BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMısır'da tutuklu gazetecilerin esareti sona erdi----

Mısır'da tutuklu gazetecilerin esareti sona erdi

Mısır'da tutuklu gazetecilerin esareti sona erdi
18 Temmuz 2021 - 21:20 www.finansgundem.com

Mısır'da uzun süredir tutuklu bulunan 3 gazeteci ile 3 aktivist, uluslararası baskıların ardından bugün serbest bırakıldı.

Askeri darbe ile yönetimi ele geçiren Mısır lideri Abdulfettah el Sisi muhalif sesleri zor kullanarak susturduğu gerekçesiyle uluslararası toplumun tepkisini çekiyor. Aralarında ABD'li üst düzey yetkililerin de bulunduğu çok sayıda Batılı isim, Mısır lideri Abdulfettah el Sisi yönetimine tepki gösteren, 3 insan hakları savunucusunun ve 3 gazetecinin cezaevler tutulması nedeniyle eleştirmişlerdi.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yargı erkinden iki üst düzey yetkili, Devlet Güvenlik Savcıları'nın haklarındaki suçlamalarla ilgili devam eden altı soruşturmada, bu kişilerin serbest bırakılmalarına karar verdiklerini belirtti.

Suçlamalar arasında, 'yanlış haber yaymak', 'sosyal medya platformlarını kötüye kullanmak' ve Mısır'ın 2013'te terörist yapı olarak ilan ettiği Müslüman Kardeşler örgütüne atıfla 'bir terörist gruba katılmak' yer alıyor.

Avukatlara göre uzun tutukluluğa rağmen serbest bırakılanlar henüz hakim karşısına çıkıp yargılanmadı.

Serbest kalanlar arasında, Mısır'ı uzun yıllar demir yumrukla yöneten Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in görevden uzaklaştırılması için oluşturulan 6 Nisan Hareketi'nin kurucularından olan demokrasi yanlısı aktivist ve blog yazarı Esra Abdulfettah da bulunuyordu. Abdulfettah, Ekim 2019'da Kahire'de gözaltına alınmıştı.

Mısır'ın önde gelen insan hakları savunucularından ünlü avukat Mahinur el Masry de pazar günü serbest bırakılan bir başka isimdi. Mısır'da yaşayan Suriyeli ve Filistinli mülteciler lehine yaptığı çalışmalarıyla tanınan el Masry, 2019 yılının eylül ayından beri tutuklu bulunuyordu.

Pazar günü özgürlüğüne kavuşan bir diğer isim, Mısır Gazeteciler Sendikası üyesi olan ve "yalan haber yazmak" suçlamasıyla yargılanan gazeteci Cemal el Cemel'di. Cemel, 28 Şubat'ta İstanbul'dan Mısır'a dönüşünde, Kahire Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı.

İnsan hakları alanında faaliyet gösteren avukat Malek Adly'ye göre bugün serbest bırakılanlar arasında 2018'den bu yana gözaltında tutulan gazeteciler Mustafa el Aasar ve Moataz Wadnan da bulunuyor.

Kahire yönetimi, son yıllarda muhaliflere karşı geniş çaplı bir baskı uyguladı. Sisi darbesiyle yönetimden alınan Muhammed Musri'nin destekçisi olan ve 2011'deki 'Arap Baharı' gösterilerinde rol alan binlerce kişiyi cezaevlerine koydu. Bu süreçte gazeteciler de hedef alındı, onlarcası hapsedildi ve bazıları sınır dışı edildi.

 

Mısır’da OHAL yeniden uzatıldı

 

Mısır'dan Türkiye açıklaması: Temasımız devam ediyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)