BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'Milli Menfaatler' ilkesi kaldırılsın----

'Milli Menfaatler' ilkesi kaldırılsın

'Milli Menfaatler' ilkesi kaldırılsın
26 Nisan 2013 - 12:26 www.finansgundem.com

Petrol sektöründe çalışan mühendis ve işçi örgütleri neden 'Petrol Kanunu Tasarısı' kabul etmiyor

Petrol sektöründeki çalışan mühendis ve işçi örgütleri, komisyondan geçerek TBMM Genel
Kurulu'na gönderilen yeni Petrol Kanunu Tasarısı'na 'milli menfaatler' ifadesinin kaldırılması, vergi düzenlemeleri ve çevre ile ilgili önerilerinin yeterince dikkate alınmadığı gerekçeleriyle karşı çıkıyor. Dün akşam basın toplantısı düzenleyen petrol sektöründe örgütlü sendika, mühendis odaları ve derneklerin başkanları kanun tasarısının hazırlanması sürecinde kendilerine danışıldığını ancak can alıcı olan bazı konulardaki önerilerinin dikkate alınmadığını, mevcut tasarıya karşı çıktıklarını söyledi.
Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın, "Komisyonda bazı önerilerimiz dikkate alındı. Belli alanlarda mutabık kaldık. Ancak can alıcı önerilerimiz kanun tasarısında yer almadı" dedi.
Öztaşkın, petrol ile ilgili mevcut 6326 sayılı yasada yer alan 'milli menfaatler' ibaresinin tasarıda kaldırıldığını ve sadece amaç maddesinde göstermelik olarak bırakıldığını söyledi.
Tasarıda ayrıca TPAO'nun mevcut yasada bulunan devlet adına petrol arama ve üretim faaliyetlerinde bulunma hak ve anlayışının da terk edildiğini savunan Öztaşkın, "Süresi dolan petrol üretim sahalarının koşulsuz olarak TPAO'ya verilmesi şartı kaldırılmış, bu sahaların özel sektör şirketlerine sunulmasının önü açılmıştır" dedi.
TOPLAM VERGİ YÜZDE 40'A İNİYOR
Tasarıya göre, orman sayılan yerlere ilave olarak milli parklarda dahi petrol arama ve üretime açılmasının öngörüldüğünü kaydeden Öztaşkın, ayrıca mevcut kanunda petrol şirketlerinin ödemekle mükellef oldukları yüzde 55'lik toplam verginin yüzde
40'a indirildiğini, bu sayede vergi oranlarında yapılabilecek artışlardan kaynaklanacak devlet gelirlerinin de önüne geçildiğini ileri sürdü.
Petrol Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Kul ise Türkiye'de henüz karaların yüzde 13, denizlerin ise yüzde 1 oranında arandığını belirterek, "Bugüne kadar Türkiye'de toplam 4,000 adet civarında sondaj yapıldı. Bunun da yüzde 70'ini TPAO gerçekleştirdi. Türkiye kadar yüzölçümü olan Teksas'ta her yıl 4,000-5,000 civarında sondaj gerçekleştiriliyor. Biz Türkiye'de
petrol olduğuna inanıyoruz ancak yeterince aranmadığını düşünüyoruz" dedi.
Türkiye Petrol Jeologları Derneği Başkanı İsmail Bahtiyar ise teknik yeterlilik sahibi olmayan birçok firmaya kolayca ruhsat verildiğini kaydederek, "Bazı halka açık firmalar bu ruhsatları çok kolayca alıp hisselerini oynatıyorlar sonra da bir yatırım yapmıyorlar. SPK'nın da bunları incelemesi gerekiyor" dedi. Bahtiyar, TPAO'nun özerk bir yapıya kavuşturularak hareket kabiliyetin artırması ve dikey entegre bir yapıya kavuşturulması gerektiği söyledi. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)