BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMevsimsel işçiliğe salatalık darbesi!----

Mevsimsel işçiliğe salatalık darbesi!

Mevsimsel işçiliğe salatalık darbesi!
12 Haziran 2013 - 18:51 www.finansgundem.com

Manisa Saruhanlı'da, para kazandırmadığı gerekçesiyle salatalık ekilmeyince ilçeye gelen mevsimlik işçi sayısı 6 binden 550'ye düştü

Yaklaşık 10 yıldır tütüne alternatif olarak salatalık üretiminin yoğunlaştığı Saruhanlı ilçesine gelen mevsimlik işçi sayısı bu yıl 10 kattan fazla azaldı. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ilçeye daha önce her yıl ortalama 6 bin mevsimlik tarım işçisinin geldiğini, bu yıl bu sayının 550 civarına düştüğünü açıkladı. İlçe genelinde her yıl 6 bin dekar alanda salatalık üretimi yapıldığını, hasat döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden 6 bin civarında işçinin geldiğini anlatan Okur, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yıl salatalık ekimi az olduğu için ilçeye gelen işçi sayında geçmiş yıllara göre azalma var. Salatalık, son yıllarda üreticisine para kazandırmamaya başladı. Bu ürünün işçilik maliyeti de çok yüksek. Her gün hasat edilen ve hasadı 3 ay süren bir sebze. Bu bakımdan hasatta çalışan işçilerin para kazanıp, üreticinin para kazanamadığı zamanlar oldu. Önceki yıllarda ilçemizde, özellikle Büyükbelen beldemizde 6 bin dekar alanda üretim yapılıyordu. Dışarıdan gelen işçiler arazilerin başına kurdukları çadırlarda yaşıyor ve 3-4 ay boyunca hasat işinde çalışıyordu. Bu yıl sadece bin 500 dekar alanda ekim yapıldı. Her yıl ortalama 6 bin mevsimlik tarım işçisinin geldiği Saruhanlı'ya bu yıl 550 civarında işçi geldi."

550 BİN TL'LİK ALTYAPI YATIRIMI YAPILMIŞTI
Haziran ayı sonunda başlayacak olan hasadın eylül ayına kadar süreceğini kaydeden Okur, kaymakamlık tarafından mevsimlik işçiler için "Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Yaşam Şartlarının İyileştirilmesi" (METİP) adı altında bir proje hazırlandığını hatırlattı. Okur, önceki yıl hazırlanan bu proje ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 550 bin lira ödenek temin edilerek, mevsimlik işçiler için 205 çadır, 41 prefabrike tuvalet, banyo, 50 bulaşık yıkama ünitesi ve çöp konteynırları satın alındığı bilgisini sözlerine ekledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)