BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMevduat mı, banka tahvili mi?----

Mevduat mı, banka tahvili mi?

Mevduat mı, banka tahvili mi?
26 Aralık 2020 - 09:04 www.finansgundem.com

Türk Lirası’nın cazibesini artırmak için mevduatta yapılan stopaj indiriminin benzeri bankaların ihraç ettiği bono ve tahvillere de uygulanacak

Merkez Bankası, politika faizini de yüzde 17’ye yükseltti. Türk Lirası daha cazip hale geldi. Türk Lirası’nın cazibesini artırmak için mevduatta yapılan stopaj indiriminin benzeri bankaların ihraç ettiği bono ve tahvillere de uygulanacak.

Alınan karara göre, 31 Mart tarihine kadar bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelir ve kazançlarda stopaj oranı vadesi 6 aya kadar (6 ay dâhil) olanlarda yüzde 5, 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) olanlarda yüzde 3’e indi. 1 yıldan fazla süreyle elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan stopaj alınmayacak. Böylece bankaların ihraç ettiği bono ve tahvillerdeki stopaj oranları Türk Lirası mevduat ve katılım hesaplarından elde edilen gelirlere uygulanan oranlarla eşitlendi. Peki, tasarruflarını TL cinsi enstrümanlarda değerlendirmek isteyenler için hangisi avantajlı? Dünya’dan Ufuk Korcan bu soruya yanıt verdi. İki yatırım aracının da en belirgin özelliği sabit getirili yatırım aracı olması. Yatırımı yaptığınız anda vadesinde elde edeceğiniz faizi bilir ve vadesini beklerseniz, ana paranızı faiziyle birlikte alabilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında riski sevmeyen yatırımcılar için her ikisi de uygundur. Her iki yatırım aracını getiri anlamında birbirinden ayıran en önemli fark vergi oranlarıydı. Şimdi arada bu fark kalktı. Bankaların daha önce ihraç ettikleri bonoların faizi yıllık bileşik yüzde 16.90 seviyelerinde. Yani bu bonoyu alanlar vade sonunda (130 gün sonra) yüzde 5.3 net getiri elde edecek. Bankalar da genel olarak aynı vadeye yüzde 17 civarı faiz veriyor. Yani getirileri eşit. Ancak burada yatırımcılar bankalarla mevduat için faiz pazarlığı yaparak daha yüksek oran talep edebilirler.

Sabit getirili yatırım araçları için en önemli gösterge enflasyon. Merkez Bankası’nın son beklenti anketinde cari yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 14.18 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 10.84’e çıktı. Sabit getirili enstrümanlara yatırım yapanlar için kritik konu tasarruflarına enflasyonun üzerinde bir getiri eklemek. Dolayısıyla Faiz artışı sonrasında vadeli mevduatlar cari yılsonu enflasyon beklentilerine göre 2.82 puan, gelecek 12 aylık beklentilere göre 6.16 puan reel faiz vadediyor.

Ercan: İstanbul depreminin büyüklüğü 6.4 olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 20 uzman yardımcısı alacak

Mutasyonu orijinalinden çok daha tehlikeli

Darbeci Hafter'den skandal Türkiye açıklamaları

Mutasyon Fransa'ya sıçradı

Yılbaşı öncesi Japonya'da korona virüs uyarısı

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Net man 27 Aralık 2020 19:58

    Mevduat..

  • ZiyaSet27 Aralık 2020 16:21

    İkiside faiz içerir ve haramdır artırıp duruyorlar yabancı gelsin dolar getirsin düşsün diye çünkü başka şansları yok yolun sonuna geldiler,dere geçerken at değişmezdi demek ki değişirmiş,değişir değişiiiiiir siyasette her an her şey değişir bir bakarsın ben demedim olur,doğasında var.