BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'den faiz indirimine devam sinyali----

Merkez'den faiz indirimine devam sinyali

Merkez'den faiz indirimine devam sinyali
26 Haziran 2014 - 03:30 www.finansgundem.com

MB yetkilileri dün banka ekonomistleri ile yaptığı toplantıda, enflasyondaki düşüş sürdükçe faiz indirimlerinin de devam edeceği görüntüsü sergiledi

Önceki gün 75 baz puanlık indirim ile politika faizini yüzde 8.75’e çeken TCMB, dün banka ekonomistlerinin katıldığı bir toplantı düzenledi.

‘Ölçülü olacak’

Milliyet'teki habere göre ekonomistler, önümüzdeki dönemde faiz indirimi yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorulara TCMB yetkililerinin, “Ne kadar olacağını bilmiyoruz ancak ölçülü olacak” cevabını verdiğini söyledi.
Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin, “TCMB faiz indirimine devam edeceği sinyalini verdi. Enflasyon gelişmelerine paralel olarak bir haftalık repo ihalesi faizlerinde limitli indirimlerin devam edeceğini düşünüyorum. Ancak Irak ve küresel belirsizlikler halen devam ediyor olduğu için koridorda değişiklik yapmayacaklardır” dedi.

‘Kredi hızı makul düzeyde’

TCMB’nin dün yaptığı sunumda sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyretmekte olduğu belirtildi. Cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceği belirtilen sunumda, “Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azalacaktır. Baz etkisinin de katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş gözleneceği tahmin edilmekte” denildi.
Ekonomistler, TCMB yetkililerinin önümüzdeki dönemde Faiz indirimlerinin devam edebileceğini ancak, mevcut faiz koridorunun korunması gerektiğini vurguladıklarını ve koridorun olası volatilitelere karşı güvence olarak görüldüğünü söylediklerini aktardı. Siyasilerden gelen tek seferde sert faiz indirimi taleplerine TCMB öncek gün küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak bir hafta vadeli repo faizini ölçülü bir adımla 75 baz puan indirerek yüzde 8.75’e çekti.

TCMB Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TCMB’yi faizleri yüksek tuttuğu gerekçesiyle sert şekilde eleştirmesinin ardından gerçekleşen ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında diğer kısa vadeli faizlerde ise değişikliğe gidilmedi. Şu an kullanılan faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 12 seviyesinde bir indirim yapmayan TCMB önceki günkü kararı ile kendisine önemli bir esneklik sağladı.

Faiz koridorunun sabit bırakılması sayesinde gerekmesi halinde piyasaya uygulanan faiz likidite adımlarıyla yüzde 11.50’lere kadar çıkabilecek. Bu gerektiğinde likiditede adımlarıyla 275 baz puana kadar sıkılaştırma yapılabileceği anlamına geliyor.

Bakan Zeybekci’den eleştiri

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası’nın faiz kararını Twitter üzerinden değerlendirmeye devam etti. Zeybekci, “Merkez bankasının kararı reel sektörün beklentilerin uzağında para piyasalarının yakınındadır. Bu oranlar yatırım ve üretimi zorlaştırır” dedi. Zeybekci mesajlarına şöyle devam etti: “İhracat yaparak milli büyümeyi sağlayan öz kaynağı yaratma fırsatlarını yüksek faizle oluşan aşırı değerli TL ile kaybeder ithalatla büyürüz. Gerçek değerinde olması gereken TL için yüksek faiz uygun değildir, kurları ithalat için cazip ihracat için engelleyici hale getirir.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)