BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'den dolara karşı cephane!----

Merkez'den dolara karşı cephane!

Merkez'den dolara karşı cephane!
24 Aralık 2013 - 09:42 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkanı Başçı, "2014 yılında para ve kur politikası" konulu basın toplantısı yaptı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 2014 para ve kur politikasını açıkladığı toplantısına gerçekleştirdi. Erdem Başçı konuşmasına "2013 yılını sakin olduğunu söylemiştim. Yanılmışım. Erken konuşmamak gerekiyor" diye başladı. Merkez Bankası Başkanı 2014'te faiz oynaklığını sıfıra yakın hale getirmek istediklerini söylerken Rezerv Opsiyon Katsayısı'nın artırıldığını söyledi. Başçı yılsonuna kadar her gün en az 450 milyon dolarlık döviz satım ihalesi gerçekleştireceğini söyledi. Başçı Ocak ayında da en az 3 milyar dolar döviz ihalesi olacağını söyledi. Bu açıklamaların ardından dolar 2,0855 TL'ye geriledi.

İşte Erdem Başçı'nın konuşmasından satır başları...

"Bugünden itibaren yıl sonuna kadar her gün en az 450 milyon dolar satıyoruz" diyen Başçı, "Pazartesi-Salı daha da yukarı çıkabilir çünkü o günler EPS günleri. Yani yıl sonuna kadar en az 3 milyar dolar döviz likiditesi sağlayacağız" dedi. Başçı, "Böylece sistemin fonlama ihtiyacı 40-42 milyar liraya çıkacak, Şubat ayında biraz daha artabilir" dedi. Başçı, Ocak ayında da en az 3 milyar dolar sisteme enjekte edeceklerini, Ocak ayı boyunca piyasaya her gün en az 100 milyon dolar döviz süreceklerini söyledi., Merkez Bankası Başkanı, "Gelecek yıl daha az oynak bir döviz kuru öngörüyoruz" dedi.

ÜÇ FAİZİN AVANTAJLARI VAR

Bankanın kullandığı üç farklı faiz oranıyla ilgili konuşan Başçı, "Üç faizle ilerlemenin bazı avantajları var. Bu şekilde kredi büyümesinin tüketici kredilerinden ticari kredilere yönelmesine katkı sağlanacak" dedi.

ENFLASYON YÜZDE 7'Yİ GEÇEBİLİR

Başçı, "Enflasyonun yıl sonunda yüzde 7'nin biraz üzerinde gerçekleşmesi mümkün" dedi. Merkez Bankası'nın finansal istikarı gözetmeye devam edeceğini söyleyen Başçı, "İletişim kanalı gerektiğinde destekleyici araç olarak kullanılacak" şeklinde konuştu. MB Başkanı, "Toplam talep koşullarının enflasyon üzerinde baskı yaratması beklenmiyor" dedi.

DÖVİZ İHALELERİ SÜRECEK

"Düzenli döviz satım ihalelerine ihtiyaç duyuldukça devam edilecek" diyen Başçı, "ROK'lar kademeli artırılacak, ZK düzenlemesinde sadeleştirme yapılacak, bu şekilde piyasaya 1 milyar dolar sağlanacak" şeklinde konuştu. Başçı, "ROM ile ilgili ilk adım olarak yüzde 40-60 arası dilimler için rezerv opsiyon katsayıları yüzde 0,4 puan artırıldı" dedi. Rezerv opsiyonlarındaki ayarlamaların döviz satımıyla aynı etkiyi yaptığını söyleyen Başçı, henüz böyle bir adım atmadıklarını belirtti. Başçı, ROM ile ilgili bir ayarlamanın Ocak başında devreye gireceğini söyledi. "Politika faizlerinde sadeleşme var" diyen Başçı, "Öngörülebilirlik arttı" ifadesini kullandı.

ZORUNLU KARŞILIKLARDA DEĞİŞİKLİK GÜNDEMDE DEĞİL

Şu an için rezerv opsiyon katsayılarını artırmanın yeterli olduğunu söyleyen Başçı, "TL veya yabancı para zorunlu karşılıklarla ilgili değişiklik gündemde değil. Amacımız piyasadaki oynaklığın kısmen azaltılması" dedi.
Başçı, "Sistemin ilave fonlama ihtiyaçları yüzde 7,75'ten gerçekleştiriliyor. Ağırlıklı ortalama Faiz oranı bugünlerde yüzde 6,75'in hafif üzerinde" dedi. Merkez Bankası Başkanı, "Şubat ayından itibaren ek parasal sıkılaştırma (EPS) yapma ihtiyacımız muhtemelen kalmayacak" dedi. Başçı, sistemin fonlama ihtiyacının bugünlerde 30-35 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

OYNAKLIĞI İNDİRECEĞİZ

Başçı, kısa vadeli faizlerde oynaklığı sıfıra yakına indirmeyi planladıklarını söyleyerek, "Döviz likidite politikasıyla ilgili öngörülebilirliği artırmayı planlıyoruz" dedi. BDDK'nın tedbirleri ile tüketicilerin aşırı hızla borçlanmalarının önlenmesinin amaçlandığını kaydeden Başçı, "Merkez Bankası'nın likidite programı da bu ama hizmet edecek" ifadesini kullandı. Başçı, aracılık maliyetlerini kademeli olarak azalttıklarını söyledi.

TL AŞIRI SATIŞ BÖLGESİNDE

Bir basın mensubunun Başçı'nın "Dolar yıl sonunda 1,92 lira olur" tahminini hatırlatması üzerine Merkez Bankası Başkanı, "TL şu an net biçimde aşırı satış bölgesinde" dedi. Önümüzdeki dönem için bir dolar tahmini olup olmadığı sorulduğunda ise Başçı, "Ocak sonunda dolar/TL sorusunu tekrar sorun, değerlendirelim" dedi. "Reel efektif döviz kurunun 107'de, TL'de değerlenme için alan var" diyen Başçı, "Orta-uzun vadede reel efektif kur tahminimiz 117-122 aralığını koruyor" şeklinde konuştu.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kk24 Aralık 2013 13:55

    Merkez dovız lıkıdıtesıyle dovız acıgını bırbırne karıstırıyor.Rok lıkıdıteyı rahatlatır belkı ama acıgı kapatmaz.Almak isteyen almak zorunda olan alır.Rok ona cevap vermez.Rokda yaptıgı degısıklıkle dovız satısı aynı anlama gelmez.2 ayda 6 mılyar daha satacak.Bence daha fazla satmak zorunda kalacak.Faızle ben dovıze yon vermem dersen elındekı bır aracı kaybedersın.Senın kontrolunda olmayan para bırımını yanı doları kullnarak dovızı kontrol etmeye clasımak bu konjonkturde sacmalıktır.Iddıalı ama sonumuz Imf kapısı olacak sanıyorum

  • m. kara24 Aralık 2013 13:20

    merkez bankası da AKP hükumeti gibi bir dediği diğerini tutmuyor. bu zamana kadar ne söylediyse tutmadı.

  • Hasan24 Aralık 2013 12:00

    Dolarin 2014 ortalamasi 2.2 olacak, demedi demeyin. YTD.