BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez faizi ne zaman indirir?----

Merkez faizi ne zaman indirir?

Merkez faizi ne zaman indirir?
19 Şubat 2014 - 07:18 www.finansgundem.com

Ekonomist Sengül Dağdeviren, “Dünyada negatif faiz artık geride kaldı. Türkiye için % 3 reel faiz normal” dedi

Kısa bir süre önce ING Bank başekonomistliği görevinden ayrılarak kendi danışmanlık şirketini kuran Sengül Dağdeviren, Türkiye’de faizlerin 2015’te yapılacak genel seçimlere kadar düşmeyeceğini söyledi. Merkez Bankası’nın (MB) faizleri yükselterek Türk Lirası’nın (TL) istikrar kazanmasına yönelik bir adım attığını söyleyen Dağdeviren, kurun bugünlerdeki seviyelerde gideceğini söyledi.
Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre, Merkez Bankası’nın dalgalanmayı durdurmak için attığı adımı şu an için yeterli bulduğunu ifade eden Dağdeviren, “TL’nin iyi kötü bir istikrar kazandırdığını görüyoruz. Aslında atılan adım ile yaptığı etkiyi karşılaştırdığımızda etkinin zayıf olduğunu görüyorum. Ama ben şunu daha önemli görüyorum, kurun tepe noktaları var. Bu tepe nokta artık yenilenmeyecek.

TL’de değerlenme potansiyeli var

Faizde ise bir geri çekilme beklemek çok anlamlı değil, ama kurda istikrarı yakaladık. TL’de ciddi bir değerlenme potansiyeli var ama ne zaman, bence yakın değil. Yakında ılımlı bir değerlenme olabilir, esas değerlenme hem yurtdışında hem de yurtiçinde politik belirsizliğimizin aşılması sonucunda olabilir. Çünkü o zamana kadar Türkiye’ye karşı temkinli bakış devam edecektir” dedi.

Faiz düşer beklentisi var...

Ben bu görüşe katılmıyorum, Türkiye’de enflasyon konusunda bir katılık oluştu. Enflasyonun aşağı çekilmesi zaman alacak.
Yüzde 7.5 veya 8’e yakın bir enflasyonla kapatma olasılığımız çok yüksek. Böyle bir ortamda bizim gibi ekonomilerde negatif faiz gibi bir ortam söz konusu olamaz.
Buna tek başına Türkiye’nin politik riskinden çok, ileriye yönelik belirlilik diye bakmak lazım. Mart seçimleri birşeyleri belirleyecek ama genel seçimlere kadar Türkiye‘de bu algının çok değişeceğini sanmıyorum. Türkiye’ye yönelik algının değişmesinin son noktası genel seçimlerdir.

‘Artık negatif faiz olamaz’

Faiz böyle mi gidecek?


MB, kısa vadeli faizleri yüzde 10’a oturtmuş durumda. Bunu çok fazla değiştiremeyecek. Eski günlere geri dönmeyeceğiz. Dünya yeni Faiz dönemini fiyatlayacak. Parasal genişlemenin bittiği, reel faizin olduğu yeni bir dönem başladı. Reel faiz ne olacak, ben 4.5 gibi rakamlar görüyorum. Dünya konjektörünün Türkiye için yüzde 4.5 reel faizini dayatmasını çok anlamlı bulmuyorum. Genel seçimlere kadar risk primi yüksek olacağı için reel faiz 3’ün üzerinde olabilir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)