BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez faizi düşürebilir----

Merkez faizi düşürebilir

Merkez faizi düşürebilir
08 Mayıs 2013 - 11:09 www.finansgundem.com

Odea Bank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, "zayıf sanayi üretiminin faiz indirimi ihtimalini artıracak" dedi

Odea Bank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, bugünkü zayıf üretim verisinin de büyümeye yönelik kaygılarla Merkez Bankası’nın 16 Mayıs’ta faiz indirme ihtimalini artırdığını belirtti. Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer Foreks'e yaptığı açıklamada, Mart’ta sanayi üretimi negatif takvim etkisiyle %0.2 ile beklentilerine paralel ve fakat %1.3’lük piyasa beklentilerinin altında arttığını kaydetti.
Sözer, takvim etkisinden arındırılmış üretimin ise %1.4 ile üç ayın en düşük artışını kaydettiğini vurgulayarak, "İç talepteki toparlanmaya rağmen, dış talepteki zayıflama ile üretim de hız kesiyor. Böylece ilk çeyrekte negatif takvim etkisine bağlı olarak sanayi üretimindeki yıllık artış oranı 2012’nin son çeyreğindeki %0.9’dan sınırlı artışla %1.3’e yükselirken, takvim etkisinden arındırılmış yıllık üretim artışı %0.9’dan %2.5’e yükseldi" diye konuştu.
İlk çeyrekte sanayi üretim artışı sınırlı kalsa da, stoklar ve ticaret sektörünün pozitif katkısıyla büyümenin %3 civarında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerinin altını çizen İnanç Sözer, "Bu doğrultuda Euro Bölgesi ekonomilerindeki belirsizliğin sürmesine rağmen, Hükümet hedefi ve ortalama piyasa tahmini olan %4.0’ün üzerinde %4.6’lık 2013 yılı büyüme tahminimizi koruyoruz. Öte yandan TL’deki gelişmelerin yanı sıra bugünkü zayıf üretim verisi de, büyümeye yönelik kaygılarla Merkez Bankası’nın 16 Mayıs’ta faiz indirme ihtimalini artırıyor" diye konuştu.
BESİMOĞLU: OLUMLU ORTAM YARATILDI
Sanayi üretim rakamlarını değerlendiren Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Şu anda ivmelenmenin çok ılımlı olduğunu görüyoruz, bu da gelecek hafta açısından baktığımız zaman Faiz indirimi için oldukça olumlu bir ortam yaratmış oluyor" şeklinde konuştu.
GİRGİN: KOŞULLAR ELVERDİĞİNCE DESTEKLER
Ata Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin, yıllık bazda ilk çeyrek sanayi üretimine bakıldığında rakamların iyi görünmediğini söyledi.
Sanayi üretiminin büyüme açısından önemli bir gösterge olduğunun altını çizen Girgin, ilk çeyrekteki büyümeyi "çok ılımlı" olarak niteledi.
Girgin, "Merkez Bankası küresel koşullar elverdiğince faizi indirip büyümeyi destekler diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
DEMİR: 50 BAZ PUANLIK İNDİRİM GELEBİLİR
Finansbank Başekonomisti İnan Demir, beklentinin altında kalan üretim rakamlarının faiz indirimi konusunda MB'nin elini hafiflettiğini söyledi.
Türk Lirası'nın performansının da faiz kararı üzerinde belirleyici olacağını belirten Demir, "TL'deki reel değerlenme faiz indirimini destekliyor" dedi.
Demir, yavaş büyüme rakamlarının 50 baz puanlık bir faiz indiriminin önünü açabileceğini söyledi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)