BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası faizi değiştirir mi?----

Merkez Bankası faizi değiştirir mi?

Merkez Bankası faizi değiştirir mi?
21 Eylül 2015 - 07:54 www.finansgundem.com

Vatan yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararına dair beklentilerini kaleme aldı

Bayram tatili nedeniyle piyasaların 2 buçuk gün açık olacağı bu haftaya Merkez Bankası'nın yarın düzenleyeceği PPK toplantısı damga vuracak. Piyasalarda neler bekleniyor? Vatan yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde piyasa beklentilerini kaleme aldı. İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;

Fed, Fitch derken geldik Merkez Bankası’nın faiz kararına. Bu kritik dönemde Merkez Bankası şapkadan tavşan çıkarır mı? Merkez’den hamle gelmezse dolarda 3.0475 test edilir. Kısa haftada borsada ‘Babacan Rallisi’ olur mu, göreceğiz.
 
Kurban Bayramı tatili nedeniyle bizim için kısa olacak haftaya geçtiğimiz haftadan kalan ABD Merkez Bankası (Fed) ve Fitch haberleriyle, yarın yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı damga vuracak.

Geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda Fed faizleri değiştirmedi. Daha önceki resmi açıklamalarından farklı olarak “küresel piyasalardaki gelişmelere” vurgu yapılarak, faiz artışında sadece ABD verilerinin değil, küresel “sorumluluğun” da payı olduğu vurgulandı. Anlaşılan piyasaların Fed’e yaptığı “Faizi artırırsan, düşeriz ha” şantajı bir kez daha çalışırken, Çin’in Ağustos’un ikinci haftasında yaptığı “devalüasyon denemesi” etkili olmuş.
 
ABD’li mortgage’a koştu
 
Yellen toplantıda yüzde 2 enflasyon hedefinin olmazsa olmaz olmadığını söyleyerek bir kez daha “performans kriterlerinde” esnekliğe yerleri olduğundan dem vurmuş. Haziran ve Eylül’de gelmeyen Faiz artışı ihtimaldir ki 2016 yılına sarkacak.
 
Ancak ABD’li tüketici pek öyle düşünmüyor. Faiz kararı sonrasında yapılan mortgage başvuruları bir hafta önceye göre yüzde 4 artmış.
 
Eğer bu artış devam eder ve tüketim öne çekilecek olur ise ABD verilerinde iyileşme daha fazla hissedilirse Yellen ne yapacak? Yellen, “Ekim’de faiz artışı ihtimal dahilinde. Eğer faiz artışı yaparsak, basın toplantısı da yaparız” dedi. Olağanüstü bir faiz artışı olur mu? Hiç mi hiç sanmıyorum, Yellen’inki olsa olsa “dostlar faiz artışında görsün” tavrı. “Demokles’in kılıcı” piyasaların tepesinde sallanmaya, piyasalar da Godot’u beklemeye devam edecek. Fed bir kez daha oynaklığı artıran faktör oldu bence. Bir de bunu üzerine “Fed faiz artırmıyorsa, demek ki küresel ekonomide problem var” algısı eklenince gelişmiş ülke borsalarında Cuma günü ciddi kayıplar oldu.  
 
Gelişen ülkeler için kısa vadede bir nefes alma fırsatı verse de belirsizliğin sürdüğü bir ortamda bunun uzun soluklu olma olasılığı az.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)