BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez bankaları zirve faiz oranlarına ulaştı mı?----

Merkez bankaları zirve faiz oranlarına ulaştı mı?

Merkez bankaları zirve faiz oranlarına ulaştı mı?
08 Kasım 2023 - 15:48 www.finansgundem.com

Dünyanın önde gelen merkez bankaları faiz artırım kampanyalarında duraklamaya gitti. Piyasalar ise faiz indirimleri için doğru zamanı kolluyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merkez bankaları zirve faiz oranlarına ulaşmış görünüyor. Piyasalar ise merkez bankalarının ne zaman ve nasıl faiz indirim sürecine başlayacağını tartıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalar dünyanın önde gelen merkez bankalarının ne zaman ve hangi oranda Faiz indirimine gideceğini kolluyor. Bunda ekonomik verilerdeki yavaşlamanın etkisi bulunuyor.

Fed ve güvercin mesajlar

Cnn’den Elliot Smith’in haberine göre, Amerikan Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası, kontrolden çıkan enflasyonu dizginlemek amacıyla son 18 ayda faiz oranlarını önemli ölçüde artırdı.

Fed, Eylül ayında 11 artış serisini sonlandırdıktan sonra art arda ikinci toplantısında gösterge faiz oranlarını yüzde 5,25 - 5,5 hedef aralığında sabit tuttu. Başkan Jerome Powell, Fed'in enflasyonla ilgili çalışmasının henüz tamamlanmadığını yinelemeye istekli olsa da tüketici fiyat endeksindeki yıllık artış, Haziran 2022'de pandemi dönemindeki zirve noktası olan yüzde 9,1'den Eylül ayında yüzde 3,7 seviyesine düştü.

Ancak Powell'ın enflasyonla ilgili işi bitirmek için daha fazla artışa kapıyı kapatmayı reddetmesine rağmen piyasalar, merkez bankasının tavrını güvercin bir dönüş olarak yorumladı ve kararın ardından toparlandı.

CME Group'un FedWatch aracına göre piyasa şu anda Fed'in 1 Mayıs 2024'te ilk 25 baz puanlık indirimini dar bir fiyatlamayla fiyatlıyor ve artık gelecek yılın sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimi bekliyor.

ABD ekonomisinde yumuşama

Geçen haftaki karardan bu yana, ABD'de tarım dışı istihdam Ekim ayı için beklenenden daha yumuşak geldi; istihdam yaratma eğilimin altında kaldı, işsizlik hafif arttı ve ücretlerde daha fazla yavaşlama yaşandı. Her ne kadar manşet enflasyon Ağustos'tan Eylül'e kadar yıllık yüzde 3,7 seviyesinde değişmeden kalsa da, çekirdek enflasyon son 12 ayda kabaca yarı yarıya azalarak yüzde 4,1'e geriledi.

DBRS Morningstar'daki analistler, “Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan 3 aylık yıllıklandırılmış çekirdek PCE, yüzde 2,5 seviyesinde daha da düşük” diyor ve ekliyor: “Soğuk konut piyasasının gecikmeli etkileri önümüzdeki birkaç ay boyunca enflasyondaki düşüş eğilimini güçlendirecektir.”

Ancak güvercin verilere rağmen, kısa vadeli ABD Hazine tahvilleri satış eğilimini tersine çevirdi ve Deutsche Bank'tan Jim Reid, yatırımcıların geçen hafta faiz indirimleriyle ilgili anlatının abartılıp abartılmadığını merak etmeye başladığını belirtti. Reid,  “ABD ekonomisi aynı zamanda İngiltere ve Euro Bölgesi’ne göre daha dirençli olduğunu kanıtlıyor” dedi. Reid, “Örneğin, Fed'in piyasa fiyatlandırması, Cuma günkü yüzde 11 seviyesinden şimdi yüzde 16 oranında başka bir faiz artırımı ihtimaline işaret ediyor. Ayrıca, Aralık 2024 toplantısında fiyatlanan faiz oranı 12,4 baz puan artışla yüzde 4,47'ye yükseldi. Yani geçen haftaki hamlelerde kısmen de olsa net bir gevşeme oldu” şeklinde konuştu.

Reid ayrıca, piyasaların güvercin spekülasyonlara bu döngüde yedinci kez belirgin tepki verdiğini vurguladı ve şunları ekledi: “Faiz oranlarının sonsuza kadar artmayacağı açık, ancak önceki 6 olayda, kısa vadeli faiz indirimi umutlarının her seferinde boşa çıktığını gördük. Tüm G7 ülkelerinde hâlâ hedefin üzerinde enflasyona sahip olduğumuzu unutmayın.”

Avrupa Merkez Bankası

Avrupa Merkez Bankası (ECB) geçen ayın sonunda gösterge faiz oranını yüzde 4 gibi rekor bir yüksek seviyede tutmak için art arda yaptığı 10 artış serisini sonlandırdı; Euro Bölgesi enflasyonu da Ekim ayında iki yılın en düşük seviyesi olan yüzde 2,9'a düştü.

Piyasa aynı zamanda ECB için Aralık 2024'e kadar neredeyse 100 baz puanlık indirim fiyatlıyor ancak ilk 25 baz puanlık indirim çoğunlukla Nisan ayı için fiyatlanıyor. 20 üyeli ortak para birimi bloğundaki ekonomik zayıflık, merkez bankasının faiz indirimi yapacağı yönündeki bahisleri körüklüyor.

AXA Group baş ekonomisti Gilles Moëc, Ekim ayı enflasyon raporunun Avrupa Merkez Bankası'nın yeni keşfedilen ihtiyatlılığını doğrulayan enflasyondaki düşüşün Avrupa'ya ciddi bir şekilde geldiği mesajını doğruladığını ve güçlendirdiğini söylüyor.

Moëc, “Elbette mevcut enflasyondaki düşüş, ECB'nin hedefinin oldukça üzerinde bir 'direnç çizgisi' bulunması olasılığını ortadan kaldırmıyor. Ancak, Euro Bölgesi'nin geçen yaz durgunlukla flört ettiğinin doğrulanması bu olasılığı azaltıyor” diyor.

Ekim toplantısının ardından Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, faiz indirimi önerisini reddetti ancak Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras, enflasyonun yüzde 3'ün altında istikrar kazanması halinde 2024 ortasında faiz indirimi olasılığını açıkça tartıştı.

Moëc, “Bu, duruşunu ayarlamak için gecikmeleri dikkate alan ileriye dönük bir para politikası versiyonunu zımnen savunuyor” diyor. Moëc, faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun yüzde 2'ye ulaşmasını beklemenin ‘aşırılık’ olacağını açıkça belirtiyor ve “Mevcut veri akışının açıkça güvercinlerin lehine olduğuna dair hiçbir şüphemiz yok, ancak şahinler mücadeleden vazgeçmekten çok uzak” diye ekliyor.

İngiltere Merkez Bankası

İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü, Eylül ayında art arda 14 artış serisini sonlandırdıktan sonra art arda ikinci toplantıda ana politika faizini değiştirmeden yüzde 5,25 seviyesinde tuttu.

Ancak geçen haftaki toplantının tutanakları, Para Politikası Komitesi’nin (Monetary Policy Committee - MPC) oranların daha uzun süre yüksek kalması gerektiğine dair beklentilerini yineledi. İngiltere’de TÜFE Eylül ayında yüzde 6,7 seviyesinde sabit kaldı. Buna rağmen piyasa, yılın ikinci yarısından başlasa da Aralık 2024 itibarıyla yaklaşık 60 baz puanlık indirimi fiyatlıyordu.

BNP Paribas ekonomistleri, MPC'nin rehberliğine 'göz alıcı’ bir ekleme yapıldığını belirterek, son tahminlerinin para politikasının uzun bir süre boyunca kısıtlayıcı olmasının muhtemel olduğunu gösterdiğini belirtiyor ve ekliyor: “Andrew Bailey'nin basın toplantısındaki yorumları, bu rehberin, 25 baz puanlık bir indirimin 2024'ün ikinci yarısına kadar tam olarak fiyatlandırılmayacağı son tahminlerini destekleyen piyasanın ima ettiği politika faizi yolunu geri itme amacı taşımadığını gösterdi. Bunun yerine amaç, faiz indirimlerinin yakın zamanda görüşmenin bir parçası olarak yer alma ihtimalinin düşük olduğunu belirtmekti” diyor.

Bailey, ufuktaki herhangi bir kesinti önerisini kabul etmek yerine bankanın enflasyon tahminlerindeki yukarı yönlü riskleri vurguladı. BNP Paribas, “Bunun yakın vadede daha fazla faiz artırımına yönelik yüksek riskin göstergesi olduğunu düşünmesek de, bunu MPC'nin faiz indirimlerini düşünmediğinin ve bunu bir süre daha yapmayacağının bir başka işareti olarak okuyoruz” diyor.

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

 

Japonya Merkez Bankası para politikasını değiştirdi

 

Avrupa Merkez Bankası faizi değiştirmedi

 

Küresel merkez bankalarından 'yüksek faiz' sinyali

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)