BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez bankaları altın topluyor, TCMB en büyük alıcılardan----

Merkez bankaları altın topluyor, TCMB en büyük alıcılardan

Merkez bankaları altın topluyor, TCMB en büyük alıcılardan
03 Mart 2023 - 09:23 www.finansgundem.com

Merkez bankaları 2023'te altın toplamaya devam ediyor. En büyük alıcılardan olan TCMB, yılın ilk ayında 23 ton altın aldı.

Dünya Altın Konseyi'ne (WGC) göre, 2022'de rekor kıran bir yılın ardından, 2023'ün başında merkez bankaları altınla yakından ilgilenmeye devam ediyor. WGC, ocak ayında merkez bankalarının aylık %16 artışla 31 ton altın satın aldığını açıkladı. En büyük alıcılardan olan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk ayında 23 ton altın alarak toplam altın rezervini 565 tona çıkardı.

WGC kıdemli analisti Krishan Gopaul, "Bu aynı zamanda, arka arkaya son on aydır net alımların gerçekleştiği bildirilen 20-60 ton aralığındaydı" diye yazdı.

Satın almaların çoğu üç merkez bankası tarafından yapıldı ve bunlar yeni oyuncular değiller: Türkiye, Çin ve Kazakistan. Türkiye 2022'de en büyük resmi altın alıcısıydı ve Çin'in geçen yılın sonuna doğru altın alımlarını agresif bir şekilde artırdığı biliniyor.

Çin, kasım ve aralık aylarında bildirilen 62 tona ek olarak ocak ayında 15 ton altın satın aldı. Bu, Çin'in toplam altın rezervlerini 2.025 tona çıkardı.

Kazakistan merkez bankası 4 ton altın ekleyerek toplam rezervlerini 356 tona çıkardı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) benzersiz bir iki ton altın ilavesine sahipti. Ancak WGC, artışın Hırvatistan'ın para birliğine katılmasından kaynaklandığını ve bunun da yeni bir üye ülkenin daha büyük rezerv varlıkları transferinin bir parçası olarak ECB'ye bir miktar altın transfer etmesini gerektirdiğini kaydetti.

Hangi ülkede ne kadar altın var? Dünya altın rezervleri

 

Merkez Bankası'nın altın rezervindeki artışın detayları

 

Merkez Bankası'nın altın rekoru

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Pro03 Mart 2023 12:44

    Sermaye kontrolü demek bir ülkenin ekonomik olarak bitmesi sonsuza kadar yok olması demektir piyasaya sürekli müdahele ve güvenin olmadığı yere yatırımın yatırımcının gelmesi mümkün degildir

  • Ero03 Mart 2023 09:55

    Topladıkları altınları ülkeye gelen bütün Yatırımları ülkedeki kaynakların hemen hepsini heba edip boşa harcayarak dövizi baskılayıp tutmak için kullanıyor yaptığı onca yanlışın üzerine yenisini ekleyerek