BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez 1 kuruş için savaş veriyor!----

Merkez 1 kuruş için savaş veriyor!

Merkez 1 kuruş için savaş veriyor!
23 Ağustos 2013 - 06:13 www.finansgundem.com

Fed’in tahvil alımlarını azaltacağına yönelik endişeler gelişmekte olan ülkeler arasında en çok Türkiye’yi vurdu

Merkez Bankası’nın 2 TL olmaması için olağanüstü hal ilan ettiği dolar dün 1.9980 TL ile tarihinin en yüksek seviyesine yükseldi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) eylül ayından itibaren tahvil alımlarını azaltacağına yönelik endişeler tüm gelişmekte olan piyasalarda satışlara neden olurken, Türkiye bu dalgadan en fazla etkilenen ülkeler arasında yer aldı. Salı günkü Para Kurulu toplantısında faiz koridorunun üst bandı olan borç verme faizini yüzde 7,25’ten 7,75’e yükselten, önceki gün de olağanüstü hal ilan edip istisnai günlerde de döviz satma kararı alan Merkez Bankası, dün 350 milyon dolarlık döviz satış ihalesi gerçekleştirdi. Döviz kurundaki artış benzinin litre fiyatında 11 kuruşluk zamma neden oldu. Borsada endeks son 10.5 ayın en düşük seviyesini görürken, faizde tekrar çift haneli rakamlara geri dönüldü.
DOLAR 2 TL’YE KOŞUYOR
FED’in önceki gece açıklanan son faiz toplantısına ilişkin tutanaklar ve içeride de Merkez Bankası’nın adımlarının yeterli görülmemesi dövizde tansiyonun yükselmesine neden oldu. Gelişmekte olan ülkelerin tamamından çıkışın gözlendiği piyasalarda, Türkiye’ye yönelik risk algısının artmasında cari açık ve sonbahardan sonra başlayacak seçim süreçleri etkili oldu. Merkez Bankası sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, döviz satım ihalelerinde miktarın gün içerisinde bir kereyi geçmemek kaydıyla güncellenebileceğini ve çarşamba günü başlayan ek sıkılaştırmanın bugün sona ereceğini bildirdi. Dolar 1.9980 TL ile tarihi zirveye yükseldi. Kur sepeti de 2.3222 TL ile zirveyi gördükten sonra 2.3132 TL’ye indi. Euro da 2.6530 TL’ye çıktı. Merkez’in 350 milyon dolarlık satım ihalesine 711 milyon dolar teklif geldi. FED politikalarına ilişkin belirsizlik sürdükçe, gelişmekte olan ülkelerin paralarındaki değer kaybının devam etmesi bekleniyor.
MAYISTA YÜZDE 4.7’YDİ
FED’in önceki gece açıklanan son Faiz toplantısına ilişkin tutanakların tahvil alım programının eylül ayından itibaren azaltacağına yönelik yatırımcılardaki endişeleri gidermemesiyle Türkiye’nin 10 yıllık tahvilinin bileşik faizi yüzde 10 seviyesine kadar yükseldi. Mayıs ayı içerisinde yüzde 4,7 ile tarihinin en düşük seviyesine gerileyen gösterge kağıdın faizi dün yüzde 9,77’ye kadar yükseldi. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi yüzde 2,93’e çıktı. Özellikle gelişmekte olan piyasalarda bir trend değişikliği olduğuna dikkat çekilirken, Merkez Bankası’nın politikalarının sadece sarsıntıyı azaltmaya yarayabileceği belirtiliyor. Merkez’in gecelik borç verme faizini yüzde 7,75’e yükseltemesinin yeterli olmaması halinde, ara bir Para Kurulu toplantısı ile yeni faiz arttırımlarının yapılabileceğine dikkat çekildi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)