BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMenkul ve gayrimenkul ticaretinde döviz yasağı----

Menkul ve gayrimenkul ticaretinde döviz yasağı

Menkul ve gayrimenkul ticaretinde döviz yasağı
13 Eylül 2018 - 03:53 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararnameye göre Türkiye'de yerleşik kişiler her türlü menkul ve gayrimenkul satış ve kiralamasını TL üzerinden yapacak. Döviz ile yapılan sözleşmeler bir ay içinde TL'ye çevrilecek

Cumhurbaşkanlığı'ndan TL'nin korunması hakkında kararname yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararnameye göre, Türkiye'de yerleşik kişiler her türlü menkul ve gayrimenkul satış ve kiralamalarını TL üzerinden yapacak. Döviz üzirenden yapılan sözleşmeler bir ay içinde TL'ye dönüştürülecek. 

Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamede, 7/8/1989 tarihli ve 32 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kararın 4'üncü maddesine aşağıdaki bentin eklendiği bildirildi. 

"Türkiye'de yerleşik kişilerin Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarında menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz."

30 GÜN İÇİNDE YENİDEN DÜZENLENECEK

Kararnamede bildirilen geçici maddede ise şu ifadeler yer aldı: 

"Bu kararın 4'üncü maddesinin (g) bendinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde, söz konusu bentte belirtilen ve daha önce akdedilmiş, yürürlükteki sözleşmelerdeki döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında Türk parası olarak taraflarca yeniden belirlenir."

Kararnamede kararın yayım tarihinde yürürlüğe girdiği belirtilirken kararın hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yürüteceği ifade edildi.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ALKAN01 Ekim 2018 19:38

    Yurt dışından bir kısım mallar makine parçaları ithal etmekteyim. İthal ettiğim bu malları 60 veya 90 gün vade ile yurt içindeki müşterilerime doğrudan döviz karşılığı olarak fatura etmekteyim. Böyle olunca yurt dışından vadeli olarak almış olduğum malları yine vadeli olarak döviz karşılığı sattığımda herhangi bir zararım olmuyordu. Şimdi 32 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma hakkında çıkan karar ile benim durumum ne olacaktır. TL üzerinden fatura ettiğimde bu kadar değişken kur karşısında kendimi nasıl koruyabileceğim. Bu konuda görüşlerinizi paylaşan arkadaşlara teşekkür ededim.

  • duran13 Eylül 2018 23:30

    Okul taksitlerinde bile döviz ya da dövize endeksleme var...bunların ki dostlar alış verişte görsün...

  • serdar13 Eylül 2018 13:48

    kararname de Hizmet Sözleşmeleri de diyor. demek ki futbolcuların sözleşmeleri de mecburen TL ye çevrilecek

  • komisyoncu mustafa13 Eylül 2018 10:29

    mustafa zorunamı gitti komisyon verende sensin galiba

  • Mustafa Kıraç13 Eylül 2018 13:12

    Devlet görevlisi olup da verilen ihalelerden komisyon alanlar seni rahatsız etmiyorsa bişey diyemem.

  • mso13 Eylül 2018 10:25

    İlk aklıma gelen bu sözleşmelerdeki yenilenmeden kaynaklanan damga vergisini kim ödeyecek? Ben de iş yapıyorum niye ikinci bir defa daha DV ödeyeyim? Aklıma gelen bir konu daha, onca araç kiralama sözleşmesi dövize endeksli, bakalım bu firmalar bunları 1 ayda TL'ye çevirebilecek mi? çevirmek isteyecek mi? Karşı taraf bakalım nasıl yaklaşacak, sonuçta bir sözleşmede tek taraf yok. Özet olarak piyasaya ile istişare yapılmadan alınmış "Ben yaptım oldu" tarzında bir karar daha.

  • Mustafa Kıraç13 Eylül 2018 09:29

    İhalelerde yüzde on komisyonlar da mı TL olarak alınacak?

  • Congoz13 Eylül 2018 07:46

    Demek ki dolar yükselmeye devam edecek