BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMasa devrildi... Komisyon 3 partiyle sürer mi----

Masa devrildi... Komisyon 3 partiyle sürer mi

Masa devrildi... Komisyon 3 partiyle sürer mi
17 Şubat 2016 - 06:49 www.finansgundem.com

Henüz üçüncü toplantısında dağılan Anayasa Mutabakat Komisyonu için şimdi gündemde, "AK Parti, MHP ve HDP ile devam eder mi" sorusu var

Anayasa Mutabakatı Komisyonu, Başkanlık sistemi nedeniyle tıkanan 2011 yılındaki Anayasa Uzlaşma Komisyonu’yla benzer kaderi yaşadı. Ancak bu kez masa daha 3. toplantısında dağıldı.

Komisyonunun “görev alanı”na ilişkin maddenin görüşmesi sırasında CHP’li üyeler, "AK Parti'nin başkanlık sistemindeki ısrarı"nı bahane göstererek komisyondan çekildi.

CHP’li üyeler “Gerekirse alt komisyon, gerekirse farklı bir komisyonla bu süreç yürütülebilir ancak yeni anayasa ile darbe hukukundan arınma konusunu eş zamanlı olarak götürmeliyiz. Parlamenter sistem esas kılınmalıdır, hükümet sistemi değişikliğini ve rejimi tartıştırmayız” ifadelerini kullandı.

Bu konuda MHP’li HDP’li üyeler başkanlık sistemine karşı olduklarını, parlamenter sistemin güçlenmesinden yana olduklarını vurgulaken, “ancak bunun bir ön şart olarak şimdi ‘görev tanımı’ maddesine yazılmasının doğru bulmuyoruz. İleride ele alınmalı” dediler.

 Ak Partili üyeler ise “Biz hükümet sistemi olarak başkanlık sistemini önereceğiz. Bizim önereceğimiz sistemi baştan devre dışı bırakmak doğru olmayacaktır” dediler. CHP’liler “Bizim parti olarak tutumumuz net, bu konuda geri adım atmayız” diye konuştular. 

CHP son olarak, “Eğer hükümet sisteminde anlaşamazsak yeni anayasa yapma ihtimalimiz bulunmamaktadır. O halde 24. dönemdeki çalışmalar ışığında uzlaşılan 60 madde ve kritik olduğunu düşündüğümüz yargının bağımsızlığı maddelerini görüşelim” önerisini gündeme getirdi. Ancak Ak Parti kanadından “Yeni bir anayasa yapmak istiyoruz” yanıtı geldi.

Bu gelişmelerin ardından TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Anlaşılıyor ki bu komisyon nihayete ermiştir, çalışmalar sona ermiştir” dedi. 

AK Parti’den HDP ve MHP’ye çağrı

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, HDP ve MHP ile birlikte süreci devam ettirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Komisyon 3 partiyle devam eder mi?

Ak Parti’nin HDP ve MHP’nin kabul etmesi halinde 3 partiyle çalışmalara devam edebileceklerine ilişkin çağrısına ise partilerden farklı tepkiler geldi. MHP’li üyeler “3’lü bir anayasa yapımı olur mu? CHP erken çıkış yaptı.” diye konuştular. HDP ise Ak Parti’nin önerisini bugün eşbaşkanlarla yapacakları görüşmede masaya yatıracak. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)