BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakManhattan’da emlak piyasası nakit çalışıyor----

Manhattan’da emlak piyasası nakit çalışıyor

Manhattan’da emlak piyasası nakit çalışıyor
06 Temmuz 2023 - 16:31 www.finansgundem.com

New York, Manhattan’da lüks daireler için artık finansman destekleri de yetmiyor. Mülk sahipleri süper lüks daireler için peşin para ödeyen alıcıları tercih etme eğiliminde

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

New York apartman daireleri için gayrimenkul alıcıları arasındaki rekabet her geçen gün kızışıyor. Manhattan’da ev almak isteyenler rekor seviyelerde nakit ödeme yapıyor.

Bloomberg’ün haberine göre, Manhattan’da haziran ayına kadar olan üç aylık dönemdeki satın alımların yaklaşık %65’i herhangi bir ek finansman aracı olmadan yapıldı. Emlak değerleme uzmanlık firması Miller Samuel ve gayrimenkul firması Dauglas Elliman araştırmasına göre finansman olmadan tamamlanan satın alım işlemleri bu yılın ilk çeyreğinde ise %57 seviyesindeydi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu göstergeler gayrimenkul yatırımcıların giderek daha fazla nakit kullanımına ağırlık verdiğini gösteriyor. Mortgage kredileri gibi finansman yöntemleri yerine direkt nakit kullanılmasının ardındaki en önemli sebepse ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışları. Zira yüksek faizler mortgage kredilerini daha masraflı hale getiriyor ve nakdi olan alıcılar için kredi yerine nakit kullanımı çok daha avantajlı bir yöntem olarak öne çıkıyor.

2022’nin başından bu yana gayrimenkul alımlarında nakit kullanımı neredeyse iki katına çıktı. Buna karşılık pandemi dönemindeki patlamanın ardından adeta kuruyan gayrimenkul piyasasında mal sahipleri sözleşmeleri bir an önce tamamlamak için nakit işlemlerine daha sıcak bakıyor. Mal sahipleri krediye ihtiyaç duymayan gayrimenkul yatırımcılarından gelen talepleri kabul etmeye daha meyilli hale geliyor.

Miller Samuel Başkanı Jonathan Miller, nakit kullanımındaki artışın, “piyasanın en tepesinde nakit lehine devam eden karşılaştırmalı gücü” de yansıttığını sözlerine ekledi.

Miller’a göre nakit gayrimenkul satışları bir önceki çeyreğe göre %22 artarken, finanse edilen işlemlerse aynı dönemde %18 düştü.

Firma açıklamasında piyasanın en üst %10’luk dilimi olan lüks gayrimenkul katmanında listelenen envanterin son dört çeyrekte ilk kez yıllık bazda azaldığı belirtildi. İkinci çeyrekte tamamlanan lüks gayrimenkul satışlarının fiyatı bir yıl öncesine göre %3,9 artışla 6,7 milyon dolar oldu.

Tüm fiyat aralıklarında ise ABD’deki gayrimenkul fiyatları 2022’nin ikinci çeyreğine göre %4’lük düşüşle medyan 1,2 milyon dolar seviyesinde işlem gördü.

ABD'de mortgage başvuruları geriledi, faizler artışını sürdürdü

 

İngiltere’de inşaat sektörü daraldı

 

Ticari emlak piyasası uçurumun eşiğinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)