BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMaliye şeffaflık istedi----

Maliye şeffaflık istedi

Maliye şeffaflık istedi
01 Kasım 2013 - 06:27 www.finansgundem.com

İktisat Kongresi’nin ikinci gününde bürokrat analizleri öne çıktı

5. İZMİR İktisat Kongresi’nin ikinci gününe bürokrat ve iş dünyasının analizleri damgasını vurdu. Bu isimlerden biri olan Maliye Müsteşarı Naci Ağbal özeleştiri yaptı ve “Kamuda şeffaflık artmalı” dedi.  Ağbal’ın “Daha şeffaf bir mekanizma kurulmalı” yönündeki çağrısına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da destek verdi ve “Magna Carta’dan bu yana demokrasi ile bütçe birlikte gelişir” dedi.  Kongre kapsamındaki bir panelde konuşan Ağbal ise, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin artırılmasının şu anda kamudaki en kritik konu olduğunu söyledi.  Ağbal, “Şeffaflığı hesap verebilirliği artırmamız lazım. Vergi topluyorsanız yapılması gereken budur.  İdareler de nasıl harcadıklarını açıklamak zorundalar. Hatta vatandaşın bütçe hazırlama sürecinde süreçle ilgili bilgi edinebilmesi lazım” diye konuştu.
TOBB’DAN TASARRUF ÇIKIŞI
TOBB Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar’dan ise, ekonomi yönetiminin tasarruf açıklamalarına ilginç bir yanıt geldi. Yorgancılar, “Sürekli ‘tasarruf artmalı deniliyor. Ancak para kazanan insan tasarruf eder. Bu unutulmamalı” dedi. Türkiye’nin sürekli borçlanarak büyüdüğünü söyleyen Yorgancılar, “Bu gelecek açısından hiçbir zaman sağlıklı sonuçlar ortaya çıkarmaz” dedi. Türkiye’de kişi başı gelir artışının “lüks tüketime gittiği” saptamasında bulunan Yorgancılar, “Kişi başı gelirimiz artıyor da, lüks tüketime gidiyor.  Dolar milyarderlerine her yıl yeni isimler ekleniyor. Bu konuda 9.  sıradayız. Ama şirketlere baktığımızda aynı başarıyı göremiyoruz” diye konuştu. Bankalardan uzun vadeli yatırım kredisi alamadıklarının altını çizen Yorgancılar, “Bankalardan 5-6 yıl vadeli ya da örneğin diğer bazı ülkelerde olduğu turizm yatırımları için 20 yıl vadeli kredi alma imkanı var mı yok. Çünkü mevduatları söylediler, vadesi ortalama 65 gün” dedi.
NEREDE YAŞADIĞIN ÖNEMLİ
Dünya Bankası Ankara Temsilcisi Will Wiseman da Türkiye’nin son yıllardaki büyümesine dikkat çekti.  Kongre kapsamında bir sunum yapan Wiseman, “Kişi başına tüketime baktığımız zaman Türkiye, son 5 yılda yüzde 5’lik artışla gerçekten ortalama üzerinde bir artış gösterdi ve büyüme oranları nüfusun bütün kısmı tarafından paylaşılıyor. Yine diğer ülkelere bakıldığı zaman Türkiye’de en alt kesim için en yüksek tüketim oranlarının gerçekleştiğini görüyorsunuz” dedi. Wiseman,  “Türkiye’de nerede yaşadığınız çok önemli. Ülkenin neresine baktığınıza göre çok büyük farklar ortaya çıkabilir” diye konuştu.
İktisat Kongresi’nde ‘içki’ polemiği
İktisat Kongresi’nin ikinci gününde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Nurettin Bilici arasında içki polemiği yaşandı. Şimşek’in panel başkanı olduğu oturumda konuşmacı olan Bilici, Türkiye’nin küresel entegrasyonundan bahsederken bir gece önceki kongre açılış yemeğinde önce verilip sonra ‘yasak’ denilen alkollü içecekleri gündeme getirdi. Kongrenin uluslararası katılımlı açılış yemeğine atıfta bulunan Bilici, benzer bir olayı Hacettepe’de de yaşandığını söyledi. Bilici, “ Hacettepe de de başıma geldi. Geçenlerde gittik, dediler ki içki yasak. Ayran getirdiler” diye konuştu. Bilici’nin açıklamaları üzerine Şimşek araya girerek, Yasak değil saat sınırlaması var” dedi. Gerildiği görülen Şimşek, “Hocamız neden bahsediyor bilmiyorum ama hemen her ülkede belli bir saatten sonra içkinin perakende satışı yasak” diye açıklama yaptı.
Bu sırada Bilici tekrar söze girerek “Hacettepe’deki olayda öğlendi” demesi üzerine ise, Şimşek,  “İçmeye yönelik sınırlama yok” demekle yetindi. Kongre kapsamında düzenlenen 10’a yakın panelden birine modaratör olarak katılan Şimşek, kamunun evini düzelttiğini söyledi.  “Aslında Türkiye dış dünyadan alacaklı. 10-11 yıl önce kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 60’ın üzerinde idi. Şimdi devlet kendi evini düzene koydu” diyen Şimşek “Artan borç özel sektörün” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)