BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiLübnan'da, zeytin üreticileri ekonomik krizden zarar gördü----

Lübnan'da, zeytin üreticileri ekonomik krizden zarar gördü

Lübnan'da, zeytin üreticileri ekonomik krizden zarar gördü
07 Ekim 2021 - 18:02 www.finansgundem.com

Lübnan’ın güneyindeki zeytin mahsulünün hasadı, ülkenin maruz kaldığı ekonomik krizin gölgesinde başladı.

Nuhra ailesi artık geçmişte yaptığı gibi günlük işçi çalıştıramadığı için zeytin toplamaya memleketleri Marcayun’a gitti.

Zeytinlik sahibi Mufid Nuhra, bu sezon hasadının önceki sezonlar kadar iyi olmadığını ve ağaçların artık aynı miktarda zeytin vermediğini söyledi.

Nuhra, “Ağaçlar bu yıl çok zeytin vermedi. Günlük işçi tutmak istiyorsak iki milyon liraya ihtiyacımız var. Bu büyük bir maliyet. İşçilik maliyetinden tasarruf etmek için çocuklar ve torunların yardımıyla hep birlikte çalışıyoruz” dedi.

Lübnanlı Nuhra ailesi topladıkları zeytinleri çuvallara koyup, yakındaki bir zeytin pres tesisine taşıyarak zeytin yağı üretmeye başladı.

Çiftçi Ahmed İbrahim ise, “Çiftçiler sıkıntı çekiyor, çünkü hane halkı gündelik işçi ücreti çok yüksek olduğu için bu hasadı kendileri yapmak zorunda kalıyor” diye konuştu.

Önemli bir zeytinyağı üreticisi olan Lübnan’da 57 bin hektarlık bir alanı 14 milyon zeytin ağacı kaplıyor. Birçok aile geçimlerini bu sektöre bağlıyor.

Ancak üreticiler, Lübnan lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinden sonra üretim maliyetlerini karşılayamaz hale geldi.

Zeytin pres tesisinin sahibi Marun Salame, “Kullandığımız tüm araç gereçler 10 veya 15 kat daha pahalı hale geldi. Dolarla aldığımız mazot sorunumuz da var, yani biz parayı Lübnan lirası olarak kazanırken, ödemeleri dolar olarak yapıyoruz. İnsanlar atmosferi anlıyor. Bu durumun bir sır olmadığı açık. Uzun süredir sıkıntı çekiyoruz ancak son iki aydır maliyetler daha da arttı” dedi.

Elverişli hava koşulları ve ekilebilir toprak nedeniyle Lübnan’daki birçok zeytinlik ülkenin güneyinde yer alıyor.

Ürdün, Lübnan’a elektrik sağlamaya çalışacak

 

Lübnan’da akaryakıt fiyatlarına yeniden zam yapıldı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)