BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaLiderler buluştu, bakın neler konuştu?----

Liderler buluştu, bakın neler konuştu?

Liderler buluştu, bakın neler konuştu?
28 Mayıs 2013 - 15:17 www.finansgundem.com

Türkiye’nin iş ve ekonomi dünyasını buluşturan Gelişim Platformu’nun bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği zirvenin konusu “Yeni Nesil Finans” oldu

Aktifbank ve Ak Portföy sponsorluğunda Gelişim Platformu tarafından düzenlenen "Yeni Nesil Finans Zirvesi" sektörün önemli isimlerinin katılımıyla gerçekleşti.
Yatırım yapılabilir ülke notu, faizin tarihi diplerde olduğu ve sermaye piyasalarında yeni yapılanmaların hızla devam ettiği bir ortamda düzenlenen "Yeni Nesil Finans Zirvesi" nde konuşan, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. İbrahim Turhan, Merkez Bankası  Başkan Yardımcılığı döneminde Londra’da Merkez Bankası politikalarını anlatmaya çalıştıklarını ve o dönemde anlattıkları konuların tuhaf algılandığını ve “ne olacak da reel faiz %10’un altına düşecek diyorlardı” şeklinde konuşmasına başladı. Turhan, Türkiye’nin 1980’lerin başlarında yakaladığı reform ivmesini 80’lerin sonunda kaybettiğini, 1989’un bir dönüm noktası olduğunu ve bu sürecin sonunda 90 lı yılların kaybedildiğini belirtti. 1982-2002 yılları arasında Türkiye’nin ortalama büyüme hızının %3,2, ortalama enflasyonunun %80, ortalama reel faizin %18 olduğunu kaydeden Turhan, kamunun ortalama borç stok vadesinin o zamanlar 9 ay olduğunu ve bu ortamda sermaye piyasalarının gelişemediğini, bankacılığın düzgün bir yapıya kavuşamadığını ve 2001 krizinin yaşandığını belirtti. Turhan, 2002’den itibaren ciddi bir yeniden yapılanma ve değişime gidildiğini belirterek, maliye politikalarında gidilen rehabilitasyon, bankacılığın yeniden yapılandırılması ile makro ekonomik yapının istikrara kavuşturulduğunu kaydetti.  Turhan sözlerine yeni nesil finansın birinci unsurunun yeniden yapılanma ikinci unsurunun dünyadaki değişim, üçüncü ve en önemli unsurun ise Türkiye’nin geleceğe yönelik belirlediği hedefler olduğunun altını çizdi. Turhan “Türkiye 2023 hedefleri arasında yer alan “kişi başına düşen milli gelirin 25000 USD olması” hedefi bu şartlarda başarılabilir ve mümkündür” dedi.
Pegasus Hava Taşımacılığı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, ise Pegasus halka arzı sürecinde yaşananlar ile ilgili olarak; “Halka arz bir sonuç değil yeni bir başlangıçtır. Pegasus 2-3 kez halka arzı denedi halka arz sürecinin topluma yansıması son iki üç hafta olarak görünse de bu beş altı aylık yoğun bir çalışma sürecinin sonunda gerçekleşebiliyor”  dedi.  “Halka arzda öncelikle danışman seçiminin önemine değinen Sabancı, ”hissedarlarımız ve yatırımcılarımızla şeffaf oynadık” diye sözlerine devam etti ve hedeflerinin bu beş aylık süreçte kötü haber almamak olduğunu belirtti. Sabancı en büyük hedeflerinin belirledikleri fiyatın altında halka arz yapmamak olduğunu kaydetti. Aracı Kurumlar Birliği Başkanı Attila Köksal ise konuşmasında aracı kurumlar açısından doğru şirketleri borsaya çekmek için neler yapılabileceği konusunu ele aldı. Özellikle içinde bulunduğumuz dönemin şirketleri halka arza çekmek için zor bir dönem olduğunu belirtti. Şirketlerin çok kolay ve ucuz kaynak bulabildikleri bu dönemde halka arzı cazip hale getirmek zorlaşıyor dedi. “Halka arz süreciyle ilgili, şirketlerle ilgili ve yatırımcıyla ilgili özenli olmalıyız” şeklinde sözlerine devam eden Köksal, bir aracı kurumun kendisi hatta çocuklarının satın almayacağı bir hisse senedini satışa çıkarmama etiğini göstermesi gerektiğini belirtti.
Aktifbank CEO'su Dr. Önder Halisdemir halka arzın sadece hisse senedi boyutunda yapılmadığını başka seçeneklerin de olduğunu belirterek, şirketlerin büyümesinin çok hızlandığını kaydettiği konuşmasında  “eskiden apartman yapılırdı,  sonra siteler yapılmaya başlandı, şimdi ise neredeyse şirketler tarafından şehirler kuruluyor” dedi.  Mevduat sahiplerinin günümüzde %6-6,5 faizlerle  karşılaştıklarında artık yatırım araçlarını daha alternatifli değerlendirdiklerini ve değerlendireceklerini belirtti.
Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler konuşmasında yatırımcıların artık belirli oranda risk almak istediğini, farklı yatırım enstrümanlarını merak ettiklerini ve bunu araştırdıklarını belirtti. Kurumsal yatırımcıların asli görevlerinden birinin kontrollü yatırımcı olarak bireysel yatırımcıları gözeten ve onların riskini azaltan bir anlamda küçük yatırımcıyı koruyan bir tavır sergilemek olduğunu belirtti. Konuşmasında yatırımcılar ve şirketlerin portföy yönetimini keşfettiğinden bahseden Keler portföy yönetiminin yeni nesil finans anlayışının çok önemli bir ayağı olduğunun altını çizdi.
İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral, şirket değeri ve hissedarlar arasındaki mücadelenin yollarını, kurumsal ve bireysel yatırımcıların bu süreçte bir banka rolü oynadıklarını, bankacılık sektöründeki arbitrajdan faydalandıklarını belirtti. Fiyatlama kısmında borçlanıcı kesimin en düşük, satış kısmındakilerin ise en yüksek fiyatı hedeflediklerini belirten Aral, toplam borcun öz kaynağa oranının nakit yaratma gücü, şirketin geçmiş dönemde yaşadığı karlı görünen oynaklık oranı gibi unsurların öneminin altını çizdi ve ilk borçlanma öncüsünün bankacılık sektörü olduğunu hatırlattı. Aral, “Mali risklerini iyi yönetebilen ve Türkiye’nin büyüme hedeflerine paralel sektörde bulunan şirketler karlı halka arzlar gerçekleştirebilirler” dedi.
Boydak Holding Bekir Boydak, Altınbaş YKB İmam Altınbaş, SOCAR Enerji CEO’su Kenan Yavuz, FİDA Film CEO'su Nerses Keşişoğlu, BİMEKS Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Karslıoğlu ve Mustafa Selçuk, Yeditepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Veysel Ulusoy da forumda yer alan diğer isimler oldu.  Halka açılmış ve açılmayı planlayan önemli kuruluşların üst düzey yöneticileri, yönetim Kurulu Başkanları, akademisyenler ve sektörün önde gelen finansal kurumlarının Genel Müdürlerinin katılımıyla düzenlenen "Yeni Nesil Finans Zirvesi"nin moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ üstlendi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)