BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKuzey Kore nükleeri bırakacak mı----

Kuzey Kore nükleeri bırakacak mı

Kuzey Kore nükleeri bırakacak mı
08 Mart 2018 - 07:48 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, Kış Olimpiyatları sırasında Kuzey Kore ile Güney Kore arasında oluşan yakınlaşmayı ve nükleer silah konusunda Kim Jong Un'un sözlerini değerlendirdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Aşağıdaki satırlar Financial Times gazetesinin çarşamba günkü birinci sayfasından alındı. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un bugüne kadar yaptığı en önemli “nükleer yaklaşımı bırakma konuşmasını” yaptı: Kuzey Kore, Güney Kore delegelerine ilk defa nükleer silah üretimi denemelerini bırakma konusunda hazır olabileceğini söyledi. Ama şart olarak da Kuzey’e askeri tehditler kaldırılırsa ve de güvenliği garanti edilirse sözlerini de gündeme getirdi.

Bundan beş ay kadar evvel aslında Kore’de savaş durumuna gelinmişti. Kuzey Kore nükleer füze denemeleriyle uğraşıyordu ve de ABD ise sert bir yaklaşımla nükleer silaha derhal karşı çıkacağını belirtiyordu. Bugün ise Kuzey Kore, Güney Kore üzerinden ABD ile görüşme konusunda yaklaşmaya çalışıyor gibi.

Kuzey Kore ile Kış Olimpiyatları ortamında bir toplantıda konuşan Güney Kore temsilcileri, Mr. Kim‘in Kuzey Kore’ye askeri tehlike yaratılmazsa, güvenliği de garanti edilirse, nükleer silah konusu da gündeme gelmez dediğini vurguladılar. Bu Kim ve Güney Koreli temsilciler arasında ilk ciddi konuşma idi. Tabii Güney Kore konuşmayı ABD’ye derhal aktardı.

Bu konuşma ve içeriği Kuzey Kore tarafından da kabul edilirse, üç beş ay önce savaşa hazırlanan taraflar, bir araya gelip konuşabileceklerdi.

ABD Başkanı dün Kuzey Kore’nin iyimser konuşmalarını izleyebileceklerini ve de nisan ayında Kim ile Güney Kore Başkanı Moon Jae–in’in iki ülke arasındaki silahsız bölgede yapılacak konuşmaları da takip edeceklerini söyledi. Trump’a göre Kuzey Kore ile yapılan konuşmalarda ilerlemeler olmuştu.

Trump, bugün sadece ümit ediyoruz ama her şey belki her anda farklı şekilde değişebilir dedi. Bu arada Olimpiyat esnasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Pyongchang’da Kuzey Kore temsilcileri ile konuşmayı reddetmişti. Bay Pence her şey masanın üstünde ve de kredibl bir yaklaşımı ve deenüklerizasyon konusunda adımları görmeden yaklaşımımız değişmez diyordu.

ABD Seul ile Olimpiyat esnasında askeri çalışmalar yapmamıştı ama nisan ayından itibaren askeri yaklaşımlarına tekrar devam edeceklerini de belirtti. Pentagon ise bu konularda henüz bir şey söylemedi.

Bakan Pence ise, ABD’nin ve dostlarının Kim’in Kuzey Kore rejimi üzerinde maksimum baskı yaptıklarını ve de askeri çalışmalarına devam etmeye yeniden mecbur kalabileceklerini de vurguladı. Ama bu durumda iki Kore arasındaki diyaloğun da duracağını belirtti.

Bakalım neler olacak!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)