BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKuyumcular IŞİD’e kurye olmuş!----

Kuyumcular IŞİD’e kurye olmuş!

Kuyumcular IŞİD’e kurye olmuş!
15 Mart 2015 - 09:14 www.finansgundem.com

İngiliz kızları Suriye’ye götüren Muhammed El Reşid para trafiğini itiraf etti

İngiliz uyruklu üç genç kızı, IŞİD güçlerine katılmalarını sağlamak amacıyla yasadışı yollardan Suriye’ye götüren ve aynı zamanda Kanada istihbaratına bilgi aktardığı iddiasıyla tutuklanan Suriyeli doktor Muhammed El Reşid’i yakalayan polis, IŞİD kaynaklı para transferlerini de çözdü. Milliyet’in aldığı bilgiye göre, İngiltere’den gelen üç genç kızın Suriye’ye götürülmesi olayının peşine düşen polis, şüphelinin eşgalini tespit ettikten sonra takip ve izleme çalışmalarına ağırlık verdi. Emniyet içindeki yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında tüm personeli değiştirilen Şanlıurfa Emniyeti İstihbarat Şubesi, takip için üç ayrı ekip oluşturdu. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nden verilen teknik izleme desteği ile birlikte hareket eden Şanlıurfa Emniyeti, takipler sırasında şüphelinin bağlantı kurduğu kişileri de izlemeye aldı.

Ekip değişti
Saha ve takip çalışmaları sonrasında, şüphelinin kimliği Doktor Mehmet Reşid kod adını kullanan Muhammed El Reşid olduğu anlaşıldı. El Reşid, kendisine yönelik fiziki takipler sırasında bir ara polisleri fark etti. Takip ekibinin “deşifre” olmasının hemen ardından yeni bir ekip oluşturularak takibe devam edildi. Çok az bilgi paylaşımı yapılan takipler sırasında El Reşid’in “iyi yetişmiş istihbarat elemanı” olduğu yönündeki tespitlerin ardından kayıplara karışmaması amacıyla “yakalama” aşamasına geçildi. El Reşid, yolda giderken yaklaşan sivil polislerden kurtulmak amacıyla kaçma girişiminde bulundu, ancak kıskıvrak yakalanarak sorguya alındı.

Para trafiğinde kurye
El Reşid’in sorgusu için Ankara’dan özel olarak kente gönderilen bir ekibin yanı sıra Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı ve Şanlıurfa MİT Bölge Başkanlığı’ndan MİT mensupları da katıldı. Sorgu sırasında, El Reşid’in direnç göstermediği ve özel mülakat sırasında önemli bilgiler verdiği öğrenildi.
Soruşturmayı yürüten polis, IŞİD’in Türkiye’den kullandığı para trafiği ile ilgili önemli tespitlere ulaştı. Bu tespitlere göre, örgüt içinde yer alan yabancı uyruklulara gönderilen paralar önce El Reşid’e geliyor. Paraların sahibi olan IŞİD üyeleri, El Reşid’in yanı sıra Ebu Kaka, Ebu Mansur ve Ebu Haris kod adını kullanan üst düzey IŞİD komutanlarına bilgi veriyor. Paranın geleceği yeri ve zamanı öğrenen El Reşid, dünyanın önde gelen para transferi firması Western Union’a giderek adına gelen parayı çekerek, Suriye’de bulunan sahiplerine ulaştırılmak üzere Şanlıurfa’da kuyumculuk yapan Suriyelilere teslim ediyor.

Kardeşini de kullandı
Daha sonra Suriyeli kuyumcular, içeriğini ve kime gideceğini bilmeden Suriye’de bağlantılı oldukları kuyumculara “parayı aldıklarını” söyleyip, kendilerine gelecek olan kişiye aynı miktardaki paranın teslim edilmesini istiyorlar. El Reşid’in Suriye’nin Rakka kentinde yaşayan kardeşi Muayyed El Reşid’in de bu şekilde belirlenen kuyumcuya giderek gönderilen paraları teslim aldığı ve örgüt içindeki ilgili kişiye teslim ettiği anlaşıldı. Örgüte yurtdışından gelen paraların bu yöntemle Suriye’ye geçirildiği ve kullanıldığı belirlendi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)