BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKüresel iştah Çin’i Afrika’ya götürdü!----

Küresel iştah Çin’i Afrika’ya götürdü!

Küresel iştah Çin’i Afrika’ya götürdü!
08 Ocak 2020 - 17:28 www.finansgundem.com

Dünyanın en hızlı büyüyen 10 ekonomisinden altısı Afrika'da bulunuyor. Çin ise ABD'nin üçüncü sırada yer aldığı kıtadaki en büyük ticaret ortağı konumunda.

FINANSGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

“Zimbabve'nin başkenti Harare'nin hareketli sokaklarının birkaç kilometre kuzeyindeki bir dağın tepesine modern bir yapı yükseliyor. Bu bina tamamlandığında, Zimbabve’nin yeni yönetimin merkezi olacak.

Afrika’nın küçük bir ülkesinde yapılan binanın çarpıcı tasarımın yanı sıra, daha önemli bir özelliği de olmakta.  140 milyon dolarlık projenin tamamı Pekin'den bir hediye. İlk bakışta, bir ülkeye yeni bir parlamento binası hediye etmek abartılı görünebilir ancak proje 2000'den beri Çin'in 270 milyar dolarlık “diplomasi harcaması”nın küçük bir kısmı…”

Çin’in küresel iştahını yansıtan bu satırlar Nick Routley’e ait. Routley, visualcapitalist.com’daki köşesinde, seddini aşan Çin’i ele alıyor. Asya devinin kıtasına ve özellikle Afrika’ya yatırımlarını, arkasındaki sırrı işliyor. İşte Routley’in kaleminden Çin finansal istilasının (!) manzarası…  

MEGA PROJELERİN FİNANSÖRÜ

Dünyanın dört bir yanında enerji santrallerinden demiryolu sistemlerine kadar tarafından birçok önemli mega projeleri finansa eden Çin, özellikle Afrika ve Orta Asya’daki etki alanını artırıyor. İşte o yatırımlarda göze çarpan üç ülke…

PAKİSTAN

2015 yılında Çin Devlet Başkanı Xi Jingping, Pakistan'ın ulaşım sistemini ve enerji sistemini dönüştüren 46 milyar dolarlık bir yatırımı başlatarak Çin-Pakistan Ekonomik Koridorunu (CPEC) açmak için İslamabad ziyaret gerçekleştirdi. CPEC, iki ülke arasındaki stratejik ilişkiyi güçlendirmek için kuruldu ve Çin’in devasa tarihi ipek yolu ticaretini tekrar canlandırmak için başlattığı tek kuşak tek yol politikasının bir sonucu.

Çin tarafından finanse edilen en büyük projelerden biri Karaçi nükleer enerji projesi; bu devasa enerji üretim projesi, Çin Exim Bank tarafından 6,6 milyar dolarlık kredi ile yapıldı.

ETİYOPYA

Çin finansmanı ile sahra altı Afrika’nın ilk metro sistemi Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya kuruldu. Çin 200 milyon dolarlık yeni Afrika Birliği’nin yönetim binasını Etiyopya’ya hediye etti.

Etiyopya gibi diğer Afrika ülkelerine Çin’den finansman akışı son yıllarda önemli ölçüde arttı.

SRİ LANKA

Siyasi olaylarla çalkalanan Sri Lanka 2000’den 2017’ye kadar Çin’den 12 milyar dolarlık kredi ve hibe aldı. İki ülke arasındaki ilişkilerin en büyük sembolü, dünyanın en işlek deniz yolu üzerinde bulunan stratejik bir noktadaki liman. 2011 yılında tamamlanan Hambantota Limanı projesi Çin desteğiyle yapıldı.

ÇİN’İN GELECEĞE YATIRIMI

Afrika’nın ekonomik yükselişi önümüzdeki yıllarda küresel büyümeye büyük katkı yapacak. Dünyanın en hızlı büyüyen 10 ekonomisinden altısı Afrika'da bulunuyor. Çin, ABD'nin üçüncü sırada yer aldığı kıtadaki en büyük ticaret ortağı.

Çin’in ‘tek kuşak tek yol’ projesi Asya'nın geri kalanı için önemli rol oynuyor. Eğer iddialı mega projeler mevcut yörüngesinde devam ederse, Çin Asya'nın ana oyuncusu olacak.

İŞTE O GRAFİKLER

Yazıda, küresel araştırma şirketi Aiddata’nın derlediği, 2000-2017 yılları arasında Çin destekli projelerden oluşan büyük veri tabanı grafikleri de yer alıyor.

Çin'in yıl bazında Afrika yatırımları

Çin dünyadaki yatırımın 0'unu aldı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)