BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarKripto kralıydı dolandırıcı oldu: Bankman-Fried’ın yolculuğu----

Kripto kralıydı dolandırıcı oldu: Bankman-Fried’ın yolculuğu

Kripto kralıydı dolandırıcı oldu: Bankman-Fried’ın yolculuğu
28 Mart 2024 - 17:16 www.finansgundem.com

Bir zamanlar kripto dünyasının en popüler isimleri arasında gösterilen Sam Bankman-Fried bugünse dolandırıcılıktan 30 ila 40 yıl arası hapis cezası almayı bekliyor. CNBC’nin haberinde Bankman-Fried’ın çöküş hikayesi aktarılıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sadece iki yıl önce Sam Bankman-Fried, Bahamalar'da 35 milyon dolarlık lüks bir çatı dairesinde yaşıyordu. Dünyanın en değerli kripto şirketlerinden birini yönetirken arkadaşlarıyla parti yapan 30 yaşında bir multi-milyarderdi.

Bugünse, Brooklyn'deki Metropolitan Gözaltı Merkezi'nde tutulan 32 yaşında bir mahkum konumunda. ABD Savcısı Damian Williams'ın sözleriyle "Amerikan tarihinin en büyük mali dolandırıcılıklarından birini" planladığı için parmaklıklar ardına ne kadar zaman geçeceğini bir yargıcın kendisine söylemesini bekliyor.

İflas eden kripto borsası FTX’in kurucusu ve eski CEO’su olan Bankman-Fried perşembe günü (bugün) Manhattan şehir merkezindeki federal mahkemeye çıkarılacak. ABD Bölge Yargıcı Lewis Kaplan Bankman-Fried’ın cezasını açıklayacak. Savcılar eski kripto CEO’su için 40 ila 50 yıl hapis cezası önerdi.

Jüri üyelerinin kasım ayında Bankman-Fried’ı aleyhindeki yedi suç suçlamasının tamamından suçlu bulması sadece üç saat sürmüştü. Yaklaşık 20 tanık ve yüzlerce kanıtın yer aldığı bir ay süren yüksek profilli bir duruşma için uzmanlar, hiç bu kadar hızlı verilen bir karar görmediklerini söylediler. Bankman-Fried, mahkumiyetine ve cezasına itiraz etmeyi planlıyor.

CNBC’nin haberinde Bankman-Fried’ın yükselişi ve çöküşü anlatılıyor. Zira bir zamanlar sektörde bir dev olarak tanınan ve kağıt üzerinde yaklaşık 26 milyar dolarlık en yüksek net servete sahip olan Bankman-Fried için bu hikaye gözden düşmenin de ötesinde dik ve hızlı bir çöküşü anlatıyor.

Bitcoin arbitrajı

Haberine göre her şey Kimchi Swap’ın doğuşuyla başladı. 2017 yılında, Jane Street firmasında bir quant trader olarak Bankman-Fried, CoinMarketCap.com'daki Bitcoin fiyatlandırmasına baktığında komik bir şey fark etti. Bankman-Fried, borsalar arasında tek tip bir fiyat yerine, bazen dijital para biriminin değerinde %60'lık bir fark görüyordu. İlk içgüdüsünün arbitraj ticaretine girmek olduğunu söyledi. Bu bir borsada Bitcoin satın alarak ve diğerinde aynı miktarda Bitcoin’i geri alarak aradaki farkı cebe indirmek anlamına geliyordu.

Bankman-Fried, Eylül 2022'de CNBC'ye verdiği demeçte, "Bu ağacın en an kolay ulaşılabilen meyvesidir " dedi.

Arbitraj fırsatı, Bitcoin’in borsada işlem gören fiyatının diğer ülkelere göre önemli ölçüde daha yüksek olduğu Güney Kore'de özellikle ilgi çekiciydi. Tuzlanmış ve fermente edilmiş lahanadan oluşan geleneksel Kore garnitürüne atıfta bulunan arbitraj şirketi Kimchi Premium olarak adlandırıldı.

Bankman-Fried, bir ay boyunca kişisel olarak piyasayla uğraştıktan sonra, adını ilk ofisinin bulunduğu Kaliforniya ilçesinden alan Alameda Research'ü kurdu. Bankman-Fried, CNBC'ye verdiği demeçte, firmanın bazen Bitcoin ticareti yaparak günde bir milyon dolara kadar kazandığını söyledi.

Alameda'nın başarısı FTX'in halka arzını teşvik etti. Nisan 2019'da Bankman-Fried, müşterilere yenilikçi ticaret özellikleri, duyarlı bir platform ve güvenilir bir deneyim sunan uluslararası bir kripto para borsası olan FTX.com'i kurdu. FTX'in başarısı, diğer kripto firmalarını destekleyen 2 milyar dolarlık bir girişim fonuna yol açtı.

FTX logosu kısa sürede Formula 1 yarış arabalarından Miami basketbol arenasına kadar her şeyi süsledi. Bankman-Fried, bir gün Goldman Sachs'ı satın almaktan bahsetti ve Demokrat Parti'nin en büyük bağışçılarından biri olarak Washington'da bir demirbaş haline geldi.

Ardındansa piyasalar tersine döndü.

2022'nin sözde kripto kışı, kripto evrenindeki hedge fonlarını ve borç verenleri yerle bir etti. Bankman-Fried, kendisinin ve girişiminin bağışık olmasıyla övündü. Alameda, perde arkasında ise sektörü ayakta tutmak için başarısız olan dijital varlık şirketlerine yatırım yapmak için borç para alıyordu.

Mayıs 2022, sabit-coin Luna'nın çöküşünü getirdi ve kripto fiyatlarının düşmesine neden olan ve diğer borç verenleri mahveden bir domino etkisi yarattı.

Alameda, her ikisi de iflas eden Voyager Digital ve BlockFi dahil olmak üzere borç verenlerden borç almıştı. Alameda, kredilerini FTX tarafından basılan FTT tokenleri ile güvence altına aldı. Bankman-Fried'in imparatorluğu, mevcut para biriminin büyük çoğunluğunu kontrol ediyordu ve herhangi bir zamanda yalnızca küçük bir miktar FTT dolaşımdaydı.

Alameda, neredeyse likit olmayan bir varlık olmasına rağmen, tüm FTT birikimini geçerli piyasa fiyatından işaretledi. Fon, Solana ve Serum (FTX ve Alameda tarafından oluşturulan ve tanıtılan bir token) dahil olmak üzere diğer kripto paralarla da aynı metodolojiyi kullandı ve bunları milyarlarca dolarlık krediyi teminat altına almak için kullandı. Sektörün içindekiler tokenleri "Sam coinleri" olarak adlandırdı.

Sanal bankadan kaçış

Bankman-Fried, düşen fiyatlar nedeniyle marj çağrılarıyla karşı karşıya kaldığında, 2022'nin ortasına kadar FTX müşterilerinin milyarlarca dolarlık mevduatlarına yöneldi. Firmanın kendi iflas dosyalarına göre, FTX yönetimi kayıt tutma konusunda neredeyse hiçbir şeye sahip değildi.

Kripto ticaret sitesi CoinDesk, 2 Kasım 2022'de Alameda'nın 14,6 milyar dolarlık varlığa sahip bilançosunun ayrıntılarını yayınladı. Bu varlıkların 7 milyar dolardan fazlası ya FTT tokenleri ya da Solana ya da Serum gibi Bankman-Fried destekli kripto paralardı. 2 milyar dolarsa öz sermaye yatırımlarında kilitlenmişti.

Yatırımcılar, varlıklarını FTX'ten çekmeye başladı ve banka kaçışı tehdidinin sanal bankalardaki versiyonu ortaya çıktı. Alameda ve FTX artık bir likidite sıkışıklığıyla karşı karşıyaydı.

CoinDesk makalesinden dört gün sonra, 6 Kasım'da Binance'in Kurucusu Changpeng Zhao son darbeyi indirdi. Binance, 2019'da FTX'in ilk dış yatırımcısıydı. Zhao'ya göre iki yıl sonra FTX, FTT ve diğer coinlerin bir kombinasyonu ile hissesini geri satın aldı.

Zhao, konuyla ilgili paylaştığı Twitter mesajında, "Gün ışığına çıkan son ifşaatlar nedeniyle, defterlerimizde yer alan FTT'leri tasfiye etmeye karar verdik" ifadelerini kullandı. FTX yöneticileri hasarı kontrol altına almak için çabaladı ve Alameda traderları birkaç gün boyunca çıkışları savuşturmayı başardı.

Bankman-Fried, 7 Kasım'da piyasada güven sağlamaya çalıştı ve "FTX iyi durumda. Varlıklar iyi durumda" açıklamasında bulundu. Gönderi daha sonra silindi.

FTX’teki iç tartışmalarsa farklı boyuttaydı. Bankman-Fried ve diğer yöneticiler birbirlerine "FTX müşteri fonlarının Alameda'ya tahsis edildiği için geri dönülmez bir şekilde kaybedildiğini" itiraf ettiler. 8 Kasım'a kadar müşteri açığı 8 milyar dolara yükseldi. Bankman-Fried, bir kurtarma paketi için dışarıdan yatırımcılara kur yapıyordu, ancak talip bulamadı.

FTX, aynı gün tüm müşteri para çekme işlemlerini duraklattı. FTT'nin fiyatı %75'in üzerinde düştü. Bankman-Fried, FTX.com'i satın almak için "bağlayıcı olmayan" bir niyet mektubu imzaladığını açıklayan Zhao'ya döndü.

Ancak bir gün sonra, 9 Kasım'da Binance, "yanlış kullanılan müşteri fonları" ve federal soruşturmalarla ilgili raporları gerekçe göstererek satın alma işlemini gerçekleştirmeyeceğini açıkladı.

FTX, 11 Kasım'da iflas başvurusunda bulundu ve Bankman-Fried, FTX ve ilişkili kuruluşların CEO'luğundan istifa etti. Kişisel servetinin %94'ünü anında kaybetti.

FTX'in avukatları Sullivan & Cromwell, Bankman-Fried'in eski pozisyonunu üstlenmesi için Enron'u iflas sürecinde denetleyen John J. Ray'e başvurdu.

Bankman-Fried, 12 Aralık'ta Bahama makamları tarafından tutuklandı ve gözaltına alındığı ABD'ye iade edildi. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan (SEC) paylaşılan bir dosyaya göre, ABD’nin federal savcıları ve denetleyici kurumları Bankman-Fried'ı "en başından beri" bir dolandırıcılık tezgahı kurmakla suçladı.

Bankman-Fried, 250 milyon dolarlık bir kefaletle serbest bırakıldı. Palo Alto, Kalifornia'da Stanford Üniversitesi kampüsündeki evinde mahkeme kararıyla ayak bileğine yerleştirilen elektronik kelepçeyle ev hapsinde yaşıyordu. Bankman-Fried kısa süre sonra tanıkların ifadelerini değiştirmeye zorladığı iddiasıyla tekrar gözaltına alındı.

Bankman-Fried yargılanmayı beklerken, en yakın arkadaşlarının ve sırdaşlarının çoğu kovuşturma için kilit tanıklara dönüştü. Eski kripto milyarderi en yakınındaki isimlere karşı kendini savunmak zorunda kaldı. Tutuklanmasının üzerinden bir yıldan kısa bir süre geçtikten sonra, 12 kişilik jüri Bankman-Fried’ı hakkındaki tüm iddialardan suçlu buldu.

FTX'in eski CEO'su Bankman-Fried, hakkındaki "dolandırıcılık" davasında suçlu bulundu

 

Bir zamanlar 'kripto kralı'ydı: FTX'in kurucusunun hapishanedeki son hali!

 

Kripto para borsası Binance'in yöneticisi gözaltındayken kaçtı!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)