BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKredili hesap sayısında rekor----

Kredili hesap sayısında rekor

Kredili hesap sayısında rekor
08 Kasım 2013 - 17:00 www.finansgundem.com

Enuygun.com'un analizine göre aylık açılan ve kapanan hesap sayısı hiç de az değil...

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un analizine göre, son bir yıl içerisinde bankalar ve tüketici finansman şirketleri, bireysel müşterilerine her ay ortalama 2 milyon 200 bin yeni kredili hesap açıyor. Açılan kredilerin yüzde 60’dan fazlasını ise kredi kartları ve kredili mevduat hesapları oluşturuyor.
Aylık kapanan kredili hesap sayısı da az değil. Verilere göre kapanan kredileri de hesaba katınca, bireysel bankacılık sektörüne son bir yıl içerisinde ayda ortalama 300 bin kredili hesap eklendi. Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un Kredi Kayıt Bürosu ve Türkiye Bankalar Birliği verileri ışığında gerçekleştirdiği analize göre, 2012 Nisan ve 2013 Nisan dönemi arasında ayda ortalama 1 milyon 360 bin adet yeni kredili mevduat hesabı ve kredi kartı açıldı. Aynı dönemde yeni açılan aylık ortalama tüketici kredisi sayısı ise 830 bin oldu. Toplamda yaklaşık 2 milyon 200 bin yeni kredili hesabın açıldığını gösteren verilere göre, sektörde açılan bireysel kredilerin yüzde 60’ını kredi kartları ve kredili mevduat hesapları oluşturuyor. Geriye kalanları ise konut, ihtiyaç ve taşıt kredileri ile tüketici finansman şirketlerinin kullandırdığı tüketici kredileri oluşturuyor.
Yeni açılan konut kredisi sayısı iki katına çıktı
Enuygun.com’un analizine göre, 2013 yılı ikinci çeyreğinde yeni açılan konut kredisi sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 225 oranında arttı. İhtiyaç ve taşıt kredisi kullanımı ise sırasıyla yüzde 130 ve yüzde 140 artış gösterdi.
2012 ikinci çeyrekte yeni açılan aylık ortalama konut kredisi sayısı 29 bin iken bu yılın aynı döneminde bu rakam 66 bine çıktı. Aylık kullanılan ihtiyaç kredisi sayısı ise aynı dönemde 700 binden 925 bine yükseldi. Taşıtta ise aylık kredi kullanımı 14 binden 21 bine kadar çıktı.
YENİ AÇILAN KREDİLİ HESAP SAYISI DÜŞEBİLİR
Faiz oranları değişiminden en çok etkilenen kredilerin konut kredileri olduğunu belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “2013 ikinci çeyrekte yüzde 8,5’lara kadar düşen konut kredisi faiz oranları sektörde konut kredisi kullanımını iki katına çıkardı. Yeniden yükselişe geçen konut kredisi faiz oranları şu an yüzde 11’ler seviyesine geldi. Bu durum yeni açılacak konut kredisi sayısını etkileyecektir. Kredi kartı limitine getirilen kısıtlamalar da yeni açılacak kredi kartı sayısında düşüşe yol açabilir ama ihtiyaç kredisi kullanımında çok büyük değişiklik olacağını düşünmüyoruz. Hatta kredi kartı limitine getirilecek kısıtlamalar kişileri ihtiyaç kredisi kullanmaya yöneltebilir” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)