BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriKredi kartı şirketleri nereden para kazanıyor?----

Kredi kartı şirketleri nereden para kazanıyor?

Kredi kartı şirketleri nereden para kazanıyor?
08 Şubat 2024 - 17:41 www.finansgundem.com

Her fırsatta kampanyalar ve ödüllerle birçok avantaj sağlayan kredi kartı şirketleri nasıl rekor kârlar getirebiliyor? YahooFinance’in haberinde kredi kartı şirketlerinin çalışma biçimi derlendi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Benzin istasyonlarından akaryakıt hediyeleri, restoran harcamalarına uçuş mili ödülleri gibi birçok kredi kartı kampanyası artık hayatımızın merkezinde. 2022 yılı sonunda kart sahiplerinin kredi kartı ödül bakiyesi toplamda 33 milyar dolardı.

Tüm bu kampanyalar yaygın bir şekilde kullanılsa da kredi kartı şirketleri son derece kârlı kalmaya devam ediyor. Peki bu kadar ödül veren şirketler nasıl oluyor da para kazanabiliyor? YahooFinance’in haberinde kredi kartı faiz ücretleri ve ek ücretler yoluyla kart şirketlerinin önemli miktarlarda para kazandığı belirtiliyor.

Habere göre tüketicilerin kart şirketlerinin nasıl para kazandığını anlaması kart şirketlerine ödenecek miktarın en aza indirilmesini de sağlayabilir.

Kredi kartı ağları ve kart ihraççıları

Kredi kartı sektörünü anlamak için ilk olarak kredi kartı ağlarını ve kredi kartı ihraç eden kuruluşları tanımlamak gerekiyor.

Kredi kartı ağı: Kartları veren tüccarları ve finans kurumlarını birbirine bağlayan şirkettir. Ağ, kredi kartı işlemlerini yetkilendiren ve çözen birimdir. Amerika Birleşik Devletleri'nde dört büyük kredi kartı ağı bulunuyor: American Express, Discover, Mastercard ve Visa.

Kart ihraççıları: İhraççılar, müşterilere doğrudan kart sağlayan bankalar, kredi birlikleri veya diğer finans kurumlarıdır. Kartınızı veren kuruluş, başvurunuzu inceleyen, kartın şartlarını belirleyen ve kredi limitinizi belirleyen birimdir. ABD Tüketici Mali Koruma Bürosu'na (CFPB) göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 4.000 ihraççı var. En büyük ihraççılar arasında American Express, Bank of America, Capital One, Chase, Citi ve Discover bulunuyor.

Tüketiciler genellikle kredi kartı kullanmanın ne kadar karmaşık bir süreç olduğunu asla düşünmez. Ancak kartınızı her kullandığınızda gerçekleşen birçok adım vardır. Çevrimiçi veya şahsen bir satın alma işlemi yaptığınızda, perakendeci belirli bir kredi kartı ağı aracılığıyla kredi kartını veren kuruluşa bir istek gönderir. İhraççı işlemi aldığında, onaylar veya reddeder ve ağ üzerinden yanıt verir. Bu işlem tamamlandıktan sonra, kartı veren kuruluş perakendeciye işlem tutarı için ödeme yapar. Tüm süreç sadece birkaç saniye sürer.

Kredi kartı şirketleri nasıl para kazanıyor?

Kredi kartı şirketlerinin kâr marjı oldukça fazladır. CFPB, kredi kartı getirilerinin diğer tüm banka faaliyetlerinin getirilerini aştığını belirtiyor.

2022'nin sonu itibariyle ABD’de kredi kartı borcu ilk kez 1 trilyon doları aştı ve tüketiciler kredi kartı şirketlerine 130 milyar doların üzerinde ödeme yaptı. Kredi kartı şirketleri üç temel yolla para kazanır:

1. Faiz geliri

Bir kredi kartında bakiye taşıdığınızda, diğer bir deyişle bakiyeyi vade tarihine kadar tam olarak ödemediğinizde ve bir sonraki ekstre döngüsüne taşıdığınızda, kredi kartı ihraççılarına faiz ödersiniz. ABD Sayıştay verilerine göre kart kullanıcılarının yaklaşık %45’i bakiye taşıyor. Yani kullanıcıların önemli bir kısmı kredi kartı faizi ödüyor.

Üstelik bu Faiz ücretleri önemli miktarlara kadar çıkabilir. Kredi kartları için ABD’de ortalama yıllık faiz oranı (APR) %22,77. Peki bu, geri ödemenizi nasıl etkiler? Bir örnek üzerinden değerlendirelim:

Jane’in kredi kartında %22,77 faizle 1.000 dolarlık bir bakiyesi olsun ve minimum aylık ödemesi 30 dolar olsun. Her ay sadece asgari tutarı öderse kart borcunu ödemesi 52 ay sürer ve toplamda 1.559,61 dolar öder. Kartın APR’si kredi kartını veren kuruluşa 550 dolardan fazla faiz ödemesine neden olacaktır.

2. Takas geliri

Bir satın alma işlemi yapmak veya bir hizmet almak için ödeme yaparken kredi kartı kullandığınızda, perakendecinin işlemi kolaylaştırmak için kredi kartı ağına bir ücret ödemesi gerekir. Takas ücreti olarak bilinen bu ücret, işlem tutarının %1 ila %3'ü arasında değişir.

Ücret perakendecinin cebinden çıkar, bu nedenle bazı perakendeciler kredi kartı yerine nakit kullandığınızda için size indirim yapacaktır. Zira nakit perakendeciler için daha ucuzdur ve kârlarının daha fazlasını ellerinde tutarlar.

Takas ücretlerinden elde edilen gelir önemlidir. Kredi kartı şirketleri, kredi kartı veren kuruluşların ödül programlarının maliyetini tamamen karşılamak için takas ücretlerinden yeterince para kazanabiliyor.

3. Ücret geliri

Kredi kartı ücretleri yaygındır ve kartınızı veren kuruluşa potansiyel olarak ödeyeceğiniz çeşitli ücretler olabilir:

Yıllık ücretler: Bazı kartlar, özellikle premium seyahat veya ödül kartları, yıllık ücret alır. Kullanıcılar kartı kullanmasalar bile ücreti öderler, bu nedenle kredi kartı verenler için tutarlı bir gelir kaynağıdır. Ücretler yılda 95 ila 695 ABD Doları arasında değişebilir.

Bakiye transfer ücretleri: Bir kredi kartı hesabından diğerine bakiye aktardığınızda, transfer edilen tutarın bir yüzdesi olan bir bakiye transfer ücreti ödemeniz gerekir. Bakiye transfer ücretleri karta göre değişir, ancak genellikle transfer tutarının %3 ila %5'i kadardır.

Nakit avans ücretleri: Peşin bir toplu nakit almak için kredi limitinizden yararlanabilirsiniz, ancak kredi kartınızı veren kuruluşa ayrıca bir ücret ödemeniz gerekir. Nakit avans ücreti genellikle avans tutarının %5'i veya 10 ABD Doları (hangisi daha büyükse) şeklindedir.

Yurtdışı işlem ücretleri: Kartınızı başka bir ülkede seyahat ederken veya yabancı para biriminde internet üzerinden alışveriş yaparken kullandığınızda çoğu kartta yurtdışı işlem ücreti ödemeniz gerekir. Ücretler değişiklik gösterir, ancak işlem tutarının %2 ila %3'ünü ödemeyi bekleyebilirsiniz.

Gecikme ücretleri: Sadece birkaç saat gecikmiş olsanız bile son ödeme tarihini kaçırdığınızda kartı veren kuruluş sizden bir gecikme ücreti talep edecektir. Kart veren kuruluşlar kendi ücretlerini belirler, ancak bazıları 41 dolara kadar ücret alır.

Kredi kartı maliyetlerini azaltmanın 5 yolu

Artık kredi kartı şirketlerinin nasıl para kazandığını bildiğinize göre, kartınızı kullanma şeklinizi değiştirebilir ve ödediğiniz faiz ve ücret miktarını azaltmak için borçlarınızı yönetebilirsiniz. Paradan tasarruf etmek için şu adımları izleyin:

1. Ekstre bakiyenizin tamamını ödeyin

Kredi kartlarının genellikle bir ödemesiz süresi vardır. Bu süre ekstrenizin kapanması ile ödemenizin vadesinin gelmesi arasındaki birkaç gündür. Ekstre bakiyesini vade tarihine kadar tam olarak öderseniz, faiz tahakkuk etmez ve ihraççıya herhangi bir faiz ücreti ödemeniz gerekmez.

2. Yıllık ücreti olmayan bir kart seçin

Tüm kartlar yıllık ücret almaz. Birçok kredi kartı yıllık ücret olmadan kullanılabilir. Böylece ücret ödemeden değerli nakit iadesi, puanlar veya havayolu milleri kazanmaya devam edebilirsiniz.

3. Nakit avanslardan kaçının

Nakit avans, peşin para almanın kolay ve kullanışlı bir yolu gibi görünse de pahalı bir kredi biçimidir. Avans tutarı üzerinden yalnızca nakit avans ücreti ödemek zorunda kalmazsınız, aynı zamanda avans için daha yüksek bir APR ödemeniz gerekir.

4. Ödeme alarmı ayarlayın

Gecikme ücretleri maliyetli olabilir. Bir ödemeyi kaçırdığınızda, bazı ihraççılar APR'nizi ceza APR'sine yükseltir. Bu önemli ölçüde daha yüksek bir orandır ve daha fazla faiz daha hızlı tahakkuk eder. Unutmamak için telefonunuzda veya takviminizde ödeme alarmları ayarlayın veya en azından minimum borç tutarını otomatik ödeme olarak belirleyin.

5. Kredi notunuzu geliştirin

Kredi notunuzu yükseltirseniz, daha düşük ücret ve oranlara sahip kartlara hak kazanabilirsiniz. Sizi bir müşteri olarak tutması için düşük bir APR oranı konusunda mevcut kredi kartınızı veren kuruluşla pazarlık yapabilirsiniz.

Kredini notunuzu güçlendirmek için kredi kartı bakiyelerinizi mümkün olduğunca düşük tutmayı ve tüm aylık ödemelerinizi zamanında yapmayı hedefleyin.

MB Başkanı mesajı verdi: Kredi kartına yeni düzenleme

 

ABD'de kredi kartı çıkmazı! Borç rekor seviyede

 

Kredi kartı takip sistemi geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)