BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKredi faizleri daha iner mi?----

Kredi faizleri daha iner mi?

Kredi faizleri daha iner mi?
18 Mart 2016 - 15:11 www.finansgundem.com

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, mevduat ve kredi faizlerini düşürecek o adımı açıkladı

FINANSGUNDEM.COM

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, katıldığı canlı yayında mevduat ve kredi faizlerinin bundan sonrası için önemli açıklamalarda bulundu. Atakan, yüksek olan kredi ve mevduat faizlerinin düşmesi için gerekli olan tek yolu açıkladı. İşte Atakan’ı n o açıklamaları;

TL’DE SIKIŞIKLIK VAR

Kredi piyasayı ve mevduat piyasası çok tuhaf aslında Merkez Bankası'nın faiz kararının arka planında sistemi etkileyen çok ciddi bir fonlama büyüklüğü var. Merkez sistemi 100 milyara yakın fonluyor. Merkez Bankası'nın faizi 10.75 ten 10.5’a düşürmesi ne ifade edecek? Sistem TL’ye sıkışık.

Merkez sistemi fonlarken bono faizleri 10'larda giderken mevduat faizlerinin yüzde 13 ve 14’lerde olduğunu doğal olarak da kredi faizlerinin bunun üzerine iki birim koyarak 16 civarlarında oluştuğunu görüyoruz.

Aslında Merkez Bankası'nın faiz indirmesi sembolik olarak çok önemli olmakla beraber piyasalardaki TL'nin rahatlaması bizlerinde daha dikkatli takip ettiğimiz konulardan biri. Sebep çok yüksek bir mevduat olgusu var bunlar birlikte yüksek kredi faizi olgusu var.

FAİZLER NASIL DÜŞER?

Sistemden TL’yi rahatlayacak adımların gelip gelmemesi önemli . TL iki şekilde rahatlar ya sisteme gelecek yabancı sermaye girişinin artırılması ya da merkez bankasının olası zorunlu karşılıklarda gevşeme yapması gibi … İçeride yabancı sermaye girişimini artıracak bir olgu oluşursa kredi ve mevduat faizleri rahatlar .

FAİZİN İNMESİNDEN DAHA ÖNEMLİ

Genelde Merkez Bankası’ndan çok kopuk bir mevduat ve kredi piyasası var. Faizler neden yüksek dediğinde bunun cevabı çok ciddi TL açığı ve TL sıkışıklığı olması. Merkez’in faizi indirilmesinden daha çok TL’nin rahatlaması için ne yapılması gerektiği konuşulmalı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)