BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKovid-19'a karşı süper gen bulundu----

Kovid-19'a karşı süper gen bulundu

Kovid-19'a karşı süper gen bulundu
21 Temmuz 2023 - 15:21 www.finansgundem.com

Dünyaya 3 yıl boyunca kâbus yaşatan ve 10 milyona yakın yaşama mal olan Kovid-19'la mücadelede müthiş gelişme... Yapılan araştırmaya göre bir gen varyantı, şanslı bir azınlığın Kovid-19 semptomlarından kurtulmasını sağlamış olabilir

2019'un son günlerinde Çin'de ortaya çıkan ve çok kısa sürede tüm dünyaya yayılarak küresel bir salgın haline gelen Kovid-19, geride kalan 3.5 yıl içinde büyük kâbusu yaşattı. Yaşlı, genç ve çocuk milyonlarca insan hayatını kaybederken günümüzde hâlâ hastalığın ya da korunma nediyle yapılan aşıların kalıcı etkileri tartışılıyor. İşte bu tartışmalar sürerken bilim insanları yeni bir gen varyantını keşfetti. 

Meltem Ergin'in Independent Türkçe'de yer alan konuyla ilgili haberi şöyle:

Bir gen varyantının şanslı bir azınlığın Kovid-19 semptomlarından kurtulmasını sağlamış olabileceği yeni bir araştırmada belirtildi.

Bilim insanları "süper kaytarıcılar" denen kişilerin öksürük, titreme, yorgunluk ve diğer hastalık belirtileri gibi semptomlara yol açmadan önce virüsü savuşturmalarını sağlayan bir gen taşıdığını keşfetti.

Bu, asemptomatik Kovid'in genetik bir temeli olduğuna dair ilk kanıt.

Araştırmacılar elde edilen bulgular sonucunda yeni tedavi ve aşıların geliştirilebileceğine inanıyor.

Koruyucu gen, Kovid-19'dan sorumlu koronavirüste bulunan bir HLA'nın, rutin soğuk algınlığına neden olan mevsimsel koronavirüslerde bulunan HLA'ya benzediğini bağışıklık sisteminin fark etmesini sağlıyor.

Bu, koruyucu gene sahipseniz ve daha önce mevsimsel koronavirüse maruz kaldıysanız bağışıklık sisteminizin Kovid-19 enfeksiyonuna karşı savunma silahlarını harekete geçireceği ve böylece semptomlara maruz kalmayacağınız anlamına geliyor.

Sadece yüzde 10'unda şanslı gen tespit edildi

Pandeminin ilk yılı boyunca takip edilen 30 bin denekten yalnızca 3 bin kadarı HLA-B15 adı verilen bu gen varyantını taşıyor.

Araştırmayı yöneten, Kaliforniya San Francisco Üniversitesi Weill Nörobilim Enstitüsü'nden Profesör Jill Hollenbach "Düşmanı erken tanıyabilen bir ordunuzun olması muazzam bir avantaj" diyor.

Savaşa hazır askerler

Bu, ne arayacağını ve bunların kötü adamlar olduğunu çoktan bilen, savaşa hazır askerlere sahip olmak gibi bir şey.

Çalışma koruyucu genin bir kopyasına sahip kişilerin, bu geni taşımayan kişilere kıyasla asemptomatik kalma eğiliminin iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Öte yandan genin iki kopyasına sahip kişilerin Kovid enfeksiyonu sırasında semptom göstermeme olasılığı 8 kattan fazlaydı.

İspanya hükümeti, Kovid-19 salgınının ‘bittiğini’ duyurdu

 

Kovid aşısı olup hastalananlar sıraya girdi: BioNTech davası başladı!

 

Kovid-19 geçiren milyonlarca kişi etkilendi: Geri gelmedi!

 

DSÖ: Kovid-19 küresel acil durumu sona erdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)