BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatKoronavirüs yıllar önce ABD'de mi geliştirildi?----

Koronavirüs yıllar önce ABD'de mi geliştirildi?

Koronavirüs yıllar önce ABD'de mi geliştirildi?
28 Ocak 2020 - 08:35 www.finansgundem.com

Çin'de koronavirüs yayılmaya devam ettikçe, bu gizemli salgınla ilgili özellikle sosyal medyada farklı iddialar gündeme geliyor. O iddialardan biri virüsün 2003'te Amerika Birleşik Devletleri'nde laboratuvar ortamında geliştirildiği yönünde.

Çinli yetkililer virüsün Vuhan kentinde ortaya çıktığını belirtiyor.

İddiayı gündeme taşıyan sosyal medya kullanıcıları ayrıca, üzerinde resmi kayıt numarası olan bir belge paylaşıyor. İddialara göre, 2003'te geliştirilen ve patenti alınan virüs, 2020'te yok olacak. Euronews Fatih Yetim haberine göre, bundan dolayı virüs yok olmadan önce salgın başlatıp aşı satışı hedefleniyor.

Ancak belge üzerindeki patent numarasına bakıldığında söz konusu kaydın bugün Çin'de görülen 2019-nCoV virüsüne değil, 2002-2003 yılları arasında yine Çin'de etkili olan SARS-CoV virüsüne ait olduğu görülüyor.

Şiddetli akut solunum yolu sendromu (Severe acute respiratory syndrome-SARS) hastalığına yol açan başka bir koronavirüsle ilgili biyolojik çalışmalara ait kayıtlı doküman bugün görülen 2019-nCoV virüsüne ait bir belge gibi sunuluyor.

Koronavirüs tek bir virüs değil

İddia sahiplerinin sandığının aksine koronavirüs kavramı tek bir virüsü ifade etmiyor. Kavram aynı tip birçok virüs için kullanılan jenerik bir isim. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre koronavirüsler, basit bir soğuk algınlığından SARS'a kadar insanlarda çok çeşitli hastalıklara neden olabilecek birçok virüsün genel adı. Bu virüsler ayrıca hayvanlarda da çeşitli hastalıklara neden olabiliyor.

Virüs, daha önce SARS hastalığının yanı sıra 2015'te Suudi Arabistan'da ortaya çıkan şekliyle ölümcül sonuçlar doğurmuştu.

Patent numarası tedavi çalışmasıyla ilgili

Bir virüsle ilgili alınan patent numarası o virüsün laboratuvarda geliştirildiği anlamına gelmiyor. Virüslere karşı aşı geliştirme aşamasında, eğer virüs izole edilebilmişse bunun için patent alınır. Yani, SARS-CoV virüsüne ait söz konusu patent ABD'li bilim insanlarının virüsle başa çıkmanın yolunun bulduklarını gösteriyor. Bağlantısını yukarıda paylaştığımız ilgili belgenin detaylarına bakıldığında bu bilgileri görmek mümkün.

Ayrıca, hali hazırda 2019-nCoV virüsünün aşısının ya da herhangi bir tedavisinin bulunmadığını dikkate aldığımızda "aşı satmak için virüsün yok olamadan önce halka bulaştırıldığı" iddiaları da çürüyor.

Öldürme oranı sezonluk grip virüsüyle aynı

2019-nCoV virüsünün öldürme oranı şu an için yüzde 3, yani virüsün bulaştığı hastaların yüzde 3'ü hayatını kaybetti. Ölenlerin büyük bir kısmı 60 yaşının üzerinde.

Öldürme oranı dikkate alındığında şu an için yeni koronavirüsün sezonluk grip virüsünden daha ölümcül olduğu söylenemez. Ancak uzmanlar semptomlarını göstermeden önce de bulaşan virüsün daha ölümcül sonuçlar doğurabileceğinden endişe ediyor.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • doğru 28 Ocak 2020 18:38

    bu doğru olsa virüs müslüman ülkelerinde ortaya çıkar,genelde bu tip virüsler çin veya afrikadan çıkıyor bunun  sebebide her türlü hayvanlarla temas ve bizim yemediğimiz hayvanları çiğ veya pişirerek yiyorlar...