BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKorona virüsün en çok bulaştığı günler ortaya çıktı!----

Korona virüsün en çok bulaştığı günler ortaya çıktı!

Korona virüsün en çok bulaştığı günler ortaya çıktı!
27 Ağustos 2021 - 12:29 www.finansgundem.com

Hastalarla temas kuran binlerce kişinin izlendiği bir çalışmaya Kovid-19 bulaşıcılığının boyutlarını ortaya koydu.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) pandemisinin ortaya çıkan her dalgası, hastalığın bulaşıcılık oranının ne kadar tehlikeli olduğunu gösterse de uzmanlar enfeksiyonun yayılmasının detaylarına ilişkin hala çok az miktarda net bilgiye sahipler.

Boston Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’dan bir araştırmacı liderliğinde yürütülen yeni bir çalışmada, enfekte olmuş kişilerin hastalığının, semptom geliştirmeden iki gün önce ve semptomların görülmesinden üç gün sonra çok daha bulaşıcı olduğunu tespit etti.

23 Ağustos’ta JAMA Internal Medicine dergisinde yayınlanan bilimsel araştırmada, enfekte olan kişilerin, asemptomatik olan birincil bir vakadan (ilk enfekte olan kişi) virüsü kapmaları durumunda onların da asemptomatik vaka olma olasılıklarının daha yüksek olduğu ortaya çıkardı.

Çalışmayı Georgia Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Bölümü araştırma görevlisi Dr. Yang Ge ile birlikte yöneten epidemiyoloji yardımcı doçenti Dr. Leonardo Martinez üniversitesinin web sitesinde çarşamba günü yayınlanan bir raporda şunları söyledi:

“Kovid-19 vakalarının semptomların ortaya çıkmasından birkaç gün öncesin ve sonrasında, enfeksiyonlarının bulaşıcılığının en yüksek seviyeye çıktığını gösteren geçmiş çalışmalardan elde edilen sonuçların, yakın temasta bulunan kişiler arasındaki ikincil vakalara bakarak doğrulanıp doğrulanamayacağını görmek istedik.

Martinez ve meslektaşları, 2020 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında Çin’inn Zhejiang eyaletinde birincil vakalar ile yakın temasta olan yaklaşık 9 bin kişi arasında Kovid-19’un yayılmasını inceledi.

“Yakın” temaslar, birincil hastanın ev halkını (aynı evde yaşayan veya birlikte yemek yiyen kişiler olarak tanımlanıyor), iş arkadaşlarını, hastane ortamındaki insanları ve ortak ulaşım araçlarındaki yolcuları kapsıyor.

Araştırmacılar, asemptomatik ve semptomatik vakaları ayırt etmek için Kovid-19 test sonuçlarının pozitif çıkmasının ardından enfekte kişileri en az 90 gün boyunca gözlemledi. Birincil vaka olarak tanımlanan bireylerin arasından yüzde 89’u hafif veya orta dereceli semptomlar gösterdi, vakalardan yalnızca yüzde 11’i asemptomatikdi. Aynı zamanda vakalardan hiçbiri ciddi semptomlar geliştirmedi.

Birincil vakaların aile üyelerinin yanı sıra söz konusu hasta kişi ile birden çok kez veya daha uzun süreli olarak bir arada bulunan kişiler, diğer yakın temaslılardan daha yüksek enfeksiyon oranlarına sahipti.

Ancak bu risk faktörleri dışında, yakın temaslıların, birincil enfekte bireyden Kovid-19’a yakalanma olasılığı, enfekte kişi gözle görülür semptomlar geliştirmeden kısa bir süre önce veya geliştirdikten belli bir süre sonra daha yüksekti.

Martinez şunları söylüyor:

“Sonuçlarımız, birincil vakanın semptomlarına göre, maruz kalma zamanlamasının bulaşma için önemli olduğunu gösteriyor. Bu durum, kişinin hasta hissetmesi durumunda hızlı bir şekilde test yaptırması ve karantinaya alınmasının salgını kontrol etmek için kritik bir adım olduğuna yönelik daha fazla kanıt sağlamış oluyor.”

Hafif ve orta şiddette semptomlar gösteren bireylerle karşılaştırıldığında, asemptomatik olan birincil bireylerin onlarla yakın temaslılara Kovid-19 bulaştırma olasılığı çok daha düşüktü. Bu düşük olasılığa rağmen enfeksiyon bulaşsa da, temaslıların belirgin semptomlar göstermesi olasılığı daha azdı.

Martinez, çalışmanın Kovid-19 geliştiren kişilerde klinik şiddeti azaltan aşı ihtiyacını da doğruladığını düşünüyor.

Bebek ziyaretinde 37 kişiye korona virüs bulaştırdı

 

Uçakta korona virüs bulaşma riski oldukça düşük

 

Hastaları maskesiz muayene etti, 100'den fazla kişiye korona virüs bulaştırdı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)