BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKorkutan deprem bu bölgeyi tetikler mi?----

Korkutan deprem bu bölgeyi tetikler mi?

Korkutan deprem bu bölgeyi tetikler mi?
30 Temmuz 2013 - 12:33 www.finansgundem.com

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, merak edilenlere yanıt verdi

Çanakkale açıklarında bugün saat 08.33’te 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Marmara Denizi olarak belirlenen deprem, Çanakkale, Tekirdağ ve İstanbul’un Marmara kıyılarında şiddetli olmak üzere Kocaeli’den İzmir’e kadar olan bölgede hissedildi. Depremin ardından aynı bölgede 3.6 , 3.1 ve 4.0 büyüklüğünde 8 tane artçı depremler meydana geldi.
Marmara ve Ege Bölgesi, merkez üssü Gökçeada olan Richter ölçeğine göre 5.3 büyüklüğündeki depremle sallandı. Can kaybı ve yaralan kimsenin olmadığı deprem ve devam eden artçı şoklar halkın paniğe kapılmasına neden oldu.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, merkez üssünün Gökçeada'nın Kaleköy köyü olarak saptadığı 5.3'lük deprem saat 08.33'te yerin 9.8 kilometre derinliğinde meydana geldi. Bu depremin öncesinde saat 07.10'da 2.3, saat 07.38'de 2.2, saat 08.32'de 3.3 büyüklüğünde depremler kaydedildi.   
Ardından gelen 5.3'lük deprem, Çanakkale ve çevresinde şiddetli olmak üzere Kocaeli'den İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Gökçeada ve Çanakkale'de halk paniğe kapılıp korkuyla sokaklara fırlarken, İstanbul ve Tekirdağ'da da kısa süreli panik yaşandı. Yine merkez üssü Kaleköy olan saat 08.42'de 3.6, saat 08.53'te 3.1, saat 08.57'de 2.2'lik artçı şoklar kaydedildi.
FOÇA, KARABURUN VE MARMARİS'İ TETİKLER Mİ?

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğreti Üyesi Prof. Dr.  Övgün Ahmet Ercan: - "Bu kol üzerinde 6.3'e kadar oluşabilecek bir deprem Türkiye'de yıkıcı olmayacaktır" - "İstanbul'da bir depremi tetiklemesi söz konusu değildir"
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Gökçeada'da meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin Kuzey Anadolu Kırığı'nın en batı kolu olan Saros-Limni kolu üzerinde oluştuğunu belirterek, bu kol üzerinde oluşabilecek 6.3 büyüklüğüne kadar depremlerin yıkıcı olmayacağını söyledi.
Prof. Dr. Ercan, Saros-Limni kolunun üretebileceği deprem büyüklüğünün 7-7.3 arasında olduğunu kaydetti. Ercan, Gökçeada'da yıkıcılık eşik değerinin 6.3 olduğuna dikkati çekerek, "Bu kol üzerinde 6.3'e kadar oluşabilecek bir deprem Türkiye'de yıkıcı olmayacaktır" dedi.
Depremin başka depremleri tetikleme ihtimaline de değinen Prof. Dr. Ercan, şöyle konuştu:
"Bunun İstanbul depremi ile ilgili ilişkisi şöyle vardır, İstanbul Kuzey Anadolu Kırığı'nın doğu ucunda, Gökçeada ise batı kolu üzerinde yer almaktır. İstanbul'da bir depremi tetiklemesi söz konusu değildir. İzmir'de  göçüntü kırıkları egemen,  Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz, Bakırçay göçüntü kırıklarının işleyişleri Kuzey Anadolu Kırığı'ndan tamamen bağımsız. Bu depremin Foça'da, Karaburun'da, Bodrum'da, Marmaris'te bir deprem yaratma olasılığı yoktur."
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)