BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinKorkunç manşetlere rağmen akıl sağlığı nasıl korunmalı?----

Korkunç manşetlere rağmen akıl sağlığı nasıl korunmalı?

Korkunç manşetlere rağmen akıl sağlığı nasıl korunmalı?
16 Ekim 2023 - 18:01 www.finansgundem.com

Gazze’deki insanlık dramı sadece bölgedeki insanları değil haberleri nefessiz takip eden duyarlı bireylerin akıl sağlığını da tehdit ediyor. Uzmanlar olabildiğince resim ve görüntülü içeriklerden uzak durulmasını öneriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail ve Gazze’deki çatışmalar son bir haftadır haberlerin en önemli gündem maddesi oldu. Ne zaman televizyonu açsak veya herhangi bir sosyal medya platformunda oturum açsak bir dizi korkunç manşetle karşı karşıya kalıyoruz.

Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre, bilgi almak her ne kadar önemli olsa da aşırı derecede şiddet içeren resim ve videolara maruz kalmak da ruh sağlığımızı tehdit edebiliyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma medyada kitlesel şiddet görüntülerinin artması izleyicilerin haberlerden daha çok rahatsız olmasına ve beklenenin aksine daha da fazla sayıda kişinin bu içerikleri tüketmesine neden olduğunu ortaya koydu.

CNBC’nin haberine göre Icahn Tıp Okulu Psikiyatri Profesörü Ilıyan Ivanov şiddet içeren görüntüleri görmenin beynimizde “hiçbir iyi şey” yaratmadığını söyledi. Üstelik travma yaşamış veya duygudurum bozukluğu olan yetişkinler için bu görüntüler tetikleyici etkilere de sebep olabilir.

Ivanov, “Bir miktar kaygı bozukluğu olan insanlar, durum çok akıcı ve belirsiz olduğu için bundan sonra ne olabileceği konusunda biraz endişe duyabilirler. Her zaman için, ‘Başka ne olabilir? Korkunç bir şey olacak’ hissiyatı vardır” ifadelerine yer verdi.

Ancak yine de haberlere ulaşmanın ve akıl sağlığınıza dikkat etmenin de yolları bulunuyor. CNBC haberinde uzmanlar bunu 5 madde ile özetledi:

Takip etmek için 2 ila 3 güvenilir kaynak seçin

California Üniversitesi'nde psikoloji bilimi profesörü olan Alison Holman, mantıklı bir şekilde okumayı tavsiye ediyor. Travma ve medyaya maruz kalma üzerine araştırmalar yapan Holman, “Güvenilir haber kaynaklarını belirleyin. Başka bir deyişle, gerçek haberlere ulaşın. Önerdiğim şey, en iyi iki, belki üç kaynağı seçmenizdir” ifadelerine yer verdi.

Bir zaman sınırı belirleyin

Bilgi almak için saatler harcamanıza gerek yok. Holman gün içerisinde az bir miktar zaman ayrılabileceğini söyledi. Profesör, “Gün içinde belirli bir zaman ayırın ve 'Neler olup bittiğini okumak için 15 ila 20 dakika harcayacağım, böylece neler olduğunu bileceğim’ deyin. Daha sonra bunu akşam olunca tekrar yapın” tavsiyesinde bulunuyor.

Ancak Holman bunun daha az haber tüketmekle ilgili değil fazla tüketmemekle ilgili olduğunu da belirtiyor. Profesör, “İnsanların kafalarını kuma sokmamaları da önemli” uyarısında bulundu.

Resimler veya videolar yerine kelimeleri tercih edin

Ivanov şiddet içeren görüntülerin insanları makale okumaktan çok daha fazla etkilediğini söyledi. Icahn Üniversitesi profesörü, “Beyin aldığı bilgilerin %80’ini görsel ipuçlarından edinir” dedi.

Profesör sonsuz bir video akışı olan YouTube gibi platformların ideal tercihten çok uzak olduğunu söyledi. Ivanov, “Pek çok kötü şey oluyor. Binlerce insanın öldüğünü görmeme gerek var mı? Tabii ki yok. Durumun ne kadar korkunç olduğunu anlamak için her şeyi ayrıntılı olarak görmeye gerek yoktur” diyor.

Ivanov ayrıca makale okumanın şiddet içeren detayla belirtse bile daha iyi bir tercih olabileceğini söyledi. Profesör, “Bir makale okumak birkaç video izlemekten daha iyidir. New York Times yakın zamanda oldukça şiddet içeren bir sürü video yayınladı ve ben burada durup pek çok insanın bu içerikleri tüketmemesini umuyordum” ifadelerine yer verdi.

Kendi bedeninize dinleyin

Herkesin ihtiyaçları ve kapasiteleri farklıdır. Holman, çoğu zaman vücudunuz oturumu kapatıp başka bir şey yapma zamanının geldiğini size söyleyeceğini belirtiyor.

Holman, “Boynunuzda veya omuzlarınızda gerginlik hissetmeye mi başladınız? Nefes darlığı mı çekiyorsunuz? Zar zor nefes aldığınız bir yere kapalı kalmak istemezsiniz. Haberlerle ilgilenirken vücudunuzun size söylediklerinin sinyallerine dikkat edin. Güçlü bir tepki vermenizi neyin tetiklediğini belirleyebilirsiniz” uyarısında bulundu.

Kendinize yeniden şarj olma şansı verin

Akıl sağlığınızı korumak için gününüzün geri kalanında size neşe veya rahatlama getiren aktivitelerle doldurduğunuzdan da emin olmanız gerekiyor. Holman konuyla ilgili açıklamasında, “Yapacak başka bir şey bulun. Yapılması uygun olmasa da vazgeçemediğiniz bir eylemde bulunun. Öğrendiklerinizi hazmetmenize yardımcı olabilecek herhangi bir şey. Yalnızca izole olmaya ve haberlerin içerisine çekilmeye izin vermeyin” ifadelerine yer verdi.

Kara harekatı uyarısı: Gazze için korkutucu senaryolar!

 

İsrail'in saldırılarında 11 gazeteci hayatını kaybetti

 

Gazze'de yakıt krizi: Tüm sağlık sistemi tehlikede!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)