BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonut kredisi faizleri ne zaman düşer?----

Konut kredisi faizleri ne zaman düşer?

Konut kredisi faizleri ne zaman düşer?
29 Mayıs 2024 - 18:21 www.finansgundem.com

Ev almak için peşinat biriktiren dünya çapındaki birçok aile günümüzün yüksek faiz ortamında konut kredisi engeline takıldı. Yüksek faizler kredi maliyetlerini birçok ailenin karşılayamayacağı seviyelere getiriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kendiniz veya aileniz için bir ev almak istediğinizde bütün yıldızların aynı hizaya gelmesini beklersiniz. Bunun içerisinde ödeyeceğiniz peşinat ve sağlam bir kredi notu da dahildir. Ancak endişelenilmesi gereken tek şeyin bir evin fiyatı olmadığını fark eden birçok kişi ciddi bir şokla karşı karşıya kalır. Zira konut kredilerinin faizleri mütevazı bir evin aylık taksitini karşılayamayacağınız kadar yüksek olabilir.

Faiz oranları değişkenlik gösterse de son birkaç aydır mortgage faizleri yükseliş eğilimi gösteriyor. GoBankingRates’in haberinde faiz oranlarının daha ne kadar yüksek kalacağı ve ileriki süreçte düşüp düşmeyeceği tartışılıyor.

Kısaca yüksek faiz oranları

Merkez bankalarının politika faizlerini yükseltmesiyle birlikte konut kredisi faizleri de yükselişe geçer. Fannie Mae’nin aylık konut kredisi tahminlerine göre ABD’de 30 yıllık sabit faizli mortgage kredileri dolar bazında ortalama %6,875 civarına seyrediyor. Bu oran 2023’ün tamamında devam eden yüksek Faiz trendinin devamına işaret ediyor. ABD’deki mortgage faizleri 2023’ün dördüncü çeyreğine doğru bir miktar düşse de 2024’ün sonuna kadar %6’nın altına gerilemesi beklenmiyor.

Ortalama mortgage faizleri kredi tutarı ne olursa olsun 2023’te tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış görünüyordu. Daha yüksek faizler kredi çekmenin daha az ulaşılabilir görünmesine sebep olur. İleriye yönelik beklentilere bakıldığında ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini ne zaman düşüreceği konut faizlerinin ne zaman ineceğine dair önemli bir gösterge niteliğindedir.

Faizler ne zaman düşecek?

Küresel enflasyonun etkisiyle günümüzde her şeyin fiyatı çok daha hızlı artıyor. Yapacağınız alışveriş bir market harcaması veya bir ev almak olabilir. Artan kredi faizlerinin de etkisiyle günümüzde birçok aile için artık ev sahibi olmak ulaşılmaz bir seçenek haline geldi. Faizlerin ne kadar süre yüksek kalacağı ise merak konusu. Birçok uzman ABD’nin politika faizlerini 2024’ün sonuna doğru düşüreceğini tahmin ediyor.

Mortgage kredi firması Freddie Mac analistleri konut kredisi faizlerinin ikinci çeyrek itibariyle %6,5’in üzerinde kalmasını bekliyor. Analistler “Mortgage faiz tahminimizi aylık bazda hafif aşağı yönlü revize ettik. Şimdi 30 yıllık sabit faizli mortgage oranları 2024'te ortalamalarının %6,6 ve 2025'te %6,1 olacağını tahmin ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Bankacılık endüstrisinin liderlerinden biri olan Wells Fargo 30 yıllık mortgage faizlerinin 2024’ün ikinci çeyreğinde %7,05’e ulaşacağını ve yıl sonunda %6,5’e gerileyeceğini öngörüyor. Wells Fargo ekonomistleri 2025’in dördüncü çeyreğinde ortalamaların %6’nın altına gerileyebileceğini tahmin ediyor.

Konut kredisi faizleri ve emlak piyasası

Konut kredi faizlerinin yükselmesi ev almak için kredi çekmeyi çok daha maliyetli hale getirir. Konut piyasası genellikle yüksek faiz oranlarına daha az konut alım satım aktivitesiyle cevap verir. Ticaretin hangi ayağında olursanız olun, ister ev almak isterse de ev satmak isteyin, yüksek faiz oranlarından etkilenirsiniz.

Konut kredisi faizleri ile konut fiyatları arasında doğrudan bir ilişki vardır. Ortalama faizler ne kadar yüksek olursa konut piyasası da o kadar yavaşlar. Zira faizler yükseldikçe bir ev sahibi olmanın, satmanın veya satın almanın maliyeti de o kadar pahalı hale gelir.

Konut kredisi faizleri mevcut ekonomik durumun ve enflasyonun neleri tetiklediğinin doğrudan bir yansımasıdır. Ancak konut peşinatı için oluşturduğunuz birikimleri güvende tutmakta da fayda var. Zira yüksek faiz oranları bugün dünyanın dört bir yanında yaygın olsa da gelecekte faizlerin inebileceği ihtimali de seçenekler arasındadır.

Almanya'da enflasyon yükseldi

 

ABD'de konut fiyatları arttı

 

Konut için doğru zaman mı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)