BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKömürden elektrik üretimi rekor kırabilir----

Kömürden elektrik üretimi rekor kırabilir

Kömürden elektrik üretimi rekor kırabilir
17 Aralık 2021 - 10:12 www.finansgundem.com

Kömürden elektrik üretiminin 2022 itibarıyla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Kömür talebindeki artış, sıfır emisyon hedefleri için tehlike oluşturuyor.

Salgın sonrası hızlı ekonomik toparlanma, düşük karbonlu kaynakların artan talebe yetişememesi ve doğal gaz fiyatlarındaki rekor artışların elektrik üretiminde kömürü daha rekabetçi kılması kömür talebini artırdı. Kömürden elektrik üretiminin 2019 ve 2020'deki düşüşlerden bu yıl yüzde 9 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor. Dünyadaki toplam kömür talebinin ise yüzde 6 büyüyeceği öngörülüyor.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) yıllık raporu Kömür 2021'e göre, kömür talebindeki artışın ekonomik büyüme ve hava şartlarına bağlı olarak 2022'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı hesaplanıyor. Küresel kömür talebinin 2 yıl bu seviyede kalması bekleniyor.

AB ve ABD'de kömür elektriğinde artış

Yıl sonu itibarıyla kömürden elektrik üretiminde Çin'in payının yüzde 50 olacağı ve ülkenin üretiminin yüzde 9 artacağı hesaplanıyor. Hindistan'da ise kömürden elektrik üretiminde yüzde 12 büyüme bekleniyor. Bu rakamlar, her iki ülkede de kömürden elektrik üretiminde tüm zamanların en yüksek seviyesi anlamına geliyor. Kömürden elektrik üretiminin ABD'de ve Avrupa Birliği'nde yüzde 20 artacağı öngörülürken, bu piyasalarda gelecek yıldan itibaren üretimde düşüş bekleniyor.

IEA Başkanı Fatih Birol, kömürün küresel karbon emisyonlarının en büyük kaynağı olduğunu anlatarak, "Bu yıl kömürden elektrik üretimindeki tarihi yüksek seviyeler, dünyanın emisyonları düşürmek çabalarında yoldan ne kadar uzak olduğunun endişe verici bir göstergesi. Kömür kaynaklı emisyonları adil ve güvenli bir şekilde düşürmek için güçlü ve acil politikalar olmadan, küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırmak için çok küçük bir şansımız olacak. O şansımız da kaldıysa" dedi.

Çin santrallerde kullanılan kömür miktarını düşürecek

 

Plastik karbon salınımında kömürü geride bırakabilir

 

Zam şampiyonu 'kömür' oldu

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)