BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKKM'nin bütçeye maliyeti belli oldu----

KKM'nin bütçeye maliyeti belli oldu

KKM'nin bütçeye maliyeti belli oldu
15 Ağustos 2023 - 12:50 www.finansgundem.com

Kur Korumalı Mevduat hesaplarının bütçeye doğrudan maliyeti temmuzda 34,5 milyar TL’ye yükseldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı bütçe verilerine göre, kur korumalı mevduat (KKM) için temmuz ayında hazineden 34,5 milyar lira tutarında transfer yapıldı.

Kur korumalı mevduatın hazineye ilk 7 ayda toplam maliyeti ise 59,5 milyar TL oldu. Geçtiğimiz yıl KKM’nin merkezi bütçeye maliyeti 92,5 milyar TL olmuştu.

Sözcü'de yer alan habere göre, KKM hesaplarının hazineye maliyeti bu yıl ocakta 1,5 milyar TL, şubatta 631 milyon TL, nisanda 650 milyon TL, mayısta 1,6 milyar TL olmuştu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre de geçtiğimiz hafta KKM hesaplarına 149,9 milyar TL’lik giriş yapıldığı görüldü.

Verilere göre KKM hesapları 4 Ağustos’la biten haftada 3,3 trilyon TL ile yeni zirveyi gördü.

UYGULAMA TCMB’YE DEVREDİLMİŞTİ

Öte yandan seçimlerin ardından ekonomi yönetiminde yapılan değişiklikler sonrası para politikasında yapılan değişimlerden KKM de etkilenmişti. Alınan kararla Hazine ve Maliye Bakanlığı KKM desteği uygulamasını Merkez Bankası'na (TCMB) devretmişti.

Bundan böyle Hazine’nin KKM’de karşı taraflı TL cinsi işlemler için uyguladığı desteği artık TCMB sağlayacağı açıklanırken karar TCMB’nin talimatıyla 17 temmuzda yürürlüğe girmişti.

KKM’de zorunlu karşılık oranı da 21 Temmuz’da yüzde 15’e çıkarılmıştı. Daha önce zorunlu karşılık oranı yüzde 8 olarak uygulanıyordu.

KKM hesapları 3.3 trilyon liraya yaklaştı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E g.15 Ağustos 2023 15:40

    EMEKLİ MAAŞLARINA DA KUR KORUMASI GETİRİLMELIDİR 2006 YILINDA EMEKLİ OLDUĞUMDA MAAŞIM EURO VEYA DOLAR KURLARI BAZINDA DAHA YÜKSEKTİ GRAM/ÇEYREK ALTIN BAZINDA DA DAHA YÜKSEKTİ EMEKLİ MAAŞLARI REFAH PAYI İLE BİRLİKTE ARTACAĞINA YILLAR GEÇTİKÇE AZALIYOR