BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKızıldeniz'de ihracat yasağı----

Kızıldeniz'de ihracat yasağı

Kızıldeniz'de ihracat yasağı
28 Aralık 2023 - 15:04 www.finansgundem.com

Ürdün, Kızıldeniz'deki gerginliğin ithalat maliyetini artırması üzerine temel gıda maddelerinin ihracatını yasakladı.

Ürdün Ticaret ve Sanayi Bakanı Yusuf eş-Şimali, ülkesinin Kızıldeniz'deki gerginliklerden kaynaklanan yüksek nakliye maliyetleri nedeniyle Gıda Güvenliği Konseyinin tavsiyesi üzerine bir grup ürünün ihracatını ve yeniden ihracatını yasakladığını belirtti.

Şimali, ihracat yasağının bitimine ilişkin tarih vermeksizin, kararın pirinç, şeker ve bitkisel yağları kapsadığını kaydetti.

Yemen'deki Husilerin İsrail ile bağlantılı gemileri hedef alması nedeniyle ortaya çıkan gerginlik, Kızıldeniz'deki seyrüseferi olumsuz etkilemiş, nakliye şirketleri seferlerini askıya almıştı.

KIZILDENİZ'DE SALDIRILAR VE GÖREV GÜCÜ

Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, 14 Kasım'da yaptığı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri de 19 Kasım'da X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Ardından Husiler, Babu'l Mendeb Boğazı'nda "Unity Explorer" ve "Number Nine" adlı iki İsrail gemisine İHA ve füze saldırısı düzenlemişti.

İsrailli denizcilik şirketi ZIM de 29 Kasım'da yaptığı açıklamada, Umman Denizi ve Kızıldeniz'deki güvenlik durumunu gerekçe göstererek, gemilerinin Mısır'daki Süveyş Kanalı'nı kullanmayacağını duyurmuştu.

Son dönemlerde Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi de Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık'ta Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık'ta "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu açıklamıştı.

Buna karşılık Yemen'deki Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, "Amerika'nın gerilimi tırmandırmaya yönelik herhangi bir eğilimi veya Yemen'i hedef alması karşısında boş durmayacaklarını" söylemiş ve "ABD'yi, İsrail gemilerini korumak amacıyla Kızıldeniz'i askerileştirmeye çalışmakla" suçlamıştı.

Husiler'den Kızıldeniz'de koalisyon kuran ABD'ye cevap

 

Kızıldeniz'de sular ısınıyor! Navlun fiyatları yükselebilir

 

Gemi şirketleri Kızıldeniz rotasını durduruyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)