BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKırılgan beşli yeniden kırılganlaşıyor----

Kırılgan beşli yeniden kırılganlaşıyor

Kırılgan beşli yeniden kırılganlaşıyor
15 Ağustos 2014 - 10:57 www.finansgundem.com

Kırılgan beş gelişen piyasa para birimleri, 6 aylık rahatlamanın ardından yeniden düşüş eğilimine giriyor

Kırılgan beşli olarak bilinen beş gelişen piyasa para birimi, 6 aylık rahatlamanın ardından yeniden düşüş eğilimine giriyor.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, Brezilya reali, Endonezya rupisi, Güney Afrika randı, Türk lirası ve Hindistan rupisinde, düşüş beklentisine göre oynanan opsiyonların ortalama maliyeti, beş aya yakın bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, Kırılgan beşliyi, 31 para birimi arasında en iyi performans gösteren ilk 10 arasına sokan gelişen piyasa yükselişinin ardından gerçekleşti.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin düşeceğine yönelik endişe, ABD’nin faiz oranlarını yükseltme hazırlıklarının yatırımları riskli varlıklardan uzaklaştıracağı endişesinden kaynaklanıyor. Morgan Stanley, cari işlemler açıklarını finanse etmek için yabancı yatırımlara bağımlı olan ülkelerin para birimlerini tanımlamak amacıyla Ağustos 2013’te “kırılgan beşli” sözcüğünü ortaya atmıştı.

Kırılgan beşli para birimlerinin dolar karşısındaki düşüşüne karşı sigorta maliyeti yükselişe geçti. Bloomberg’in derlediği verilere göre, kırılgan beşli para birimleri üzerinde bir aylık 25-delta risk değişim oranlarının ortalamasını takip eden endeks, dün yüzde 1.79 seviyesinde iken, geçtiğimiz hafta yüzde 2’ye yaklaşarak Mart ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Mayıs ayında ise endeks en az bir yılın en düşüğü olan yüzde 1.16 seviyesinde seyrediyordu.

Toronto’da bulunan CIBC World Markets Inc. döviz stratejisi direktörü Bipan Rai, “Doların yükselişine karşı teminat talebi artış gösterdi. Gelişen piyasalar para birimlerinin pek çoğu düşüşe yatkın, çünkü çoğunda aşırı alım yapılmış görünüyor veya son 7-8 ay içerisinde aşırı alım yapıldı” yorumunda bulundu.

Geçtiğimiz 6 ayda Brezilya realinin yüzde 5.4 oranındaki yükselişi para birimini dünyada en iyi ikinci önemli para birimi konumuna getirirken, Kolombiya pezosu ise yüzde 7.2 ralli yaptı
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)