BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKira sertifikasına yoğun ilgi ----

Kira sertifikasına yoğun ilgi

Kira sertifikasına yoğun ilgi
28 Şubat 2013 - 13:57 www.finansgundem.com

Türkiye’nin ilk özel kira sertifikası halka arzına imza atan Bank Asya yatırımcılardan yoğun talep bekliyor...

Türkiye’nin ilk özel kira sertifikası halka arzına imza atan Bank Asya yatırımcılardan yoğun talep bekliyor. Üç ayda bir gelir dağıtılacak ihraçta yatırımcı yüzde 6,80 ila 7,30 arasında bir yıllık sürede gelir elde edebilecek.
 Türkiye’nin önde gelen katılım bankalarından Bank Asya’nın kira sertifikası (sukuk) ihracına yoğun talep geliyor. Salı günü başlayan satışlara bireysel yatırımcılar ilgi gösterirken kurumsal şirketlerin yarın toplu alım yapması bekleniyor. TL cinsinden ilk özel sektör kira sertifikasının halka arz başvurusu Cuma günü mesai bitimiyle sona eriyor. Halka arz sürecini Zaman’a değerlendiren Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Eğriboyun, ilk defa sunulan bir ürün olmasına rağmen yoğun talep aldıklarını söyledi. 75milyon-125 milyon lira aralığında sukuk ihracı gerçekleştirmeyi hedefleyen banka, talebin bu miktarı aşmasını bekliyor.  Kurumsal yatırımcılardan ciddi talep beklediklerini aktaran Eğriboyun, “ Yüzde 100 katılım bankacılığı prensiplerine uygun bir ürün. Buna ilişkin danışma kurulu onayı da bankasya web sitesine konuldu. İlk defa yapılacak bir ihraç. Bizim için de nasıl reaksiyon göreceği noktasında piyasayı bir test etme ihracı aslında. Çok bilinirliliği yok. Bireysel yatırımcılar arasında bilinirliliği özellikle düşük.   Bu işlem için, ürünü tanıtım işlemi de diyebiliriz. Çok büyük bir rakamla çıkmadık. Gelen sonuçların ardından yeni ihraçlar da gündeme gelecek. " dedi.
 Kira sertifikası ihracının Asya Varlık Kiralama A.Ş. tarafından gerçekleştirileceğini belirten Eğriboyun, Asya Varlık Kiralama Şirketi’nin devraldığı varlıklardan kira geliri elde edeceğini ve söz konusu kira gelirlerinin sertifika sahiplerine dağıtılacağını açıkladı. Eğriboyun, “Kira sertifikası vadesinde ilgili varlıklar tekrar kaynak kuruluşa devredilecek. Yatırımcılara kira sertifikası süresince 3 ayda bir gelir dağıtılacak ve bir yıl sonunda kira sertifikası bedeli geri ödenecek.” dedi. Bank Asya’nın kira sertifikası ihracıyla sermaye piyasalarından yeni bir fonlama kaynağına erişeceğini belirten Eğriboyun, başta faizsiz bankacılık ürünlerini tercih edenler olmak üzere, yatırımcılara düzenli gelir sağlayan alternatif bir yatırım aracı sunulacağını açıkladı. Bir yıl vadeli kira sertifikası Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun olarak yapılandırıldı. Özel sektör tarafından yurt içinde halka arz edilecek TL cinsinden ilk kira sertifikası niteliğini taşıyor. İş Yatırım liderliğinde gerçekleştirilecek ihraçta Bizim Menkul Değerler konsorsiyum üyesi olarak yer alıyor. Talep toplama işlemleri tüm Bank Asya şubeleri, www.bankasya.com.tr, İş Yatırım ve Bizim Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla yürütülecek.
Yatırımcı getirisini bilecek
Katılım hesabı ile kira sertifikası arasında farklılıklar bulunduğunu aktaran Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Eğriboyun, temelde getirinin ne olduğunun görülmesi olduğunu kaydetti. Eğriboyun, “Katılım hesaplarında en temel fark bugün hesap açtığınızda vade sonunda ne kadar getiri sağlayacağınızı bilmiyorsunuz. Verilen kredilerle bağlantılı bir şekilde vade sonunda getiri elde ediyorsunuz. Kira sertifikasında ise ne kadar getiri elde edeceğini görüyorsunuz. Bu ihraçta yüzde 6,80-ila 7,30 arasında bir getirisi olacak. Hangi oranda olacağı halka arz işlemleri sonunda (05 Mart 2013) belirlenerek ve yatırımcıya duyurulacak. İkinci bir farkı ise katılım hesabı açıldığında veya mevduat açıldığında vadesinden önce çekilince kar payı alamazsınız. Banka vadesinden önce de ödemeyebilir. Vadesinin ortasından çekince kardan mahrum kalırsınız.  Kira sertifikasında ise borsaya kote edildiği için 10 bin liranın üzerinde işlemlerde  borsada alım-satım yapılabilecek. Bugün alan isterse daha sonra borsada satma imkanı sunabilecek.”
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)