BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKenan Evren'in cenaze töreni kim var kim yok?----

Kenan Evren'in cenaze töreni kim var kim yok?

Kenan Evren'in cenaze töreni kim var kim yok?
12 Mayıs 2015 - 09:31 www.finansgundem.com

Kenan Evren için bugün cenaze töreni düzenleniyor. Kenan Evren devlet mezarlığına gömülecek. Evren'in cenazesine hiçbir parti gitmiyor

12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren için bugün Devlet Töreni düzenleniyor. Ailesi törenin sadece Genelkurmay önünde olmasını istedi, Meclis kısmını ise veto etti. Kenan Evren 'in cenaze törenine hangi parti liderlerinin katılacağı merak konusuydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere hiçbir siyasi parti lideri cenazeye katılmayacak. Kenan Evren'in cenaze törenine ailesi katılacak.

12 Eylül askeri darbesinin lideri ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenaze töreni; darbe davasında alınan ancak henüz Yargıtay aşamasında olduğu için kesinleşmeyen hüküm nedeniyle tartışma konusu oldu. Evren'in yargı süreci tamamlanmadığı için 'Devlet Töreni' ile uğurlanması gerekiyor. Evren'in kızı da bunu isteyince bugün Kenan Evren için mecburen devlet töreni düzenleniyor.

HİÇBİR PARTİ KATILMIYOR

1980 darbesiyle Türkiye'nin en acılı sayfasına imza atan Kenan Evren 'in cenazesine siyasi arenadan hiç kimse gitmek istemiyor. Ak Parti hükümeti cenaze törenine katılmayacağını ilan etti. Muhalefet partileri de cenaze töreniyle ilgili kararlarını verdiler. CHP , MHP , HDP Kenan Evren'in cenaze törenine katılmayacağını açıkladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal : "AK Parti olarak gerçekleşecek cenazeye partimizden kimse katılmayacak".

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl : “Sayın Genel Başkanı'mızın da belirttiği gibi Kenan Evren’in cenaze törenine katılmayacağız."

HDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş : "Bizden tek bir kişi cenazeye gitmeyecek, kusura bakmasın".

MHP yöneticileri de Kenan Evren’in cenazesine partiden katılım olmayacağını belirttiler.

ERDOĞAN KATILIYOR MU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da cenazeyle ilgili kararını verdi. Erdoğan da Kenan Evren'in cenazesinde yer almıyor

KENAN EVREN'İN CENAZE TÖRENİ PROGRAMI

Cumartesi gecesi saat 23.00 sıralarında tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybeden Evren için Cumhurbaşkanlığı yapması nedeniyle bugün ulusal cenaze töreni düzenleniyor. Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda bugün Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Ankara Valiliği'nden yetkililerden oluşan komite, tören programını belirledi.
Program belirlenirken Evren'in üç kızının da görüşü alındı.

MECLİS'TE TÖREN YOK

Devlet cenaze törenlerinde Meclis’te tören düzenlenmesi de yer alıyor. Ancak Evren’in kızlarının isteği üzerine Meclis'teki tören programdan çıkarıldı.

KENAN EVREN NEREYE GÖMÜLECEK?

İlk tören bugün GATA'da yapılıyor. Bu törene aile üyeleri katılacak. Duaların da okunacağı bu tören, özel ve dini nitelikli olacak. Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılacak törenden sonra cenaze namazı kılınacak olan Kenan Evren , Devlet mezarlığına gömülecek.

DEVLET TÖRENİ KİMLER İÇİN YAPILIYOR?

2 aralık 2006 tarihinde yürürlüğe giren Devlet Cenaze Töreni Yönetmeliği'ne göre vefat eden cumhurbaşkanları için devlet töreni düzenleniyor. Evren için devlet töreni düzenlenmemesi 2 durumda gerçekleşebilir. Birincisi bakanlar kurulu kararı. İkincisi ise, ailesinin bu töreni tercih etmemesi yoluyla olur.
kenan-evren-darbe.jpgBu nedenle 12 Eylül davasında müebbet hapisle cezalandırılan Kenan Evren'in devlet töreni ile defnedilmesinin önünde herhangi bir yasal engel bulunmuyor.

DEVLET MEZARLIĞI NEDİR?

Devlet Mezarlığı, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları ile Kurtuluş Savaşı sırasında en az tümen komutanlığı yapmış ve 1988 yılında Genelkurmay Başkanı'nın politik kriterlerine uyan (Sakallı Nurettin Paşa politik kriterlere uygun bulunmamıştır) 61 komutanın mezarlarının yer aldığı 1988 yılında hizmete açılmış "anıt-park" niteliğindeki mezarlıktır.

Ankara'da, Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde yer alır. 536.000 metrekarelik alanda yer alan ve 356.000 metrekaresi yeşil alan olan park halka açıktır. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yönetilir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)