BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKavcıoğlu: Politika faizini enflasyonun üzerinde tutacağız----

Kavcıoğlu: Politika faizini enflasyonun üzerinde tutacağız

Kavcıoğlu: Politika faizini enflasyonun üzerinde tutacağız
02 Haziran 2021 - 14:35 www.finansgundem.com

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Dezenflasyon süreci boyunca politika faizini enflasyonun üzerinde tutma kararlılığımız devam edecek" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugün yatırımcı toplantıları gerçekleştirdi. Para politikası, fiyat istikrarı konusunda son dönemdenki gündeme dair açıklamalar yapan, Şahap Kavcıoğlu’nun konuşmasında öne çıkan başlıklar şu şekilde:

1. 2021 yılının ilk çeyreğindeki büyüme ve büyümenin bileşenleri Nisan Enflasyon Raporumuzdaki görünümle uyumlu gerçekleşti. İktisadi faaliyet güçlü ve trendinin üzerindeki seyrini sürdürdü.

2. Halihazırda ihracattaki güçlü artış eğiliminin, altın ithalatındaki belirgin gerilemenin ve bireysel kredilerdeki yavaşlamanın dış dengede beklenen iyileşmeyi desteklemesini bekliyoruz.

3. Son dönemde aşılamaya dair olumlu gelişmeler, turizm başta olmak üzere salgından olumsuz etkilenen sektörlerde iktisadi faaliyetin normale dönmesine ve cari dengedeki süregelen iyileşmeye önemli ölçüde katkıda bulunacaktır.

4. Ekonominin yeniden dengelenmesini sağlayacak ılımlı bir iç talep ve kredi büyümesi sağlanması için sıkı para politikası duruşu gerekiyor.

5. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve 2023 yılında orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edeceğiz.

6. Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşün üçüncü çeyreğin sonunda, dördüncü çeyreğin başı gibi olacağı düşünülüyor. Bu görünüm, bizim dezenflasyon süreci boyunca politika faizini enflasyonun üzerinde tutma kararlılığımızla birlikte yorumlanmalıdır.

7. “Para ve Kur Politikası” Metnini 2021 yılında uygulayacağımız politikalar ve iletişim stratejisi açısından bir yol haritası olarak görüyoruz. Yılın ilk iki çeyreğinde olduğu gibi bundan sonra söz konusu yol haritasına sıkı sıkıya bağlı kalacağız. Önümüzdeki dönemde para ve kur politikaları, bu metinde belirtilen esaslara göre uygulanacaktır.

8. Sadeleştirilmiş operasyonel para politikası çerçevesini koruyacağız. Bu çerçevenin, aktarım mekanizmasını güçlendirdiğine ve para politikası duruşu iletişiminin daha sade ve net şekilde kurulmasına imkân verdiğine inanıyoruz. Bu bağlamda, bir hafta vadeli repo faiz oranı, temel politika aracımız olmaya devam edecektir.

9. Kararlarımızı veri odaklı bir yaklaşım içinde, enflasyon başta olmak üzere tüm makroekonomik veri akışını göz önünde bulundurarak, şeffaf ve öngörülebilir bir şekilde almaya devam edeceğiz.

10. Piyasalardaki haklı bir gerekçeye dayanmayan erken gevşeme beklentilerinin tümüyle ortadan kalkması gerekiyor. Merkez Bankası kanunla kendisine verilmiş fiyat istikrarı amacına bağlıdır.

Erdoğan'dan 'faiz' açıklaması: Düşürmemiz şart

TCMB'den yatırımcı toplantısı

 

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • düzeni üzen02 Haziran 2021 21:31

    onu bunu bırakalımda bu toplantıyı pas geçmek için yol yapmayalım faiz artırımı gelmeli minimum 100 baz puan reelde getir kalmadı gibi naci bey gider ayak piyasaya iyi ilaç vermiş yoksa halimiz ne olurdu?

  • Mevsim02 Haziran 2021 20:50

    Bu enflasyonla faiz indirimi tartismalari manupulasyondan baska birsey dehgil.

  • Mevsim02 Haziran 2021 20:48

    Faiz indirimi bir hayal,

  • Yavuz02 Haziran 2021 19:44

    MB nin ucuza sattığı dolarları toplayanlar dovizi fırlatmak için herseyi yapıyor doviz fırlatınca birde bol bol lira da basılacak . Dış mihrak muhabetleriyle Yola devam!

  • Okie Dokie02 Haziran 2021 16:52

    Kim takar bu köşe yazarını. Faizi indirmezse görevden alınacağını o da biliyor.

  • Fena02 Haziran 2021 16:27

    Gazeteciydin sen öyle kal al dedi kalemleri yaaaaa bu işler böyle faiz maiZ yazısı yazıyordun şimdi faize dokunmayacağız uzuuuuun süre yüksek kalacak diye açıklama yaptırırlar adama ilahi adalet böyle bir şey işte,birde ahiret var ki orada faizcilerin hali nicedir,gidince göreceğiz Allaha hamd olsun.

  • Ekonomist bey 02 Haziran 2021 16:03

    Davul bunda tokmak reyizde, yazık kendini başkan sanıyor.

  • acacu02 Haziran 2021 15:40

    Hocam gazete köşenden atıp tutuyordun, şimdi merkez bankası başkanısın, indirsene faizi görelim nasıl oluyormuş?

  • kaportacı salim usta sanayiden02 Haziran 2021 15:26

    buda gidiyo yolcu ..yeni şafak diye mehapalı bir kaztede yazarken bi gecede kendini merkeze başkan buldu .sonra nemi oldu ülke yürlerce katrilyon zarara girdi .hele borsadaki yatırımcılar darmadaan oldu .servetlerinin yüzde 40 ı bitti. hala devam ediyo .merkez başkanı borsaya baksın ..onu en iyi ve gerçek borsa test ediyo .geldiğindeki çöküş aslında devam ediyor.herkes borsayı izliyo yansıtıyor borsa 

  • kamileoynakbaş02 Haziran 2021 16:21

    sayın kaportacı benim arabanın arka kısmında kaporta işi var tel.belirtte getirelim arabayı.ayrıca bu merkez bankası müdürü şimdiye kadarkilerin en başarısız olduğu zatgen biliniyor.hiç bir merkez bankası müdürü atandığında hibir yatırımcı bu derece zarar etmemiştir.tarihe geçti .düzeltme şansı yok borsa gerçekten yansıtıyor.sırf bunu değil tüm olumsuzlukları .a

  • Dobra02 Haziran 2021 15:08

    Dün akşam cumhurbaşkanının faiz açıklamasından sonra gece saatlerinde kimler döviz bozdurmuş araştırılmalı.hiç bir mantıkla izah edilemeyecek oyunlar dönüyor.birilerine yüksek kurdan döviz bozdurtmak için gece geç vakit planlı açıklama yapılıyor.bugün ise merkez bankası başkanı aksini konuşuyor.

  • Buna da şükür 👏02 Haziran 2021 14:57

    Şu işe bak önce "eşşeğimizi kaybedip sonra da bulduk" diye sevinir hale geldik.. Sevinçlerimiz bile "beterin beteri var" korkusuyla üretilir oldu..

  • Bika02 Haziran 2021 14:48

    Cumhurbaşkanı, ağustos sonuna kadar faiz indirilmeli dedi. İndirilmezse  yeni başkan bulur!

  • Ozan02 Haziran 2021 23:54

    İndirirse de dolar artar. Yine görevden alınır. Kac yıldır bir başkan faiz indirip dolari artınca gidiyor. Bir başkan artirinca