BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKapalıçarşı’daki trafik iki kat arttı----

Kapalıçarşı’daki trafik iki kat arttı

Kapalıçarşı’daki trafik iki kat arttı
26 Şubat 2024 - 07:58 www.finansgundem.com

Döviz ve altında gözlenen yükseliş eğilimi, Kapalıçarşı’ya da yansıdı. Kapalıçarşı’daki kuyumcular ve döviz bürolarında günlük trafiğin kısa süre öncesine göre ikiye katlandığı belirtti

Dövizde son dönem görülen hareketliliğin seçim sonrası daha da güçlenerek devam edeceği beklentisi döviz talebini artırdı. Gelişme Merkez Bankası rezervlerinde düşüşe yol açarken Kapalıçarşı’da da talepte artış meydana geldi. Çarşı esnafı talebin yüzde 30-40 mertebesinde arttığını belirtirken gelişme bankalararası piyasa ile Kapalıçarşı piyasası arasında makasın çarşı lehine 20 kuruş artmasına yol açtı. Geçen haftanın son gününe kıyasla bir hafta önce 5-6 kuruş olan fark 23 Şubat Cuma günü 20 kuruşa kadar çıktı.

Ekonomim'den Yener Karadeniz'in haberine göre, benzer durum altın talebinde de gözlendi. Altın tarafında hem alış hem de satışta hareketlilik olduğunu kaydeden çarşı esnafı gelen talebin yüzde 70’inin alış, yüzde 30’unun da satış şeklinde olduğu bilgisini verdi. Öte yandan alım ve satımlarda hacmin gerilemesinin, geçmiş yıllarda artan demir sandıklarla taşımayı da önemli oranda azalttığı belirtiliyor. Çarşı esnafının belirttiğine göre bölgede demir sandık trafiği yüzde 70 oranında gerilemiş durumda.

"Çarşıda kur makası 20 kuruşa yakın arttı"

Kapalıçarşı, dönem dönem döviz talebinin en fazla karşılandığı bölgelerden biri olarak öne çıkıyor. Havanın ısınması ile günlük 200 bine yakın kişinin ziyaret ettiği çarşıda döviz ve altın alışverişinin yapıldığı Altıncılar Sokak’a yakın bölgede önemli hareketlilik vardı. Hareketlilik “Ayaklı borsa”da ise çok daha yüksek seviyede idi. Bölgede faaliyet gösteren Demirkan Döviz’in yetkilisi günlük döviz alışında yüzde 30 civarında bir artış yaşandığını, genelde dolar alındığı bilgisini verdi. Çarşı esnafının verdiği bilgilere göre artan talep nedeniyle çarşıda kur makası da 20 kuruşa yakın arttı. Demirkan Döviz yetkilisi geçen yıl seçim öncesinde de benzer hareketlilik yaşandığını ve talebin seçim sonrasına kadar da sürmesinin beklendiğini dile getirdi. Dolar/TL bankalararası piyasada 31 TL’ye yakın iken Kapalıçarşı’da aynı saatlerde 20 kuruşa yakın daha aşağı seviyede işlem görüyordu. 2024’e 29,7 TL seviyesinden başlayan dolar/TL, yüzde 5’e yakın artış göstererek geçen haftayı 31 TL seviyesinde kapatmıştı. Çarşı esnafı, döviz talebinin bireyselde yoğunlaşması nedeniyle geçmişte yoğun olarak kullanılan tekerlekli demir sandık trafiğinin bugünlerde yüzde 70 azaldığı belirtiliyor.

Altında artan talep Darphane işlemlerine de yansıdı

Talep, altında da güçlenmiş vaziyette. Yıla 1960 TL seviyesinde başlayan gram altın dolarda meydana gelen artışın da etkisiyle 2 bin TL seviyesini aştı. Nadir Sarrafiye yetkilisi birkaç haftadır hem alış hem de satış tarafında önemli hareketlilik yaşandığını anlattı. Genelde gram ve çeyrek altına olan talepte artış yaşandığını dile getiren yetkili, dövizde olduğu gibi altında da gözlenen yüksek talebin önümüzdeki günlerde artarak devam etmesini beklediğini dile getiriyor. Geçen hafta itibarıyla bölgede gram altın fiyatları alışta 2 bin 100 TL, satışta bin 125 TL seviyesinden işlem görüyordu.
Artan talep Darphane işlemlerine de yansıdı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre bu yıl ocak ayında 1 milyon 826 bin 950 adet çeyrek altın basıldı. Söz konusu rakam son 7 ayın en yüksek çeyrek altın basım adedi olarak kayıtlara geçti.

Ayaklı borsa sokak dışına taştı

En fazla hareketlilik ise ayaklı borsada gözlendi. Daha önce iki sokakta yaşanan pazarlık, sokağın dışına taşmıştı. Ayaklı borsada faaliyet gösteren simsarlar 50 bin dolara kadar olan talebin ayaklı borsada anında karşılanabildiğini belirtiyor. Döviz talebine ilişkin sıkıntı olmadığını dile getiren yetkililer ayaklı borsada kalabalığın önceki haftalara göre ikiye katlandığını, işlem hacminin ise birkaç ay öncesine göre yüzde 50’ye yakın arttığını vurguluyorlar.

"Bireysel döviz talebi artıyor”

Seçim sonrası hem döviz hem de altın fiyatlarının artacağı beklentisinin talebi önce çektiğini anlatan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk,, “Ben hızlı bir yükseliş olacağı kanaatinde değilim ama bugün 31 ise seçimden sonra 34 olur diye düşünüyorum. Seçime doğru talep daha da artabilir. Bir taraftan da maaş artışları, emekli ikramiyeleri, bayram ikramiyelerinin verilecek olması bu talebi besleyen diğer etkenler” dedi. Kredi kartına taksit sınırı gibi yeni önlemlerin gündemde olmasının da döviz talebini artırmış olabileceğini dile getiren Yıldırımtürk, şöyle devam etti:

Taksit sınırı gelmeden ihtiyacın giderilmesine yönelik bir davranış şekli var. İthalat için de döviz alışı oluyor diyebilirim.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selami Bakır26 Şubat 2024 12:49

    Muhalif kesim Sosyal medyada, yerel seçimden sonra büyük bir DEVALÜASYON olacağını pompalıyor. Şayet böyle bir durum olurda haklı çıkarlarsa, ENFLASYONLA mücadele ve GÜVEN diye bir şey kalmaz.