BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKan basıncını kontrol eden sensör bulundu----

Kan basıncını kontrol eden sensör bulundu

Kan basıncını kontrol eden sensör bulundu
06 Ağustos 2021 - 09:57 www.finansgundem.com

Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, 60 yılı aşkın bir süredir bilim adamlarının gözünden kaçan, doğal bir kan basıncı sensörünün vücudumuzdaki yerini belirlediler.

Vücut içinde bir kan basıncı sensörünün var olduğu ilk olarak 1957'de gündeme gelmişti. Bu sensör, kan basıncındaki küçük değişiklikleri algılıyor ve yüksek kan basıncından sorumlu olan renin hormonunun seviyelerini ayarlıyor. Ancak bilim adamları su sensörün renin hücreleri adı verilen hücrelerde mi yoksa böbrekleri çevreleyen hücrelerde mi olduğunu açıklayamamışlardı. Nihayet Virginia Üniversitesi’nden bilim adamları sensörün yerini, nasıl çalıştığını ve yüksek veya düşük tansiyonu önlemeye nasıl yardımcı olduğunu ortaya çıkardılar. Araştırmacılar bu keşfin yüksek tansiyon için yeni tedaviler bulunmasını sağlamasını umut ediyorlar.

Circulation Research dergisinin son sayısında yayınlanan bir makalede, Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Maria Luisa ve araştırma ekibi, onlarca yıllık bu gizemi bir dizi yenilikçi laboratuvar modeli kullanarak çözdüklerini duyurdu. Geliştirdikleri model basınç sensörlerinin renin hücrelerinin içinde bir mekanik dönüştürücü olduğu sonucuna varmalarını sağladı. Bu mekanik dönüştürücü, hücre dışındaki basınç değişikliklerini algılıyor ve daha sonra bu mekanik sinyalleri, tıpkı kulağımızdaki kokleanın ses titreşimlerini beynimizin anlayabileceği sinir uyarılarına dönüştürdüğü gibi hücre çekirdeğine iletiyor.

Araştırmacılar, baroreseptörlerin tam olarak nasıl çalıştığını da ortaya çıkardılar. Deneylerde laboratuar kaplarında renin hücrelerine basınç uygulamanın hücrelerdeki değişiklikleri tetiklediğini ve renin geni Ren1'in aktivitesini azalttığını buldular. Bilim adamları ayrıca düşük basınca maruz kalan ile daha yüksek basınca maruz kalan böbreklerdeki gen aktivitelerindeki farklılıkları da karşılaştırdılar. Elde edilen verilere göre baroreseptörler renin hücresinin dışında çok fazla basınç tespit ettiğinde renin üretimi kısıtlanırken, çok düşük kan basıncının daha fazla renin üretimine neden olduğunu gördüler. Bu harika mekanizma, vücudun doğru kan basıncını koruma yeteneği için hayati öneme sahip. Artık 60 yıldan fazla bir süre sonra nihayet nasıl ve neden olduğunu anlıyoruz.

Çalışmadaki baş araştırmacı Maria Luisa dün Virginia Üniversitesi internet sitesinde yayınlanan bir haberde keşifle ilgili düşüncelerini şu ifadelerle aktardı:

“Bu keşiften dolayı çok heyecanlıyım. Bbulduğumuz bilgiler yüksek tansiyona yönelik tedaviler geliştirmek için çok önemli bir çalışma.”

Barbie, sağlık sisteminden 6 kadın için rol model serisi çıkardı

 

Organik ürünlerde kanser tehlikesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)