BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKaçak yakıtı devlet kullanacak----

Kaçak yakıtı devlet kullanacak

Kaçak yakıtı devlet kullanacak
12 Ocak 2012 - 01:43 www.finansgundem.com

EPDK vize verecek, ele geçen kaçak yakıtı devlet kullanacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında yapılan Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Eylem Planı toplantısında, “Kaçak akaryakıt yakalandığında EPDK ‘uygun’ onayı verirse, kamu kurumlarının kullanımına verilecek” kararı çıktı.
AKARYAKIT Kaçakçılığıyla Mücadele Eylem Planı toplantısında, yakalanan kaçak akaryakıtın kamu kurumlarına ücretsiz verilmesi, kaçakçılık yapanlar için cezai yaptırımların arttırılması kararı alındı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın geçen yıl mart ayında açıkladığı Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Eylem Planı toplantısı dün yapıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında gerçekleşen toplantıya 6 bakanlıktan ve EPDK’dan temsilciler katıldı. Toplantıdan şu kararlar çıktı:
EPDK ‘uygun’luk verecek
5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu başta olmak üzere mevzuat değişikleri bir an önce gerçekleştirilecek.
Akaryakıt harici petrol ürünlerinin ithalatında EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından uygunluk yazısı aranmasına ilişkin tebliğ yeniden yürürlüğe konulacak.
Madeni yağ ihracatı özel fatura kapsamı dışında tutulacak. Vergi incelemeleri sonucunda, ticaretini yaptığı akaryakıtın belgesini ibraz edemeyen veya sahte fatura ile belgelendirdiği tespit edilen bayilerin ürünleri kaçak akaryakıt kapsamına alınacak.
Bağımsız firmalar sorumlu
Mahkeme kararı kesinleşinceye kadar geçen sürede kaçak akaryakıt olayına karışan bayinin faaliyetlerine devam etmesine engel olmak amacıyla faaliyetini askıya alma maddesi eklenecek.
Dağıtıcı lisansı sahiplerinin bayilerinde kuracağı kaçak petrol satışı yapılmasını önleyen teknolojik yöntemleri içeren denetim sistemi oluşturulacak.

Ulusal marker ekleme işlemleri EPDK’nın yetki verdiği bağımsız gözetim firmalarının nezaretinde yapılacak. Usulsüzlüklerden lisans sahibiyle bağımsız gözetim firmaları ortak sorumlu olacak. Usulsüzlük yapanlara idari para cezası uygulanacak.
Cezayı ödemeden lisans yok
İdari para cezalarının, ön araştırma veya soruşturma aşamasının tamamlanmasından sonra en geç bir ay içinde karara bağlanması şartı getirilecek.
Ceza uygulama sürecinin uzun olması, bu süreçte kişilerin farklı unvanlar altında yeni lisans alarak faaliyetlerine devam etmesinin engellenmesi amacıyla lisans sahibine verilen idari para cezası ödenmeden aynı tesise yeni lisans verilmeyecek.
Gizli depoya daha çok ceza
Kaçak yakalanan ve ilgili teknik standartlara uygun olan ancak satışı yapılamayan petrol ürünleri kamu kurumlarına ücretsiz tahsis edilecek.
Cezaların caydırıcılığını artırmak amacıyla kaçak petrol veya sahte ulusal marker elde etmeye, satmaya yarayacak gizli düzenek, tank veya donanım bulunduranlar hakkında verilecek cezalar yarı oranında artırılacak.
91 milyon liralık vergi kaybı önlendi
AKARYAKIT kaçakçılığıyla mücadele 91 milyon liralık vergi kaybının da önüne geçti. 2010 yılında 31 bin 766 ton akaryakıt ele geçirildi. 2011’de ise akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede yakalama miktarı 37 bin 269 tona yükseldi. 2011’de denetlenen mükellef sayısı ise 31 bin 48 kişiye ulaştı. Bu kişilere 2 milyon 685 bin liralık ceza kesildi. Ödeme kaydedici cihaz denetimleri kapsamında da 9 bin 461 akaryakıt istasyonu ve 33 bin 911 pompa denetlendi. Denetimler sonunda; 30 bin 369 pompanın ödeme kaydedici cihazlara bağlı olduğu, 4 bin 100 pompada ise bu cihazın olmadığı tespit edildi.
hürriyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)