BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemJaponya'da köprü pazarlığı mı yapıldı?----

Japonya'da köprü pazarlığı mı yapıldı?

Japonya'da köprü pazarlığı mı yapıldı?
08 Ocak 2014 - 07:03 www.finansgundem.com

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japon yatırımcıların da Türkiye’nin büyük vizyonunda yer almalarını önemsediklerini söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya temasları kapsamında Nikkei gazetesinin ev sahipliğinde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, “Teşviklerle sağlanacak yatırım kolaylığıyla Türkiye’de yatırım yapacak Japon firmalarını her aşamada desteklemeye hazırız. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Yatırım Destek Ajansı Türkiye’de yatırım yapmak isteyen her firma için yardımcı olmaya hazır” dedi. Milliyet'in haberine göre, Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:

“Japonya ile Türkiye arasında atılan 22 milyar dolarlık nükleer enerji santral teşebbüsünün, iki ülke arasında birçok alanda kurulacak işbirliklerine de sirayet edeceğine inanıyorum. İki ülke, Türkiye’de Körfez geçişi ve dünyanın ilk 5 asma köprüsü içerisinde yer alacak bir projeyi de birlikte sürdürüyor. Çanakkale’de düşünülen köprü için de birlikte adımlar atılabilir.”

İhalesi 2015’te

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü ihalesine 2015’te çıkılacak. Toplam 3 bin 623 metre uzunluğunda olması planlanan köprünün, 3 gidiş ve 3 geliş olması düşünülüyor. Erdoğan, konferansta Türkiye’deki ekonomik gelişmelerle ilgili soruları yanıtlarken şu mesajları verdi:

CARİ AÇIK TEHDİT OLMAKTAN ÇIKACAK

Türkiye’de cari açık doğalgaz, petrol gibi enerji tüketiminden kaynaklanıyor. Bu sübvanse edilebiliyor. Bu alandaki açığı, gerek hidroelektrik gerek termik gerekse yenilenebilir enerjiyle kapatır hale geliyoruz. 3-5 yıl içinde cari açık bir tehlike olmaktançıkacaktır, şu ana kadar bizi ciddi manada tehdit edememiştir.”

2001 KRİZİNDEN EKONOMİYİ DÜZE ÇIKARDIK

2001’deki ağır ekonomik krizin yaralarını hızla sararak, Türkiye ekonomisini düze çıkardık. Türkiye ekonomisi her yıl ortalama yüzde 5 büyüme kaydetti. Milli geliri 230 milyar dolardan, 2012 sonu itibarıyla 786 milyar dolara, şu an itibarıyla da 800 milyar doları aştı. 2013 yılının ilk üç çeyreğinde de büyüme devam etti.

‘TİCARETTE JAPONYA’DAN GERİ DEĞİLİZ’

Başbakan Erdoğan, “Ticaret konusunda Japonya’dan geride değiliz, takip ediyoruz, ama şu anda 4 milyar dolar olan Japonya ile ticaret hacmini artırmamız lazım. Atacağımız bu adımlarla, birbirimizden kazan-kazan esasına göre güç alarak, geleceğe yürüyeceğiz” diye konuştu.

‘ENFLASYONU AŞAĞI ÇEKTİK’

“Ekonomi büyürken aynı anda enflasyonu aşağılara çekmek gibi önemli bir başarıyı da elde ettik” diyen Erdoğan şöyle devam etti:
“İstikrarsız dönemlerde çift hanelerde, yüzde 30 seviyesinde olan enflasyonu yüzde 7 oranına indirdik. Enflasyonun kontrol altına alınması sayesinde Türk lirasından 6 sıfırı attık.
Faizlerde aynı şekilde düşüş gerçekleşti. Devletin borçlanma faizini yüzde 63 iken, yüzde 6 seviyelerine kadar çektik. Kamu net borç stokunun milli gelire oranı yüzde 74 iken, bu oranı şu anda yüzde 35’e kadar çekmiş bulunuyoruz.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)