BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİthalat lobisi fabrikaya karşı----

İthalat lobisi fabrikaya karşı

İthalat lobisi fabrikaya karşı
11 Haziran 2017 - 11:56 www.finansgundem.com

Hürriyet'ten Jale Özgentürk, paslanmaz çelik sektörüne yatırım yapan Kibar Holding CEO'sunun ithalat lobisine karşı mücadelesini yazdı. İşte Özgentürk'ün o yazısı:

“Paslanmaz çelikçilerin Kibar mücadelesi...” Geçen hafta paslanmaz çelik sektöründeki sorunlara ilişkin Paslanmaz Çelik Derneği Genel Sekreteri Fatih Köksal’ın anlattıklarına dayanarak yazdığım yazının başlığı böyleydi. Güney Koreli Posco ile 400 milyon dolara yakın yatırım yaparak Kocaeli’ne fabrika kuran Kibar Holding’in CEO’su Tamer Saka aradı, biraraya geldik. Korumacılığın nedeni olarak suçlanan yatırımlarını anlattı, sektörün eleştirilerini yanıtladı.

Kibar Holding olarak yatırım kararlarını Türkiye’de olmayan stratejik sektörleri tespit ederek yaptıklarını söylüyor Saka. Paslanmaz çelik yatırımı da bu hedefle ortaya çıkmış. Etap etap yapılacak yatırımlarla hedeflerinin cevherden son mamul maddeye kadar tüm aşamaları gerçekleştirmek olduğunu anlatıyor.

Üstelik ilk etabı 400 milyon doları bulan yatırımı sıfır teşvikle gerçekleştirdiklerini söylüyor. 2011’de karar verip 2013’de üretime aldıkları fabrikanın ithalata bağımlı olan işletmeler için dezavantaj değil büyük avantaj sağladığını dile getiriyor Saka.

Avrupa’da yüzde 24.5, Amerika’da ise yüzde 50’ye yakın olan korumanın Türkiye’de yüzde 10 olduğunu anlatan Saka, şunları söylüyor:

“Üretime başladık. Büyük bir ithalat lobisi ile karşı karşıya kaldık. Aynı zamanda Çin ve Tayvan’dan dampingli ürünler hızla pazara girmeye başladı. Yerli ve milli üretimin desteklenmesi hayati önem taşır. Bakanlık da bunu yaptı.”

Antidamping davasını kendilerinin açtığını ancak organize bir lobi karşısında geri çektiklerini anlatan Saka, “Bu lobi adeta fabrikanın kapanmasını istiyor. Küçük üreticilerin palazlanması istenmiyor. Büyük yatırım yaptık bundan sonra hakkımızı korumak için mücadele etmeye karar verdik” diyor.

“İthalat lobisi kazanırsa zorla ikna ettiğimiz yabancı sermaye gider” diyen Saka şöyle devam ediyor: “Çünkü toplamı 1 milyar doları bulacak yatırımda iştahı kayboluyor. Biz hakkımız olmayan bir parayı istemiyoruz. Adil ortam istiyoruz. Ayrıca vatansever bir insan yerli yatırımı nasıl desteklemez anlamıyoruz.”

Sektöre diyalog çağrısında bulunan Saka’nın çağrısı binlerce insanın çalıştığı sektörde umarım dikkate alınır: “Yanlış varsa oturalım konuşalım. Biz 200 bin ton mal satıyoruz. Yüksek fiyat uygulasak nasıl satarız. Ayrıca tekel olmayı biz istemedik. Başka yatırım yapan varsa yapsın. Rekabet olur.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)