BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİşte 'Tek parti'den beklentiler----

İşte 'Tek parti'den beklentiler

İşte 'Tek parti'den beklentiler
03 Kasım 2015 - 06:47 www.finansgundem.com

1 Kasım seçimiyle gelen tek parti iktidarına sevinen vatandaşlar şimdi dört gözle seçim vaatlerinin uygulanmasını bekliyor

AK Parti'nin bir kez daha tek başına iktidarı elde etmesinin ardından, ekonomik vaatlerin hayata geçirilmesi bekleniyor. Emekliler ve işçiler zam, gençler iş kollarken, simitçiden balıkçıya, taksiciden tekelciye esnaf ise destek arayışında. Duygu Erdoğan'ın konuyla ilgili Milliyet'te yer alan haberi şöyle: 

Türkiye seçimleri tek parti iktidarıyla geride bıraktı. Biz de halkın nabzını tutmak için sıcağı sıcağına sokağa indik. Taksiciden balıkçıya, simitçiden emekliye sıkça seçim vaatlerine konu olan vatandaşlarla konuştuk. Vatandaşın ortak memnuniyeti ‘tek parti hükümeti’. Konuştuğumuz pek çok kişi, ‘Kim olursa olsun ama tek parti olsun istedik’ görüşünde birleşiyor.

Esnafın derdi ise genelde düşen kârlar ve vergi yükü. Kurulacak hükümetten beklentileri büyük yatırımcıya verilen desteğin küçük esnafa da sağlanması. Emekli, zam vaatlerinin yerine getirilmesinin takipçisi olacağını söylüyor, genç işsizler ise ‘garantili iş’ bekliyor. Taksici ucuz mazot, tekel bayi ise düzenlenen Alkol satış saatlerinin büyük marketlerden ayrılması beklentisinde.

‘Siftahsız gün bitiyor’

Küçük esnaf, büyük işletmelerin çeşitli düzenlemelerle korunduğunu, kendilerinin ise ‘bitmek’ üzere olduğunu söylüyor. Gıdayla uğraşan esnaf, ‘biz yine iyiyiz’ derken, pek çok esnaf arkadaşlarının siftah yapmadan dükkânı kapattığına dikkat çekiyor. Yeni kurulacak hükümetin öncelikli işlerinden birinin esnafa yönelik atılacak olumlu adımlar olmasını beklediklerini vurgulayan balıkçı Fatma Gök, “Burası aile işletmesi, kardeşlerimle çalışıyoruz. Ali Baba Balık Market’i babamız kurmuştu. Eskiden çok iyi kazanırdık, şimdi de yetiyor ama kira günü gelince bile kara kara düşünüyoruz. Küçük esnaf zor durumda. Müşteri para harcamıyor. Hükümetten büyük beklentimiz var” diyor. 

‘Taksiciye gemici statüsü gelsin’

Taksiciler de tek parti iktidarından memnun. Bugüne kadar kendileri için yapılan düzenlemelere sevindiklerini belirten taksici Ergin Topçu, “Mazota ARTık zam olmasın, gemiciler gibi özel statüye alınıp ona göre bir mazot düzenlemesine gidilirse başka sorunumuz kalmayacak” diyor.

Minibüsçüler ise ‘ayakta yolcu alma’ sorunundan dert yanıyor. En çok bu nedenle ceza aldıklarını söyleyen Bilal Kaya, “Bir defa kim gelirse gelsin tek başına gelsin. Artık huzurlu, güvenli bir ortam istiyoruz. Dertlerimiz var ama sorun değil, zamanla çözeceklerine inanıyoruz. Otobüs ve minibüsler ayrı muamele görüyor. Onlarda sorun olmayan ayakta yolcu bize her gün ceza olarak dönüyor. Yetkililer buna bir çözüm bulmalı” diye konuşuyor.

Tekel bayi işleten Müzeyyen İkiz, art arda seçim yaşayan esnafın zor durumda kaldığını söylüyor. Esnafın her geçen gün kazancını biraz daha yitirdiğini anlatan İkiz, şunları söylüyor:

“Mesela 3 ayda bir stopaj ödüyoruz. Sürekli ayrı vergi yükü. Alkolle ilgili saat 22.00 sınırı geldi ama büyük marketler de o saate kadar satıyor. Ya onlardan çekilsin ya da saatler düzenlensin. Biz yine kazanamıyoruz.”

Gözler asgari ücrete çevrildi

Emeklilerin bir kısmı ‘hükümet zam yapabilse yapardı, parayı nereden bulsun’ fikrini savunuyor, bir kısmı ise, ‘sözler verildi, tutulmasını isteriz’ diyor.

2005 yılında emekli olduğunu anlatan Şeref Asil, vaatlerin tutulması durumunda siyasetçilere güvenlerinin artacağını dile getiriyor. Asil, “Ülkede huzur olsun yeter, özellikle gençlerimize yönelik iş, eğitim gibi önemli adımlar atılmasını isteriz. Biz geçiniyoruz ama çok zor, eğer sözler tutulursa bizim için de iyi olacak” diye konuşuyor.

‘Zamlar ufak kaldı’

Memurlar zamlarla ilgili dert yanıyor. Birkaç yıldır ‘ufak zamlarla geçiştirildiklerini’ belirten memurlar, hükümetle daha iyi oranlarda uzlaşmak istediklerine dikkat çekiyor. İşçiler ise söz verilen asgari ücretin artık gündeme gelmesini beklediklerini kaydediyor. Seçim öncesi asgari ücretin 1300 lira olacağını vaat eden Ak Parti’nin bunu gerçekleştirebileceğine inandıklarını belirten işçiler, yakın zamanda adım atılmasını bekliyor.

Öğrenci ve genç mezunlar ise ‘garantili’ iş bekliyor. İş bulamadığından yakınan gençler, bulsalar da kısa süreli olduğunu, öğrenim gördükleri alanlarla ilgili çalışamadıklarını söylüyor.

Simit tezgahı olan Hasan Yılmaz da tek partiden memnun ancak “Şu tezgah için bizden kira da almasalar tam olacak” diyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)