BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİşte ihracatçı için ideal kur----

İşte ihracatçı için ideal kur

İşte ihracatçı için ideal kur
09 Temmuz 2013 - 13:49 www.finansgundem.com

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı için ideal kur seviyesini açıkladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi son dönemdeki kur hareketlerinin ihracata olan etkisini CNBC-e’ye anlattı.
Büyükekşi, “Dolardaki ilk günlerdeki hareket bizi olumlu etkiledi. Biz 1 Mayıs’ta ihracat rakamlarını açıklarken şunu söylemiştik. O zaman sepet kur 2,07 idi. Bu sepet kurla rekabet edemiyoruz demiştim. Öncelikle 2,10 yıl sonuna doğru 2,20 sepet kuruna ihtiyacımız olduğundan bahsetmiştim. Şu anda gelinen seviye bizim beklentimizin üzerinde. Hızlı bir değişim oldu. Bu da ihracatçıya şu açıdan sıkıntı yanatıyor. Dün akaryakıta zam geldi. Enflasyon istenilenin üzerinde çıktı. Biz bu şekilde kur artışını tasvip etmiyoruz” dedi.
'KURDAKİ OYNAKLIK BİZE ZARAR VERİYOR'
Büyükekşi, yavaş yavaş enflasyon yaratmadan ani çıkış olmadan rekabeti yükseltecek bir kur artışı talep ettiklerini dile getirdi.
Büyükekşi, hızlı değişimin kendilerine zarar verdiklerini hatırlatarak enerji maliyetleri ve işçilik maliyetlerinin arttığını söyledi. Büyükekşi, enflasyonun da istenilen düzeyin üzerinde çıkmasını eleştirdi.
Dolar kurundaki seviyeye ilişkin olarak ise Büyükekşi, “Şu anda 1,9450 dolar kuru, Euro 2,5, sepet 2,22. Bizim için dolarda 1,90 seviyesinin ideal olacağını düşünüyoruz. Euro’nun buralarda olması daha uygun. Biz sepet kurun 2,20’ye gelmesinin daha iyi olacağını düşünüyoruz. Beklentimiz kurdaki istikrar. Kurdaki oynaklık bize zarar veriyor” dedi.
'FAİZ ARTIŞINA GEREK YOK'
Büyükekşi, TL’nin değer kaybetmesi durumunda faiz artımına gidilmesi gerektiği görüşüne katılmadığını, Merkez Bankası’nın dün yaptığı ihalelerle 2,2 milyar dolarlık satımını da desteklediklerini sözlerine ekledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)