BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİşte faiz indirimine uzman yorumları----

İşte faiz indirimine uzman yorumları

İşte faiz indirimine uzman yorumları
16 Nisan 2013 - 15:12 www.finansgundem.com

Merkez Bankası, politika faizinde beklentilerin üzerinde indirime giderek piyasayı yeniden şaşırttı

TCMB piyasada hakim olan poltika faizinde 25 baz puanlık indirim beklentisinin üzerinde 50 baz puan indirime giderek piyasayı yeniden şaşırttı. Banka, politika faizini yüzde 5.00’e çekerken, faiz koridorunun alt ve üst bandını 50 baz puan indirdi. Alt bandı yüzde 4.50’den yüzde 4.0’e üst bandı ise yüzde 7.50’den yüzde 7.00’ye çeken Merkez Bankası, zorunlu karşılıkları artışı yerine ROK'ta artışa gitti.
TCMB, küresel talepteki yavaşlama ve emtia fiyatlarının enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskleri azalttığını belirtirken TL zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesine ilişkin ROK’un ilk dilimden sonra gelen dilimlerde 0.2 puan arttığını açıkladı.
Yapılan değişiklik ile Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinde 1.4 milyar Dolar’lık artış beklenirken karar sonrası gösterge tahvil faizi yüzde 5.49 ile tarihi dip seviyesini test etti."
Sermaye girişlerine odaklanan Merkez Bankası'nın adımı beklenenden sert bir adım olarak nitelendirildi.
''İHRACATTAKİ YAVAŞLAMAYA DİKKAT ÇEKİLDİ''
Garanti Yatırım Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) notunda dikkat çeken en önemli ayrıntının ihracatın yavaşladığının altının çizilmesi olduğunu vurguladı.
Garanti Yatırım Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç Foreks'e yaptığı açıklamada, daha önceki notlarda ihracatın nispeten güçlü seyir izlediğinin altının çizildiğini, bu söylemin değiştiğinin görüldüğünü kaydetti.
Altınsaç, büyümeye ilişkin bir miktar tedirginlik olduğunu gözlediklerini ifade ederek, şu şekilde konuştu:
"Kredilerin referans değerin üzerinde seyrettiğinin altı çizilmiş buna karşın munzamlarda bir değişiklik yok. Bunun temel sebebinin kredilerde artış olmasına rağmen üretim tarafında halen bir toparlanma  olmamasından kaynaklandığını düşünüyoruz.
Sermaye artışının yeniden hızlandığının altı çiziliyor-beklentimiz girişlerin devam edeceği yönünde – 2Ç’de üretim tarafında da toparlanma bekliyoruz.
MB’dan 2-3 aylık vadede likidite yönetimi ile kredilere cevap verilmesini yılın ikinci yarısından itibaren ise munzam artışlarının devreye girmesini bekliyoruz.
İçeriye para girişi daha da hızlandığı takdirde (ki beklentimiz bu yönde) koridorun alt bandında çok daha düşük faizler görme ihtimalimiz var.
Anladığımız, enflasyon beklentilerinde görece aşağı yönlü hareket olduğu için enflasyona ilişkin de bir risk görülmüyor – Yılın ikinci yarısında ise enflasyon hedefi tutmayacağından TL’de bir miktar daha reel değerlenmeye izin verilebileceğini düşünüyoruz."

''TCMB POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİ''
Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, dünyadaki gelişmelere paralel olarak TCMB'nin politika değişikliğine gittiğini belirtti. ABD'de likidite bolluğunun daha da süreceğinin ortaya çıkması, Japonya'dan gelen parasal genişleme adımı gibi yurtdışındaki gelişmeleri Merkez Bankası'nın göz ardı edemeyeceği noktaya getirdiğini dile getirdi.
İçeride ise büyüme tarafında ivmenin yönlenmediğini kaydeden Besimoğlu, ithalatta artış beklentisinde yanılsamanın ortaya çıktığını, büyümeyi ön plana çıkarak görüşlerin etkili olduğunu savundu.
''DIŞ TALEPTEKİ ZAYIFLAMAYA RAĞMEN İÇ TALEBİ DESTEKLEDİ''
Erste Securities Başekonomisti Nilüfer Sezgin, büyümeye yönelik önemli değişiklikler olduğunu belirtti. En önemli noktanın dış talepteki zayıflamaya rağmen Merkez Bankası'nın iç talebi destekleyip desteklemeyeceği sorusunun olduğunu kaydeden Sezgin, emtia fiyatlarındaki düşüş sayesinde TCMB'nin iç talebi destekleme yönünde adım atmakta tereddüt etmediğini ifade etti.
Önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin devam edebileceğini bildiren Sezgin, piyasanın önümüzdeki dönemde muhtemel Faiz indirimlerini fiyatlamaya başlayacağını söyledi.
''TL'NİN AŞIRI DEĞERLENMESİNE ENGEL OLACAK''
ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yeliz Karabulut, Merkez Bankası'nın yaptığı faiz indiriminin Türkiye’de bir not artırımı beklentisi olduğu ortamda TL’nin aşırı değerlenmesine engel olacağını  söyledi.
Merkez Bankası faiz kararı sonrasında Foreks'e değerlendirmelerde bulunan Karabulut, "Merkez Bankası bugünkü faiz kararında politika faizini beklentilerin üzerinde düşürerek yüzde 5,50’den yüzde 5’e çekti. 2012 Kasım’da Merkez Bankası Erdem Başçı, ekonominin beklentilerin üzerinde soğumasına karşı şu açıklamayı yapmıştı “Temmuz ayında atılan adımların GSYH hasıla açısından 4. Çeyrekte etkileri görülecek” fakat GSYH hasılasının beklentilerin altında kalması aşağı revize edilen GSYH beklentisinin en son beklentisi olan yüzde 3,2’i bile tutturamaması ( 2012 Yılında yüzde 4’den 3,2’e çekilen büyüme 2012 yılında yüzde 2,2 olarak açıklandı. ) Merkez Bankası’nın elini zayıflatan bir unsurdu. Bu faiz indirimi Türkiye’de bir not artırımı beklentisi olduğu bir ortamda TL’nin aşırı değerlenmesine engel olacaktır" diye konuştu.
Yeliz Karabulut, bu süreçte cari açık disiplininden biraz taviz verilebileceğini sözlerine ekledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)