BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİşte 2014'te piyasaların kralı ----

İşte 2014'te piyasaların kralı

İşte 2014'te piyasaların kralı
14 Aralık 2013 - 07:27 www.finansgundem.com

2014'te piyasaları gelişmiş ülkeler destekleyecek. Bu konuda ABD başı çekerken Japonya’nın da geçmiş yıllara kıyasla daha fazla öne çıkacak

Dünya piyasaları gerek siyasi gerekse ekonomik açıdan gerilimleri bol bir yılı daha geride bıraktı. Kuzey Afrika ve Suriye’deki çatışmalar, ABD Merkez Bankası’nın (FED) mayıs ayında bol para politikalarını terk etmeye başlayacağının işaretini vermesi, AB’nin borç sorunu ve ABD’de bütçe tartışmalarının ülkeyi 16 gün boyunca çalışamaz hale getirmesi hem borsa hem de para politikalarında sıcak günlerin yaşanmasına neden oldu. Ancak atlatılan bunca badireye rağmen dünya borsalarının aynı dönemde yüzde 15 seviyesinde yükselmiş olması aynı piyasalardaki bol para gibi yatırımcıların da iyimserliğinin tavan seviyesinde olduğunu gösteriyor.

PARA AKMAYA DEVAM EDECEK

Gelecek yıla yönelik yapılan tahminlere göre bol para borsalara akmaya devam edecek. FED’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltması bu alımları sıfırlaması anlamına gelmiyor. Diğer bir ifadeyle tahvil alımları bir süre daha devam edecek. Yüzde 0-0.25 arasında bulunan ve ucuz paranın asıl garantisi anlamına gelen faiz oranlarının ise 2015’e kadar yerinden kımıldamayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Tüm bu gelişmeler piyasalara yönelik bol para akışının bu yıl da devam etmesinin muhtemel olduğunu gösteriyor.

BEDELİ KİMLER ÖDEYECEK?

Beklentiler ise küresel ekonomide büyümeyi destekleyecek sinyallerin 2014’te ağırlıklı olarak gelişmiş ekonomilerden gelecek olması yönünde. Bu konuda ABD başı çekerken Japonya’nın da geçmiş yıllara kıyasla daha fazla öne çıkması bekleniyor. Yoğun bakımdan çıkan Avrupa’nın ise küçük adımlarla da olsa bu gelişmelere destek vermesi bekleniyor. Ancak Fransa ve İspanya gibi AB’nin ekonomik büyüklüğe sahip bazı ülkelerinin geçen senelerde olduğu gibi 2014’te de sıkıntı yaşayacağı tahmin ediliyor. FED’in bol para politikalarını yavaş yavaş terk etmesinin ise doların değerlenmesini beraberinde getirmesi bekleniyor. Bu değerlenmenin bedeli ise başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere pek çok alanda hissedilecek. Bu bedeli kimlerin ödeyeceğinin kimlerin ise ödemekte zorluk çekeceğini ise zamanla göreceğiz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)