BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİsrail'den sürpriz 'rehine' açıklaması----

İsrail'den sürpriz 'rehine' açıklaması

İsrail'den sürpriz 'rehine' açıklaması
08 Nisan 2024 - 16:30 www.finansgundem.com

İsrail Savunma Bakanı Gallant, 'Rehine anlaşması için zamanlama doğru, bedel ödemeye hazırız' ifadesini kullandı.

İsrail-Filistin savaşı devam ederken, Han Yunus'taki İsrail birliklerinin sayısının kısıtlanmasının ardından, karadan yapılan operasyonun sürmesi ve rehine değişimi anlaşması çerçevesinde kritik gelişmeler yaşanıyor.

Haftalardır Refah'a yönelik operasyon sinyali veren İsrail savaş kabinesinden Savunma Bakanı Yoav Gallant, Haaretz gazetesinde yer alan açıklamasında, rehine anlaşması konusunda doğru zamanda olduklarını ve bu kararın "bedelini ödemeye hazır olduklarını" söyledi.

İsrail medyasında, İsrail ve Hamas arasında Kahire'de devam eden müzakerelerden sonuç çıkabileceğine dair işaretler olduğu bildiriliyor.

"Tedbirli bir iyimserlik" havası

BBC'nin Kudüs'teki muhabirlerinden Hugo Bachega, görüşmelerde "tedbirli bir iyimserlik" havası olduğunu aktarıyor.

Heyetler Pazar günü bir araya gelerek hem ateşkes hem de İsrailli rehinlerin bırakılmasına yönelik olası bir anlaşmayı görüştü. Savaş kabinesinde yer almayan muhalefet lideri Yair Lapid de olası bir anlaşma için Netanyahu'ya destek verdi.

Ancak Başbakan Binyamin Netanyahu kendi hükümetinden güçlü isimlerin baskısı altında.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Refah'a yönelik bir operasyondan geri adım atılması durumunda, Netanyahu'nun görevi bırakması gerekeceğini savundu.

Ben-Gvir, "Eğer Başbakan, Hamas'ı ortadan kaldırmak için Refah'a yönelik kapsamlı bir operasyon olmadan savaşı bitirirse, başbakanlık koltuğundaki görevine devam edemez" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Peter Lerner Pazar günü yaptığı açıklamada, Han Yunus'taki görevlerin tamamlandığını, ancak Gazze'de "ciddi bir gücün" operasyona devam edeceğini söyledi.

Bu açıklama Kahire'deki görüşmelerde "ciddi ilerleme" sağlandığına yönelik Mısırlı yetkililerin açıklamalarıyla eş zamanlı olarak geldi.

Buna göre, İsrail ordusu Han Yunus çevresindeki asker gücünü bir tugayla sınırlandıracak.

İsrail ordusunun Han Yunus'taki askeri varlığını azaltmaya yönelik bu hamlesinin, savaşın sonuna yaklaşıldığına yönelik bir gösterge olmaktan çok, taktiksel bir geri çekilme olabileceği değerlendiriliyor.

"Hamas'ı ortadan kaldırmamız gerekiyor"

Zira İsrail ordusu sözcüsü Lerner, "Savaş bitmedi. Yalnızca rehineler eve döndüğünde ve Hamas ortadan kalktığında savaş sona erebilir" dedi ve ekledi:

"Ordu birliklerinde azalma olsa da operasyonların sayısı artacak. Refah açık bir şekilde (Hamas'a ait) bir kale. Hamas'ı ortadan kaldırmamız gerekiyor."

İsrail-Hamas savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana altı ay geçti. Gazze'deki İsrail operasyonlarında 6 ayda öldürülen kişi sayısı 33 binin üzerinde. Bunların büyük çoğunluğu sivil.

Birleşmiş Milletler ve çeşitli yardım kuruluşları, Gazze'de yüz binlerce kişinin açlık tehdidi altında bulunduğunu dile getiriyor.

'Taktik geri çekilme' mesajı

Han Yunus'taki İsrail güçlerinin azaltılmasına ilişkin bir açıklama da İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'tan geldi.

Gallant, askerlerin "tamamlayıcı görevlere hazırlanmak üzere" geri çekildiğini savundu ve Han Yunus'taki "askeri başarıların son derece etkileyici" olduğunu söyledi.

İsrail haftalardır Gazze'nin en güneyindeki Refah'a yönelik bir kara operasyonunun sinyallerini veriyor. Ancak bir milyondan fazla kişinin sığındığı Refah'a yönelik operasyonun "insani felaketle" sonuçlanabileceği yönünde uluslararası kamuoyunun ısrarlı uyarılarıyla karşı karşıya.

Son olarak İsrail'in en yakın müttefiki sayılan ABD, Gazze savaşındaki desteğinin yalnızca "somut adımlar atılmasına" ve "sivil ölümlerin engellenmesine" bağlı olduğunu dile getirdi.

Savaşta altı ay bitti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçen ay "derhal bir ateşkes ve rehinelerin koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmasını" talep eden bir karar çıkarttı. Buna karşın, son altı aydır süren bombardımanda yavaşlama görülmüyor, ölü ve yaralı sayısında da azalma yok.

Gazze'de Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, savaşın 175'inci günü itibarıyla en az 32 bin 623 kişi öldü ve 75 bin 92 kişi de yaralandı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) de savaşın başlangıcından bu yana 13 bin çocuğun öldürüldüğünü bildirdi.

BM'ye göre kuşatma altındaki Gazze'de 2,3 milyondan fazla kişilik nüfusunun yüzde 85'i altyapının yok edildiği, gıda, su, yakıt ve elektrik sıkıntısı çekilen bölgelerdeki evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İsrail: Gazze'ye saldırılar devam edecek

 

İran tehdit etti, İsrail sığınakları açıyor

 

Trump'tan İsrail'e, 'Gazze' uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)