BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİş dünyasında kredi kartı tartışması----

İş dünyasında kredi kartı tartışması

İş dünyasında kredi kartı tartışması
22 Şubat 2024 - 17:54 www.finansgundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kredi kartı kullanımına ve kredilere sınırlama getirileceğinin mesajını vermişti. Kredi kartlarına yeni düzenleme tartışmalarına iş dünyasından farklı mesajlar geldi.

Kredi kartları ile ilgili düzenleme tartışmalarına iş dünyası temsilcileri de katıldı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçtiğimiz aylarda kredi kartı borçlarıyla ilgili yaptığı bir açıklamada yeni bir düzenlemenin sinyalini vermiş, kredi kartı kullanımına ve kredilere sınırlama getirileceğinin mesajını vermişti.

Önceki haftalarda da Merkez Bankası Başkanı Karahan “Kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Kredi kartı harcamaları geçen yıl 2,5 katına çıkmıştı.

Ekonomi kurmaylarından gelen mesajlar iş dünyasında farklı tepkilere neden oldu. 

Boyner Group Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, kredi kartı kullanımının kısıtlanmasına yönelik görüşlere karşı çıktı.

Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Linkedin'deki paylaşımında açık bir çağrıda bulunarak kayıt dışıyla mücadelenin en etkili yolunun alışverişte nakiti ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

"Çok açıkça ifade etmek isterim ki, kredi kart kullanımına kısıtlama getirmek, esas meseleyi gözden kaçırmak demektir" diyen Boyner, "Önerim açık; limitlerle taksitleri kısarak vatandaşın hayatını zorlaştırmak yerine, ödemelerde nakit yerine kredi kartının kullanılmasına odaklanmak! Bu, vergi gelirlerini artırmanın da en çabuk ve pratik yollarından biridir" dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, enflasyonla mücadele sürecinde, parasal sıkılaştırma önlemleri kapsamında kredi kartlarına yönelik sınırlandırmaların gündeme geldiğini ifade etti.

Bireysel ve ticari kredi kartlarının ayrı ele alınması gerektiğine dikkati çeken Baran, iş dünyasının finansman kaynağı olarak vadeli çeki kullandığını ancak zaman içerisinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle çekin itibarının azaldığını ve kullanımının gerilediğini bildirdi.

Piyasalarda çekin yerini ticari kredi kartlarının aldığına işaret eden Baran, şunları kaydetti:

"Ticari kredi kartları şirketlere sürdürülebilir ve vadeli finansman imkanı sağlarken ödeme zincirinde ve ticari hayatın sürdürülebilirliğinde kritik önem taşıyor. Güvenilirliği konusunda şüphe oluşturmadığı için de herkes tarafından kabul ediliyor. Ticari kredi kartlarında taksit sayısının artırılması, üretime ve ticarete olumlu yansıyacaktır."

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, geçen hafta yaptığı açıklamasında, kredi kartlarıyla yapılan lüks tüketimin sınırlandırılması gerektiğini söylemişti.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, son dönemde çok dillendirilen kredi kartları ve bireysel kredilere limit konusunda, kredi kartlarında 20 bin, bireysel tüketici kredilerinde de 100 bin liranın altına limit gelmemesi gerektiğini, yüksek limitli kartlara, lüks tüketime dönük, ithal tüketime dönük harcamalara ve kredilere limit gelmesinin anlamlı olacağının altını çizdi.

Aran son dönemde sıkça konuşulan kredi kartları ile bireysel kredilere getirilecek önlemler konusunda, "Bireysel kredilerde 70-100 bin liraya kadar, kredi kartlarında da asgari ücrete kadar yani 20 bin liraya kadar olan kredi kartlarında limit ve harcamaları bu önlemlerin dışında tutmak gerekiyor. Bu artık hayatın bir parçası. Bu limitlere kısıt getirmek akıldan bile geçmemeli. Bir limit getirilecekse bu lüks tüketime yönelik kredilere gelmeli, 100 bin liraya kadar limiti olan kartları bu tartışmanın dışında tutmak gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar faiz oranı, taksit sınırlaması ya da kişinin harcayabileceği tutar konularında adımlar atılabileceğini belirtmişti.

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “Her bankadan limit artışı mesajları geldiğini görüyoruz. Düşünüldüğü kadar sınırlayıcı bir adım gelir mi emin değilim. Dizaynı zor, sabit gelirliyi ezmeden halledilmesi gereken bir konu" dedi.

Öztok Altınsaç, "Anadolu'da kredi bulamadığı için limitleri yüksek bireysel kredi kartlarıyla iş yapan bir kitle var. Orayı nasıl çözerler bilmiyorum. Bir kredi kartının bir kısmı harcama maksatlı, bir kısmı kredi maksatlı kullanılıyor. Merkez bu limitin borçlanma maksatlı kullanılmasını istemiyor. Düşük limitlilerde bu tamamen harcama maksatlı kullanılıyor. Var olan sürece zarar vermeden bu düzenleme nasıl dizayn edilir bilmiyorum" dedi. (Sözcü)

37 milyon kişinin kredi kartı borcu 1.2 trilyon

 

Üç kamu bankasından kredi kartı kararı

 

MB Başkanı mesajı verdi: Kredi kartına yeni düzenleme

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)