BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİş Bankası’ndan ilk Türkçe Büyük Dil Modeli: İşGPT----

İş Bankası’ndan ilk Türkçe Büyük Dil Modeli: İşGPT

İş Bankası’ndan ilk Türkçe Büyük Dil Modeli: İşGPT
22 Mayıs 2024 - 13:10 www.finansgundem.com

İş Bankası, ilk Türkçe Büyük Dil Modeli İşGPT ile bankacılık sektöründe yapay zekâ alanında yerelleştirme örneği sergiliyor

Dijital çağ ile birlikte yapay zekâ teknolojilerinin kullanım alanı gün geçtikçe artıyor. Büyük veri kümeleri üzerinden hızlı ve doğru analizler yaparak geleceğe yönelik tahminlerde bulunma yeteneği ile ön plana çıkan yapay zekâ, finans sektörüne de yön veriyor. İş Bankası, geliştirdiği ilk Türkçe Büyük Dil Modeli İşGPT ile bankacılık sektöründe yapay zekâ alanında yerelleştirme örneği sergiliyor.

Kapsamlı bilgi havuzu

İş Bankası Yapay zekâ Bölümü tarafından geliştirilen İşGPT, mevzuat, dış ticaret, performans yönetimi, içerik yapılandırması gibi çeşitli uygulama alanlarında aktif olarak tüm çalışanları tarafından kullanılabiliyor. Metin özetleme, içerik üzerinden soru cevaplama, sınıflandırma, İsimlendirilmiş Varlık Tanıma (NER) ve çeviri gibi ileri düzeyde yapay zekâ işlevleri bulunan İşGPT, sorulan soruların %91’ine hızlı ve doğru cevap verme başarısı gösteriyor. Banka tüm bu özellikler ile müşteri hizmetleri süreçlerini hızlandırmayı ve çalışanlarının verimliliğini daha da artırmayı hedefliyor.

“Teknolojik bağımsızlığımızı pekiştiren bir yenilik”

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sabri Gökmenler, Bankanın kuruluşundan itibaren geleceği şekillendiren teknolojiye yatırım yaptığının altını çizerek “ Bankamız, yetkin insan kaynağımız ve güçlü teknolojik alt yapımızla bu projeyi bulut tabanlı hazır modeller kullanmadan hayata geçirdi. İşGPT, bankacılık işlemlerinde hız ve doğruluk sağlarken, müşteri ve çalışan deneyimini üst seviyelere taşıyor. Bu projede verilerimizin ülke dışına çıkmamasına azami özen gösteriliyor.  100. yılımızda başlatılan bu yenilikle, İş Bankası teknolojik bağımsızlığımızı pekiştiriyor ve Türk finans sektörüne öncülük etmeyi sürdürüyor.” diye konuştu.

Hassas eğitim süreci 

Modelin ince ayar (FineTune) sürecinde çeşitli sektörlerden ve alanlardan derlenmiş geniş bir doküman seti kullanılarak toplamda 1.5 milyondan fazla doküman, modelin eğitimi için işlendi. Bu dokümanlar; finans, sağlık, hukuk, eğitim ve teknoloji gibi çeşitli alanları kapsayan ve güncel bilgileri içeren kaynaklardan seçildi.

Eğitim sürecinde kullanılan toplam token sayısı 60 milyar olarak hesaplandı. Bu yüksek token sayısı, modelin geniş bir dil yelpazesine ve karmaşık dil yapılarına uyum sağlayabilmesi için tercih edildi.

Modelin eğitimi, toplam 1200 saatlik bir süreçte tamamlandı. Bu süre zarfında, modelin performansını optimize etmek ve en yüksek doğruluğa ulaşmak için detaylı hiperparametre ayarlamaları yapıldı.

İş Bankası ve Anadolu Sigorta iş birliği ile kefalet sigortası ürünü hayata geçirildi

 

İş Bankası ve İmeceMobil'den Çiftçiler Günü'ne özel etkinlik

 

İş Bankası’nın aktif büyüklüğü 2,6 trilyon TL’ye ulaştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)